Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Ministr čelí hněvu poté, co bruslil na oválu v hale s olympijským vítězem. Přiznal chybu

Autor: ČTK, sova - 
19. února 2021
18:00

Nizozemský ministr financí Wopke Hoekstra v pátek bruslil doslova na tenkém ledu, když si vyjel na rychlobruslařský ovál společně s několikanásobným olympijským vítězem Svenem Kramerem. Svou projížďkou totiž porušil protikoronavirové restrikce, které přijala vláda, jejímž je sám členem. Napsala o tom agentura AP.

Hoekstra zveřejnil fotografii z rychlobruslařského areálu Thialf v Heerenveenu na sociálních sítích. V komentáři k ní napsal, že „sport je velice krásná a také zdravá věc“. Problém je ale v tom, že sportování ve vnitřních prostorách je nyní v Nizozemsku kvůli boji proti šíření koronaviru zakázaná věc, a ministr se proto okamžitě dostal do potíží.

Za jeho poněkud provokativní příspěvek ho kritizovali uživatelé sociálních sítí i média. Pokárala ho i jeho kolegyně, ministryně zdravotnictví Tamara van Arková. „Vnitřní sportoviště jsou zavřená, takže toto povoleno není,“ řekla novinářům.

Ministr poté přiznal, že udělal chybu. „Měl jsem si na sobě nechat tenisky, a neobouvat se do bruslí,“ řekl.

Problémy měli i premiéři Řecka, Rumunska a Prymula

Hoekstra je dalším z řady evropských politiků, kteří kážou vodu a pijí víno, když porušují přísná pravidla, u jejichž zrodu sami stáli. Například řecký premiér Kyriakos Mitsotakis si v prosinci udělal výlet na kole do hor v době, kdy lidé v zemi směli sportovat jen v bezprostřední blízkosti bydliště. Rumunský premiér Ludovic Orban loni dokonce musel zaplatit pokutu, protože neměl při jednání ve své kanceláři nasazenou roušku a navíc kouřil.

Českého ministra zdravotnictví Romana Prymulu stálo loni v říjnu porušení pravidel křeslo ve vládě. Fotografové ho zachytili, jak bez roušky opouští restauraci v době, kdy byla tato zařízení kvůli vládnímu nařízení v celé zemi uzavřená. Působil pak jako poradce premiéra Andreje Babiše, který se s ním ale tento týden rozešel poté, co Prymula jako divák spolu s některými dalšími lidmi sledoval z tribuny večerní fotbalový zápas. Prymula přitom prosazoval co nejtvrdší protikoronavirová opatření.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa