4 překvapivé způsoby, jak může stres ničit vaše vlasy

Pokud jste v poslední době byli ve stresu, možná vám připadalo, že vaše vlasy působily málo svěže až zplihle, nebo vám dokonce padaly víc než obvykle. Nejspíš to nebyl jen váš dojem. Za řadu neočekávaných a nepříjemných fyzických příznaků, včetně zhoršení kvality vlasů, totiž může stres.

Někomu, zejména mužům, může připadat péče o vlasy trochu povrchní, ale rozhodně na tom není nic špatného. Většina žen chce přece vypadat co nejlépe a vlasy hrají v otázce vzhledu opravdu velkou roli. Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou krásy. A jestli s nimi máte nějaký problém, je dobré ho řešit.

Jedním z velmi pravděpodobných viníků může být stres. Jestliže vás něco trápí, může se to negativně podepsat i na vašich vlasech. Dovedete si pak představit, co udělá stres se zbytkem těla, včetně míst, která nevidíte?

Jestliže se v posledních týdnech změnila kvalita vašich vlasů některým z následujících čtyř způsobů, považujte to za poplašný signál. Musíte si uvědomit, že tělo není hloupé a svými nedostatky vám naznačuje, že něco s vámi není v pořádku a měli byste to změnit.

Na vlasech se stres může podepsat následovně:

1. Vlasy vám padají jako blázen

Telogenní effluvium je lékařský termín pro vypadávání vlasů, často způsobené extrémním stresem. Změna pracovního místa, porod, nebo dokonce i prudký průběh chřipky mohou stačit k tomu, aby se u vás tato diagnóza projevila. Pokud máte pocit, že vám padají vlasy zhruba dvakrát víc než obvykle a trvá to dva týdny nebo déle, příčinou může být stres.

Také se vám mohou na hlavě začít tvořit menší lysinky velikosti mince, které jsou charakteristické pro nemoc zvanou alopecia areata. Jedná se o stav, kdy imunitní systém napadá vlasové folikuly. Příčina tohoto onemocnění není přesně známá. Pravděpodobně to ale může být právě stres, vzhledem k tomu, že kvůli němu stoupá krevní tlak, hladina cukru v krvi a může se také zhoršit nebo projevit ekzém.

2. Trvá věky, než vyrostou o půl centimetru

Výzkumy prokázaly, že když je člověk ve stresu, odrazí se to i ve způsobu jeho stravování. Více konzumuje nezdravé potraviny. Nejspíše ale máte vlastní zkušenost, a nepotřebujete k tomu žádné studie, kdy jste po náročném dni večer snědli litrový kelímek se zmrzlinou nebo sáček chipsů na posezení. Když se tohle stane jednou za čas, vůbec nic se neděje. Ale jestliže si z takového večerního hodování uděláte zvyk, může to zpomalit růst vlasů. Špatná výživa totiž může způsobit, že vaše tělo přechází do takzvaného režimu přežití. To znamená, že se energie na růst vlasů přesouvá na funkce organismu, které jsou nezbytné právě pro přežití.

3. Začne se vám posouvat hranice vlasové pokrývky

Stres vás někdy může tak vyčerpat, že si skoro ani nemůžete vyčistit zuby. Když už na to dojde a vy si k tomu stáhnete vlasy do culíku, dejte pozor, aby nebyl příliš utažený. Mohly by se totiž začít vytahovat a uvolňovat drobné vlásky lemující linii vlasů, což by mohlo poškodit folikuly. Kvůli tomu by se vlasy ztenčily a hranice vlasové pokrývky by mohla začít ustupovat dozadu. Proto si raději stahujte vlasy jenom volně a na noc si je vždy rozpusťte.

4. Vlasy si budete vytrhávat sami

Jsou i lidé, kteří trpí tzv. trichotillománií, tedy poruchou, která způsobuje, že si lidé začnou sami vytrhávat vlasy z hlavy. Tato činnost je většinou reakcí na prožívanou úzkost a člověka určitým způsobem uklidňuje. Trichotillománie je poměrně vzácný stav, takže z ní nemusíte mít velké obavy. Ale přesto, pokud máte podezření, že se u vás projevila, naplánujte si schůzku s dermatologem nebo psychiatrem.

Vlasové změny rozhodně neignorujte

Ztotožňujete se s něčím z výše zmíněného? Máte podezření, že začal stres ovlivňovat kvalitu vašich vlasů? Zkuste popřemýšlet také o dalších možných příčinách, například o hormonálních změnách nebo třeba chudokrevnosti.

Rozhodně se však zaměřte na to, jak byste si mohli od stresu účinně ulevit. Můžete začít dělat dechová cvičení, praktikovat jógu, jít na procházku, zkusit nějakou terapii, zajít na masáž nebo na kávu s kamarádkou… Díky tomu, že se zbavíte stresu nebo ho alespoň snížíte, začnou být vaše vlasy zase kvalitnější. A nejen vlasy, ale i všechno ostatní.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.