Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se na rozhlednu na Císařském kameni

Kdysi vrcholek tohoto kopce navštívil sám císař Josef II. A od té doby se také kopci říká Císařský kámen, najdete tu opravdu i kámen na počest této návštěvy. A najdete tu také dřevěnou rozhlednu, ze které uvidíte široké okolí.

Císař Josef II. navštívil vrchol, nazývaný tehdy Špičák či Uhlířský vrch, 19. září 1779. Tehdy zde operovala rakouská vojska, jelikož probíhala válka o dědictví bavorské a právě ze sousedního Pruska hrozilo nebezpečí. O sto let později se na skalce na vršku kopce objevila coby upomínka na císařskou návštěvu mramorová deska a kopec získal pojmenování Císařský kámen.

O výstavbu rozhledny na tomto místě usiloval už kolem roku 1886 Liberecký horský spolek, ale nezdařilo se. Až mikroregionu Císařský kámen za pomoci libereckého městského obvodu Vratislavice, města Liberce a Libereckého kraje se podařilo stavbu rozhledny uskutečnit. Otevřena byla v září 2009. Dvacet metrů vysoká konstrukce  ale musela být po osmi letech uzavřena; smrkové dřevo nedokázalo čelit drsným klimatickým podmínkám.

Po deseti letech ji tak vystřídala nová kovová vyhlídková věž obložená modřínem, která je o jedno patro vyšší. Z ochozu rozhledny lze vidět jižní svahy Jizerských hor, západní část Krkonoš, města Jablonec nad Nisou a Liberec a také Ještědský hřbet.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michaela Šenberková | Zdroj Liberecký kraj

Štítky Císařský kámen, rozhledna, výlet, kopec, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Liberec, Prusko, Uhlířský vrch, Tanvaldský Špičák, Liberecký kraj, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se na rozhlednu na Císařském kameni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.