„Umím italsky, německy, fotím, mám vášeň a nevím, kam se vydám.“ O čem přemýšlejí čerstvě dospělí?

21. únor 2021

Člověka utváří jeho rozhodnutí. A první veliké, dospělé rozhodnutí činíme o tom, co budeme v životě dělat, zamýšlí se v dokumentu Rozcestí Slobodanka Radun. „Sama pamatuji na to období jako mučivé, nepřehledné, plné tenzí uvnitř i vně,“ přiznává Radun, proč natočila o rozhodování mladých lidí rozhlasový dokument, ve kterém zlehka mapuje jejich mentální krajinu.

„Dospěla jsem do životní fáze, kdy před rozhodováním stojí moje děti. A s nimi i okruh jejich blízkých přátel, které můžu u nás doma sledovat už několik, pro ně formujících, let,“ přibližuje dokumentaristka. 

„Myslím si, že stav mysli mladých lidí kolem osmnácti dvaceti let může být zajímavý pro nás pro všechny. Jsou totiž v tomto věku extrémně otevření, citliví, roztahují nesměle křídla a zároveň se na svět dívají velmi kriticky. Očima, které už rozumí. Jak ten svůj první dospělý krok vidí oni? Jací vlastně jsou ti mladí dospělí?“ ptá se Radun.

A zve k poslechu: „Dokument byl natočen před nějakou dobou. A tak vám můžu svoje hrdiny nejen představit, ale ke každému připojit i malý update, seznámit vás s tím, jak pokročili ve svém rozhodování. Věřím tomu, že je zajímavé tyto lidi sledovat i nadále.“

Poslechněte si jejich příběhy.

autor: Slobodanka Radun
Spustit audio