Hlavní obsah

Cash Only: Rozjezd testování ve firmách, krize obchodů a videoherní žně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

V minulém newsletteru jsem si postěžovala na rozklad státu a chaotické řízení krize. To jsem ještě netušila, jak pravý chaos vypadá. Kam může ještě vygradovat, netuším. Kam může vygradovat zdravotní krize, netuším už vůbec. Jen tento týden připravil covid mé dva kamarády o táty. Zato vím, jak krizový chaos dopadá na podnikatele.

José Climent je Španěl usazený ve městečku Ledeč nad Sázavou. Už 24 let u nás obchoduje s textilem. K velkoobchodu má i vlastní prodejnu nábytku a látek na ledečském náměstí. Dodává do podobných prodejen, výrobcům nábytku a čalouníkům, také na Slovensko. Zaměstnává 27 lidí. Jeho prodejna v Ledči zabírá dvě patra a chodbu. Když tu je opravdu nával, ztrácejí se mezi regály a sedacími soupravami někdy až tři zákazníci naráz!

Nábytek U Josého je samozřejmě zavřený, stejně jako podobné prodejny u nás i na Slovensku. Zatím firmu drželi nad vodou řemeslníci, kteří z Climentových látek vyrábějí. A trochu pomáhají vládní kompenzace. Jenomže po měsících lockdownu poptávka po nábytku, záclonách a dekoračkách klesá, zakázky nejsou.

Minulý týden svitla panu Climentovi naděje. Začal svou prodejnu vytápět, přesvědčený, že v pondělí skončí nouzový stav, s ním i uzávěra a obchody se zase rozběhnou. V neděli topení zase vypnul. Pak se začal chystat na otevření příští pondělí, které slíbil ministr obchodu. V pátek vláda oznámila, že se otvírat nebude. Další pokus příští týden, vzkazuje ministr Havlíček.

„Když budou prodejny zavřené dál, musím začít propouštět. Nechci to, mám výborné lidi, jsou u mne dlouhá léta, přišel bych o ně. Ale dál už to neutáhneme,“ řekl mi v pátek pan Climent. Nenadával, nekritizoval. Dokonce zdůrazňoval, že je optimista a že se z toho nějak vyhrabeme. Držím palce.

Hráč týdne: Slavomír Pavlíček

Rozhovor se spoluzakladatelem Bohemia Interactive Slavomírem Pavlíčkem.Video: Seznam Zprávy

Pro změnu jedna covidová success story: Lockdown ničí maloobchod, ale svědčí výrobcům her. Česká herní jednička Bohemia Interactive loni prodala hry za 1,6 miliardy korun a její růst přilákal čínského investora.

Best of byznys

Testy ve firmách. Velkým tématem uplynulého týdne bylo nasazení firem do boje s pandemií. Některé společnosti už před časem začaly zaměstnance testovat na vlastní náklady a volají i po očkování prostřednictvím vlastních lékařů. Teď se navíc firmy budou moci zapojit do plošného testování, které je hrazené ze zdravotního pojištění. Musí ale splnit sedm podmínek – podívejte se na jejich přehled.

Realitní jízda pokračuje. V posledním čtvrtletí loňského roku se v Praze prodaly rekordní dva tisíce nových bytů a vysoké prodejní tempo se udrželo i v lednu. I když nájmy v důsledku pandemických změn padají, ceny nových bytů dále rostou a potíže mají jen majitelé obchodní center. O pohybech v tomto sektoru nám vyprávěl generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček.

Návrat z maléru bude obtížný. Minimálně v lednu se přes všechny optimistické předpovědi většina Evropy z koronavirového šoku ještě neprobrala – dobře to jde vidět na dění v automobilovém průmyslu, kde značně spadly prodeje. Špatné zprávy pak vyplývají i z průzkumu Hospodářské komory, podle kterého pětina podnikatelů z uzavřených oborů do měsíce zkrachuje, a pokud se opatření neuvolní, dalších až 40 procent podniků z nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence do tří měsíců.

Konec sporů okolo digitální identity. České banky sjednotí postup a v brzké budoucnosti bude možné ověřovat totožnost a například sjednávat smlouvy on-line pomocí přihlášení k bankovnímu účtu. Komplikovanou cestu k dohodě skvěle popsala Eva Moniová.

Nahoru a dolů

Nečekané poklady v lesích. Pro vlastníky lesů, kterým udělal kůrovec díru v rozpočtu, jsou vítaným přivýdělkem prodeje cenných dřevin. O vzácné duby z českých lesů licitují na dražbách francouzští výrobci barikových sudů i truhláři z Německa – průměrná vítězná cena u dražeb kulatiny dubů se pohybuje kolem 10 tisíc korun za metr krychlový.

Smutek v lázeňském trojúhelníku. Omezení pohybu v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov kvůli šíření covidu-19 se zásadně dotýká lázeňství. Uzávěra neplatí pro cesty za zdravotní péčí a na léčebný pobyt člověk vyjet může. Otázkou však je, kdo by v této době vyrazil do okresu s puncem zakázaného území.

Boom karavanů. Češi si našli náhražku za zavřené hotely. Ve velkém si půjčují i kupují obytná auta a vyrážejí s nimi do hor. Prodejci a půjčovny karavanů díky tomu zažívají enormní růst a zachytit nový trend se snaží i města.

Big Tech

Facebook vs. Austrálie. Boj o platby za mediální obsah šířený na sociálních sítích se vyhrotil do další fáze. Facebook v reakci na chystaný zákon, který má technologické firmy přimět platit za užívání mediálního obsahu, uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu.

Musk, pán satelitů. Společnost SpaceX vlastní od minulého týdne třetinu všech družic na oběžné dráze planety Země. Spouští díky nim ambiciózní internetový projekt Starlink, který má ovšem zatím nejistou ziskovost a kritizují ho i astronomové.

Právo na opravu. Dopředu se hýbe i otázka tzv. práva na opravu. Francie začala po výrobcích některých elektrospotřebičů včetně mobilů a laptopů vyžadovat, aby své produkty označovali indexem ukazujícím, do jaké míry jsou opravitelné. Zatím se totiž v zemi opravuje asi jen 40 % porouchané elektroniky. (grist)

Rozhovor týdne: Jan Kašpar

Foto: Neoluxor

Ředitel sítě Neoluxor Jan Kašpar.

Prodlužující se lockdown a chaotické informace kolem jeho dalšího výhledu neničí jen menší firmy, jako je ledečský Clipet Josého Climenta. Na konci sil jsou i velké prodejní řetězce, jak popisuje šéf knihkupecké sítě Neoluxor Jan Kašpar. Když s ním kolega Filip Horáček rozhovor natáčel, určitě by pana Kašpara nejenže nenapadlo, že tento týden v pondělí neotevře, ale že mu politici otevření ještě jednou slíbí na příští pondělí a zase s ním na poslední chvíli cuknou.

Máme za sebou týden plný apokalyptických zpráv z nemocnic a politického chaosu. Jak přežít? Buďte optimisty jako José Climent z Ledče. A dávejte na sebe pozor.

Zuzana Kubátová

Reklama

Související témata:

Doporučované