Bylo to hodně nečekané vítězství, i pro mě,řekl Mathieu van der Poel na tiskové konferenci po 1: etapě UAE Tour. Van der Poel si ve spurtu první skupiny poradil s krajanem Davidem Dekkerem a Michaelem Morkovem, ale ještě před spurtem musel zůstat v klidu při útocích závodníků Deceuninck - Quick-Step a Fernanda Gavirii. Významně mu pomohl týmový kolega Gianni Vermeersch.

Po druhém dělení na větru zbyly v první skupině tři jezdci Alpecin - Fenix, kromě Van der Poela a Vermeersche také Roya Janse. Po rychlostní prémii ujela skupina a nechyběl jsem v ní. Byl to těžký závod a vím, že takové závody dokážu vyhrát ve spurtu. Vím, že můj sprint je po náročném závodě lepší. Musel jsem začít spurtovat z dobré pozice a začít ve správný čas. Je skvělé začít svou silniční sezónu vítězstvím.

Gianni jel v závěru opravdu skvěle. Nečekal jsem toto vítězství. Po krosové sezóně jsem si trochu odpočinul a poté jsem týden trénoval s týmem. Takto vypadá cyklokrosová forma v poušti,“ dodává Van der Poel, který v posledních třech týdnech strávil na kole deset dní a ve Spojených arabských emirátech se chtěl původně jen připravit na jarní klasiky. "Jsem zde abych pomáhal týmu, nemám žádné ambice, tvrdil na sobotní tiskové konferenci. Ale příležitost využil bez zaváhání. 

Pro nizozemskou cyklistiku to nebyl jediný úspěch v prvním závodě série WorldTour. Na druhém místě dojel teprve třiadvacetiletý David Dekker, debutant v dresu Jumbo - Visma. Talentovaný sprinter se na terezínech jako správný Holanďan dobře vyzná a udržel se v čelní skupině, kde už jen čekal na spurt. A i když podlehl svému slavnému krajanovi, byl spokojený: Normálně může být druhé místo zklamáním, ale toto je můj první závod pro Jumbo - Visma. Je to také můj první závod na úrovni WorldTour. Rozdíl oproti Van der Poelovi byl taky docela jasný. Takže jsem s tímto druhým místem spokojený. Bylo pro mě důležité dávat pozor na rychlé závodníky, na Fernanda Gaviria a zejména na Van der Poela. Věděl jsem, že Deceuninck - Quick-Step bude v závěru útočit. Bylo důležité začít spurtovat ve správné pozici.

Dekker do Jumbo - Visma přestoupil z akademie SEG. Syn slavného Erika Dekkera, čtyřnásobného vítěze etap na Tour de France, patří k velkým talentům současné nizozemské cyklistiky. Zejména v hromandých dojezdech, ale v plánu má i dlážděné klasiky, letos zatím E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen a snad i Kolem Flander a Giro d´Italia. Před startem UAE Tour si nebyl jistý, s čím má v konkurenci nejlepších světových sprinterů počítat: "Vím, že umím rychle sprintovat," pokračuje Dekker, který má na UAE Tour čtyři sprinty na úrovni kulečníku. Opravdu netuším, jak těžké je to po 170 až 200 kilometrech proti světové špičce. Možná mi dají deset délek, ale také by to mohlo dopadnout dobře. Opravdu nemám ponětí.

Jak se ukázalo už v první etapě, Dekker se dlouhých a těžkých závodů a spurterských soubojů bát nemusí. Dnes jsem také ukázal, že umím víc než jen sprint, ale zatím se určitě zaměřím na hromadné dojezdy,“ dodává nováček v dresu týmu Jumbo - Visma.