Jak vybrat nejlepší jídelní stůl

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Okolo, nebo na jídelním stole se dnes obvykle odehrává velká část rodinného života. Nejčastěji na něm jíme, ale vedle obvyklého jezení se toho u stolu obvykle odehrává daleko více – hraní her, dělání domácích úkolů, pečení cukroví, práce na home office, sváteční obědy s větším okruhem rodiny, oslavy s přáteli, a tak dále, a tak dále. V dnešních domácnostech je právě jídelní stůl často to místo, kde spolu trávíme nejvíce času. Proto je výběr nového jídelního stolu mimořádně důležitý. Abychom vám výběr ulehčili, připravili jsme ultimátního průvodce výběrem nového stolu.

Využití

Pro začátek je velmi důležité uvědomit si a poznačit si všechny aktivity, které kolem a na jídelním stole děláte. Budete tak mít daleko lepší přehled o vašich každodenních potřebách, kterým musí nový stůl vyhovovat. Zkuste si pár dní sledovat, co celá rodina děláte, vzpomeňte si, jak oslavujete narozeniny, Vánoce, Silvestra, jak paříte, nebo klábosíte s kamarády, jak u stolu pracujete a co dalšího okolo stolu děláte. Daným aktivitám, pak musí stůl vyhovovat už při vybírání. A jestli rádi dvakrát měříte a jen jednou řežete, tak si před koupí ten jeden vyvolený stůl ještě jednou porovnáte s vaším seznamem.

   

Příklady:

  • společné snídaně, večeře a víkendové obědy – potřeba rychlého najezení a snadného úklidu po jídle
  • oslavy s rodinou – pro až 10 lidí najednou u stolu
  • oslavy s přáteli – pro až 6 dospělých a 6 dětí
  • hraní deskových her – potřeba větší jednolité neprůhledné hladké stolové desky bez zářezů a podle největšího hracího plánu vyberete vhodnou velikost a tvar stolu
  • zavařování – větší prostor a snadný úklid
  • vybalování nákupu – umístění blízko lednice
  • mnoho dekorací na stole (řezané květiny, vonné svíčky) celoročně – potřeba větší stolové desky
  • home office pro 2 lidi – 2 notebooky + prostor na myš, poznámky, pití, atd. – potřeba větší desky a možná lepších židlí i jiné výšky sedu
  • výrazné zatěžování – potřeba bytelnější konstrukce
  • malé děti – vejde se tam dobře dětská jídelní židlička?
  • vaříte pro přátele – tak by stůl měl být blízko, nebo s výhledem na pracovní desku kuchyně, abyste při hobby vaření mohli komunikovat s přáteli.
  • atp.

Umístění v místnosti

Výběr stolu často limitují rozměry prostor, kde bude stůl umístěn. Ve starších domácnostech obvykle bývá samostatná kuchyně, nebo jídelna. Novější domácnosti, obzvláště novostavby bytů ve větších městech, mívají kuchyni, jídelnu a obývací pokoj spojeny v jednu společnou místnost: 2+kk, 3+kk, atd. V takovém 3kk bytě bývá relativně méně prostoru a tím vzniká tlak na to, aby se stůl dobře vešel a zároveň kolem něj bylo dostatek prostoru na odsunutí židle a na jedné straně otevírání dvířek kuchyně a na druhé straně zase gauč a obecně prostor obývacího pokoje.

Před koupí nového, nebo většího stolu je potřeba si prostor dobře vyměřit a rozvrhnout. Změřte si volný prostor na stůl a klidně si na zemi naznačte kam až může prostor jídelny v pokoji zasahovat. Můžete si buď na podlahu nalepit post-it lepící papírky, lepící pásku, nebo si na rohy vyměřeného prostoru něco položte, třeba knihy, hrníčky a sklenice na to fungují vcelku dobře. Takto „vykolíkovaný prostor“ pak můžete začít zkoušet vyplňovat stolem a židlemi.

Pokud je pro vás stůl velice důležitý středobod domácnosti, kolem kterého se točí většina vašeho každodenního života, pak může být větší, bytelnější, více v prostoru dominovat i více vstupovat do kuchyně a obýváku. I když v takovém případě doporučuji z kuchyně spíše ustupovat více do prostoru obýváku, nebo stůl od kuchyně oddělit barem, linkou, nábytkem. Je to praktičtější, protože pak nesedíte blízko „špinavější zóny“ s nádobím ve dřezu, varnou deskou pošpiněnou od vaření a koši – byť schovanými v kuchyňské lince.

Velmi důležité také je, jestli bude stůl přisunutý ke zdi, kuchyňské lince, nebo nábytku. Daleko více stůl využijete pokud bude ve volném prostoru. Trochu méně, pokud bude kratší stranou (v čele) přisazen ke zdi – tak přicházíte o potencionální místo pro další hosty a ještě pokud stůl přisadíte delší stranou ke zdi, nebo lince, tak najednou přicházíte o 2 místa. Během oslav se to dá řešit posunutím stolu, ale to nechcete dělat každý den, pokud to bude jenom trochu potřeba.

Důležité je i myslet na to, kde máte hlavní světlo nad jídelním stolem. to by v ideálním případě mělo být jak komorní při jídle, tak i dostatečně výkonné pro učení dětí, práci, přípravu jídla a třeba deskové hry. Světlo by mělo být přesně nad prostředkem jídelního stolu, jinak by nesvítilo efektivně a mohli byste si sami házet na stůl stín. Někdy je nevyhnutelné světlo na stropě posunout – je to ale výrazně lepší, než mít světlo o půlmetru mimo střed stolu. Opravdu ten rozdíl poznáte.

Doporučené rozměry jídelního stolu

Jaká je nejlepší velikost jídelního stolu? Každý, kdo u stolu sedí potřebuje minimálně 60 x 40 cm (60 cm šířky prostoru a 40 cm hloubky) z desky stolu – pokud se budeme bavit o obdélníkových tvarech stolů. Spíše 70 x 45 cm, aby to bylo komfortní – je to podobné jako s místem v autě – i ve Fabii se 5 lidí namačká a nějak dojede, ale v Octavii, nebo Superbu je prostoru více a cestuje se příjemněji.  V rámci rodiny je běžné, že se sesednete blízko k sobě, takže možná bude zmíněných 60×40 cm, nebo 70×45 cm v pohodě stačit, pokud budete ale hostit ne tak úplně blízké přátele, je společensky lepší, když každý u stolu bude mít trochu více prostoru – 80 x 45 cm už by mohlo být dostatečné.

  • Pro 4 osoby je minimální rozměr jídelního stolu od 120 x 80 cm (to je opravdové minimum). Dostatečných bude 140 x 90 cm a komfortních 160 x 90 cm. 
  • Pro 6 osob je minimální rozměr od 140 x 90 cm, když 2 budou sedět v čele a nebo minimálně 160 x 90 cm, když má vedle sebe sedět trojice a naproti ní další trojice. Komfortnější bude ale až 180 x 90 cm a nejlépe 200 x 100 cm.
  • 2, nebo 3 lidé v rodině si vystačí i s malým jídelním stolem. Pokud to ale prostor umožňuje, doporučujeme vybrat minimálně velikost stolu pro 4 člennou rodinu.

U kulatých stolů je to trochu jiné, tam se u průměru desky držte těchto hodnot:

  • stůl pro jednoho, nebo dva lidi: 75 cm
  • stůl pro 2-3: 85 – 95 cm
  • stůl pro 4: 110 cm
  • každá další osoba potřebuje cca 12-15 cm v průměru stolu navíc.

Navíc si můžete spočítat plochu kulatého stolu, nebo jeho obvod 2πr, abyste měli představu, kolik cm z hrany kulatého stolu připadne na jednoho sedícího. Případně pomůže i povrch  π vydělený počtem lidí u stolu. 

Samozřejmě je potřeba zohlednit například i:

  • pokud máte v domácnosti objemnější postavy (ať už plnoštíhlí, nebo kulturisti, nebo dočasně těhotné), pak je lepší přidat pár cm i na šířku stolu (resp. potřebného prostoru u stolu)
  • pokud máte děti, pak pamatujte na to, že jídelní stoličky a rostoucí židličky obvykle zabírají více prostoru než běžné židle
  • pokud máte židle s područkami, nejspíše se vám bude hodit trochu více prostoru mezi nimi, aby se o sebe neotíraly a neničily
  • pokud vedle sebe mají sedět praváci i leváci, je dobré přidat pár cm, nebo je přesadit tak, aby levák nebouchal loktem praváka
  • pokud míváte stůl během oběda uprostřed „ozdoben“ květinami, atd. je lepší vybrat stůl s větší hloubkou – alespoň o 5, nebo lépe o 10 cm.

Prostor kolem jídelního stolu

Samotný rozměr stolu vám ale nebude stačit pro spočítání potřebného prostoru pro celý jídelní set. K rozměru stolu musíte připočítat ještě židle, které budou okolo stolu. Každá židle zabere cca 70 cm prostoru pro pohodlné odsunutí od stolu. Proto přidejte 70 – 75 cm na každou stranu stolu, kam plánujete židle.

Rozkládací jídelní stoly

Méně časté hostiny a oslavy s více lidmi se obvykle řeší rozkládacím stolem, nebo vytáhnutím druhého stolu ze sklepa, či komory. Rozkládací stůl se jeví jako praktičtější. Během většiny roku je stůl „složený“ v běžné velikosti, aby nezabíral velkou část pokoje, a jednou za čas se během chvíle „rozloží“ a zvětší. Obvykle jsou k tomu potřeba 2 lidé, což jde asi u větší oslavy snadno zařídit. 

U obdélníkových skládacích stolů se nejčastěji dá stůl zvětšit o 2 další místa. Méně často můžete narazit i na obří rozkládací stoly, které můžete zvětšit o 4 místa navíc. Nejběžnější jsou ale stoly pro 4, které po rozložení navýšíte na stůl pro 6 osob.

Existuje několik mechanismů skládání a rozkládání podle toho, kam umístíme přídavnou stolovou desku:

  • přidání stolové desky do středu stolu – asi nejčastější varianta. Funguje tak, že pod stolovou deskou je namontován kovový posuvný mechanismus, který umožňuje stůl roztáhnout (v reálu se posouvá jeden pár nohou) a vytvořit (obvykle uprostřed) volný prostor. Do toho to volného prostoru se vloží přídavná stolová deska a stůl se o pár cm zase stáhne, aby se vytvořila souvislá plocha. Přídavná deska je nejčastěji schovaná pro „hlavní“ stolovou deskou. Nevýhodou je, že stojí trochu úsilí stůl rozložit a později zase složit. Výhodou je, že nohy stolu jsou na okrajích – tzn. nikde nikomu nevadí při sezení a zároveň zaručují velmi dobrou stabilitu celého stolu – samozřejmě záleží na konkrétním konstrukčním řešení, ale obvykle je tato metoda lepší i přesto, že existuje riziko, že by prostředek stolu, pokud by byl hodně zatížen (tanec na stolu, nějaká forma měření výšky medvěda grizzlyho, atp.). Pokud ale stůl uprostřed nadměrně nepřetížíte, tak by měl vydržet i vysoké zatížení.
Příklad přidání stolové desky do středu stolu

Příklad přidání stolové desky do středu stolu

  • přidání stolové desky po stranách stolu – toto je konstrukčně velmi jednoduché řešení. Stůl zůstává „nerozložený“, nemusíte s ním prakticky nic dělat a po stranám zasunete do speciálně připravených děr přídavné boční stolové desky. Nohy stolu zůstávají tam, kde byly. To má vliv na stabilitu a únosnost postranních přídavných stolových desek. Ty jsou totiž ke stolu připevněny pouze z boku a hodně tak záleží na kvalitě materiálu, spojů a konstrukce. Osobně toto řešení spíše nedoporučuji, pokud totiž přídavnou desku přetížíte (což se stává snadno jen tím, že se sedící lidé zvednou k přípitku a pomohou si při vstávání opřením se o desku), tak se daleko snadněji utrhne a půjde k zemi i se vším na ní. Toto konstrukční řešení je vhodné spíše pro zahradní nábytek, nebo jako opravdová nouzovka.
Příklad přidání stolové desky po stranách stolu

Příklad přidání stolové desky po stranách stolu

V minulosti nebylo obvyklé, že by se rozkládaly i stoly z masivu, protože dřevo během let stále pracuje, především díky kolísání vlhkosti vzduchu a teploty v domácnostech a tím se rozpíná, stahuje a různě drobně ohýbá. To býval hůře překonatelný problém. Dnes jsou ale tyto problémy už dobře řešitelné a tak si můžete vybírat z více modelů rozkládacích jídelních stolů z masivu.

Optimální výška jídelního stolu

Obvykle bývá správná výška stolu mezi 73 a 78 cm. Optimální výška jídelního stolu je 75 – 76 cm (pro Čecha s cca 180 cm výšky a vyhovující židlí). Optimum je ale potřeba vyvodit nejen z výšky osob, ale i z výšky sedáku židlí, případně jejich materiálu, protože měkčí polstrování se ještě o pár milimetrů až centimetrů prosedne. Deska jídelního stolu by měla být cca 25 až 30 cm nad sedákem židle.

Aby se vám sedělo pohodlně je dobré zvážit i výšku tzv. lubu. Lub je podpůrná dska vysoká cca 10 cm kolmo připojená k desce stolu. Je to prvek, který zpevňuje spoj mezi deskou stolu a nohami stolu. Pokud je příliš vysoký, může vás tlačit shora do přední strany stehen. Ideální je, pokud není moc vysoký a mezi podlahou a spodní hranou lubu je 65 cm volného prostoru. Pokud si rádi dáváte nohu přes nohu (což byste, pokud chcete sedět „zdravě“, určitě neměli dělat), pak by měl být lub co nejnižší, nebo žádný (což některé konstrukce stolů umožňují).

Pokud máte židle s područkami, tak si jejich výšku změřte, abyste si ověřili, že se vám podaří takovou židli pod stůl zasunout.

Jídelní set = jídelní stůl + jídelní židle. Jednoduchá definice, která trochu svádí k tomu, že by výšky a rozměry měly být vyřešeny. Zdaleka tomu tak nebývá. Jídelní set obvykle má shodný design, materiál a šířku a hloubku židlí vymyšlenou tak, aby seděla i výška a byla vhodná i pro vás – ale není to tak úplně vždy pravda a velmi doporučuji si výšku židle, výšku k spodní hraně lubu a výšku stolové desky zjistit a porovnat to s tím, jak se vám sedí vzpřímeně a příjemně.

Existují i výškově nastavitelné jídelní stoly. Ale buď jsou velmi drahé, nebo je jejich konstrukce slabší a tím trpí zatížitelnost stolu a obecně jeho stabilita.  

Materiál

Velmi doporučuji sáhnout po dřevě (masivu), které bývá dostatečně bytelné, domácké a na pohled i omak příjemné. Je možné jej dobře kombinovat i s kovovými nohami. Dřevěný jídelní stůl vyžaduje trochu péče – jednou za rok, nebo dva je třeba jej trochu přetřít hadříkem se speciálním roztokem, nebo olejem, aby si déle udržel dobrý stav, vzhled a barvu. Oproti benefitům je to malá povinnost.

Běžně ale můžete vybírat z daleko více materiálů:

  • masivní dřevěné jídelní stoly – ty už jsme popsali výše a doporučujeme volit masivní dřevo. Důležitá je tvrdost dřeva. To měkké se rychleji poškrábe a vzniknou v něm malé důlky a rýhy. Tvrdší dřevo je lepší pro bytelnější konstrukci, především pro pevnost spojů. Déle tak vydrží bytelné, nerozviklané a nevrzající. 
    • měkké dřevo – smrk, jedle, borovice, topol, lípa, jedlo, douglaska
    • středně tvrdé dřevo – jasan, jilmy, duby (dub Sonoma např.), ořech, modřín, bříza
    • tvrdé dřevo – habr, akát, tis, sheesham (šíšam)
      Dřevěné desky jsou ošetřené buď lakem, nebo olejem. Lak dřevo uzavře a potáhne souvislou pevnou vrstvou, která se snadno uklízí, ale při poškození je třeba lak přebrousit a znovu nalakovat, ale jen celou plochu najednou. Olej sice chrání méně, ale zase stačí jednou za rok otřít hadříkem s olejem a to i lokálně jen na místech, kde je byl stůl poškrábán, nebo jinak poškozen. Obojí má své výhody – já preferuji olej. Lak se někdy může časem začít nepříjemně lepit na kůži a ubrusy, atd.
  • jídelní stoly z lamina – můžete se s nimi potkat schovanými pod zkratkami – MDF (Středně hustá dřevovláknitá deska), MDFL, DTD (dřevotříska), HDF, Eurolight (to je taková papírová věc podobná nejlevnějším IKEA LACK stolkům), HPL desky (jsou velmi tenké a podobné tvrzenému plastu, nebo kameni) – vše jsou plus mínus podobné formy laminátových desek. Uvnitř je místo dřeva nějaká směs pilin, papíru, lepidla vysokotlace zformovaného do podoby desky. Nahoru na desku se často dává dýha, nebo nějaký umělý materiál vizuálně podobný dřevu, nebo kameni a boční strany se přelepují hranami. U hran dbejte na to, aby šlo o ABS hrany, ty vydrží déle, než se začnou odlupovat. Laminátové stoly mohou být jak ty nejlevnější, tak i velmi povedené s dýhou na horní straně desky – ty vypadají jako dřevo a přitom jsou cenově velmi zajímavé.
  • skleněné stoly – deska je z tvrzeného skla (obyčejné by se při prvním větším ťuknutí rozbilo), nohy obvykle z kovu, nebo dřeva. Často jde o designovku, která se bude doma vyjímat. Nevýhodou je, že na skle ( i pokud bude mléčné) jde velmi dobře vidět drobky a rozlitou kávu. Připravte se tedy na častější utírání nečistot a leštění skla. Doporučuji zvolit některý z mírně zakulacenými rohy.
  • plastové stoly – buď z velmi levného plastu – těm se raději vyhněte – nemívají dlouhou životnost, nebo jde o průmyslový tvrzený plast – to už je zase na druhé straně cenového spektra. Plasty byly chvíli v módě, podobně jako v 80. a 90. letech 20. století. Tahle epizoda je často jen krátkodobá a stůl tak rychle vyjde z módy – i to hraje roli.
  • z kamene, resp. technického kamene – materiály jako Technistone – je spíše vhodný pro namáhané pracovní desky do kuchyně, ale používá se i na stoly. Cenově drahý, ale materiál je to velice líbivý i ale docela studený.
  • železné jídelní stoly – to je spíše odkaz na železné, nebo kované nohy u stolu, deska bývá z výše uvedených materiálů

Dřevěnou desku doporučuji zvolit z jednolitého kusu bez spojů, zářezů a podobně. Čím více spojů, zářezů, atd. tím je větší šance, že dřevo bude pracovat, roztáhne se popraská a vám se v prasklinách a zářezích bude hromadit těžko dostupná špína, drobky, atp. To se doma v rodinném kruhu ještě zvládne, ale pak zvete domů i přátele a těm nechcete ukazovat, co jste před rokem rozlili na stůl a už to nejde vyšpárat pryč.

Minimalistický jídelní stůl z masivu pro 4 osoby

Minimalistický jídelní stůl z masivu pro 4 osoby

Tvar desky

Výběr tvaru stolové desky máte prakticky ze 2 možností:

  • obdélníkové a čtvercové – klasika a standard. Dle mého nejefektivnější pro využití prostoru i pro konstrukci nohou, aby nepřekážely. Čtvercové stoly bývají jen malé – cca 80×80 cm – ty se hodí jen do malých jídelen a kuchyní a stačí pro 2, výjimečně i pro 2 a dítě, nebo 3 dospělé osoby.
  • kulaté a oválné – kulaté stoly mohou mít své opodstatnění ve velmi malých prostorech. Jde ale pak o kompromisní řešení. Čtvercový stůl bude totiž využívat prostor na stolové desce nejefektivněji. Naproti tomu oválné mohou mít své opodstatnění ve větších prostorech. Lidé často vybírají kulatý, nebo oválný stůl kvůli uspořádání jídelní části domácnosti a zaoblené jídelní lavice a při koupi nového stolu se zase dívají po kulatém / oválném. Často to ale bývá falešná potřeba. Pokud jde o váš případ, zkuste se zamyslet na tvarem vaší jídelny a tím, jak máte vyřešenu jídelní lavici. Pokud máte lavici zaoblenou, do U, nebo podobně, je vysoce pravděpodobné, že daná lavice neefektivně využívá váš prostor a nutí vás k výběru kulatého / oválného stolu, který ale nepotřebujete.
    Občas může být argument pro kulatý stůl ten, že pak nemá rohy, o které se mohou děti zranit. V takovém případě mrkněte do IKEA na gumové ochrany hran a rohů, které vám pomohou vyřešit drobný problém a zároveň nedělat zbytečně ústupky od obdélníkového stolu. 

Nohy ke stolu a podnož

Nohy stolu jsou zpravidla dvojího typu:

4 nohy v rozích obdélníkových stolů, nebo na krajích kulatých stolů

Tato konstrukce je skvělá pro stabilitu a potenciální zatížení stolu. Nohy bývají nejčastěji dřevěné, nebo kovové – kov umožňuje mít bytelný stůl i s velmi tenkými kovovými nohami, což by jiný materiál nezvládl. Kovové nohy se většinou nespojují přímo s deskou stolu, ale jsou k sobě svařené, nebo smontované do tzv. podnože – vlastně je to konstrukce, která sama stojí a na ni přimontujete stolovou desku. Pokud jsou nohy „designově“ spojeny na podlaze, tak je možné, že se vám bude hůře zasouvat židle, nebo dětská židlička z boku stolu.

Stůl s jednou centrální nohou

Výhodou tohoto řešení je design – pokud se vám takový stůl líbí, je to jasné plus. Nevýhod je ale více. Konstrukce jedné centrální nohy vyžaduje vyplněný střed stolu pod deskou od desky až k podlaze a vcelku velkou plochu zabírá i stojan dole na podlaze, aby byl stůl stabilní. To většinou vede k tomu, že se u stolu boucháte nohami do centrální nohy stolu a nemůžete si libovolně natáhnout nohy před sebe. Horší je ta spodní plocha, kterou noha potřebuje pro stabilitu – to zabírá místo a často tak pod stůl pohodlně nezasunete židle až na doraz, nebo je musíte různě nadzvedávat. Druhé velká nevýhoda je stabilita. I přesto, že výrobci stolů opravdu moc chtějí zajistit vysokou stabilitu, tak prostě jakékoliv zatížení boku stolu (při zvedání od stolu, dosedání ke stolu, odložení nákupu, opření se zadkem o stůl) díky principu páky působí několikanásobnou silou na spoje (které se mohou vyviklat) a celou konstrukci stolu – především tu nohu. 

U stolů s středovou nohou někdy může noha překážet vašim nohám a definuje kde přesně budou židle

U stolů s středovou nohou někdy může noha překážet vašim nohám a definuje kde přesně budou židle

Nohy spojené ve spodní části tvoří překážky pro zasunutí židle pod stůl

Nohy spojené ve spodní části tvoří překážky pro zasunutí židle pod stůl

Design, vzhled a barvy

Aby stůl dobře vypadal v celé místnosti, je třeba nejprve stanovit, jestli má být dominantou, nebo s prostorem spíše splynout. A jestli má prostor spíše spojovat, nebo rozdělovat. 

V interiérovém designu platí, že barvy a materiály v jednom pokoji by měly být 3, nebo maximálně 4 hlavní. Plus doplňky, drobné dekorace, atd. Pokud má stůl být spíše nenápadný, zvolte menší rozměry a materiály a barvy blízké okolí – typicky to bývá kuchyňská linka, nebo sedací souprava a obývací stěna. Pokud chcete dominantu, můžete si dovolit extravagantnější, designový, nebo masivnější stůl. Vždy ale musí stůl odpovídat ladění domácnosti – dobově, barvami, materiály i stylem. 

Pokud stůl budete každodenně velmi využívat, pak doporučuji, aby praktičnost (bytelnost, kvalitní dlouhodobé materiály, omyvatelnost a údržba) převážily nad líbivostí, designem a dalšími prvky, které vás při výběru ovlivňují.

Lesklý stůl bude často utlapkaný, takže bude potřeba jej pravidelně čistit, nebo použít dražší čistící prostředky pro otiskům prstů a prachu, který udrží stůl o trochu déle v čistém stavu.

Nebojte se, že byste si nevybrali – kromě velké nabídky hotových jídelních stolů je možné si nějaký nechat vyrobit – pak máte daleko lepší možnost řešit detaily a rozměry vám více na míru.

Pro snadnější výběr vhodného stolu doporučujeme pokračovat na: jídelní stoly na Biano.cz, kde můžete přehledně filtrovat a vybírat.

Kuchyňský bar a pomocné stolky

Pokud vám to prostor domácnosti umožní, zkuste zvážit i další stoly do jídelního prostoru. Jednou z možností je barový stůl na pomezí mezi kuchyní a jídelním prostorem. Kromě rychlé snídaně skoro ve stoje na barové židličce si z baru můžete udělat odkladiště drobností a dekorací a bar funguje i jako elegantní rozdělení prostoru.

Existují i malé odkládací kuchyňské stolky, ty se mohou hodit spíše do větších prostor, odložíte na ně cokoliv se vám na stůl nehodí – víno, ubrousky, málo používané nádobí, koření, víno, atd. Pokud jsou blízko stolu, tak můžete vždy ze stolu rychle sklidit právě na odkládací stolek a během pár vteřin mít volný stůl třeba na hraní deskových her.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.6/5 44 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

1 komentář
  1. Jelikož jsme chtěli jídelní kout ladit do skandinávského stylu, tak jsme vybrali tento jídelní stůl..je kulatý, takže velmi šetří prostor, při tom se u něj bez problémů nají 4 osoby

    Přidejte váš dotaz nebo recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

    Covybrat.cz
    Logo