Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zprávy

    Sledujte filmy nominované na Českého lva

    S blížícím se udílením cen 28. Českého lva startuje i přehlídka nominovaných filmů na DAFilms.cz, letos obohacená o živé streamy s nominovanými režiséry hraných a dokumentárních filmů. Od 22. února do 14. března mohou diváci sledovat online osm hraných, šest dokumentárních a šest krátkých filmů. Nově budou k přehrání zdarma dostupné i televizní filmy, minisérie a vybrané epizody televizních sérií. Každoroční přehlídka probíhá ve spolupráci s Českou filmovou a televizní akademií, která výroční ceny Český lev uděluje.

    Ve všech ohledech mimořádný rok 2020 letos zhodnotí akademici výběrem těch nejlepších českých filmů během slavnostního udílení cen 28. ročníku Českého lva. I přes četná omezení, s nimiž se filmaři v minulém roce museli vypořádat, vybírali akademici z úctyhodných 87 titulů ty nejlepší filmy, které následně získaly nominace v jednotlivých kategoriích. Diváci, kteří nestihli vidět nominované filmy nebo si je chtějí připomenout, nyní mají možnost zhlédnout ty nejlepší české filmy online. Jsme rádi, že jsme divákům mohli nabízet české filmy i v době, kdy byla zavřená kina. Nyní díky tradiční spolupráci s Českým lvem mohou filmoví fanoušci vidět většinu nominovaných snímků opět na jednom místě, a navíc se zapojit do diskuzí s filmovými režiséry a režisérkami během exkluzivních živých streamů. Právě setkávání mezi filmaři a diváky kvůli pandemii téměř vymizelo a o to víc se na tyto živé diskuse těšíme, říká výkonná ředitelka DAFilms Diana Tabakov. Jsme rádi, že díky spolupráci s DAFilms můžeme filmovým fanouškům nabídnout ucelenou kolekci filmů nominovaných v letošním roce na Českého lva a nabídnout i snímky, které nejsou online běžně přístupné, dodává výkonná ředitelka ČFTA, Tereza Rychnovská.

    Mezi největší favority letošního ročníku patří historické drama Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy, které získalo celkem 15 nominací. Snímek ukazuje zásadní historické zvraty období od 30. do 50. let minulého století na osudech jednotlivých rodin v malé příhraniční vesnici. Velké šance na vítězství má i životopisný snímek Havel mapující klíčové životní období Václava Havla, na jehož konci stanul jako první porevoluční a demokraticky zvolený prezident. Shodných 14 nominací získal i nejnovější snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Holland.

    Úplně poprvé budou během 28. ročníku Českého lva v samostatné kategorii oceněny animované a krátké filmy. Novým kategoriím letos vévodí především tvorba mladých tvůrců. Mezi animované filmy se dostal nový krátký film Jsme si o smrt blíž režisérky Báry Anny Stejskalové, jejíž předchozí snímek Rybáři sklízel úspěchy na zahraničních festivalech a dostal se do širšího výběru na cenu BAFTA. V kategorii nejlepší krátký film představí své nové filmy Adam Martinec (Anatomie českého odpoledne) nebo Damián Vondrášek (Hranice), kteří byli v minulých letech nominováni za své předchozí filmy na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. Do výběru se probojoval i krátký dokumentární film Elišky Cílkové s názvem Pripyat piano, který již byl uveden na festivalech Visions du réel nebo MFDF Ji.hlava.

    V kategorii nejlepší dokumentární film se představí i snímek V síti režisérské dvojice Vít Klusák a Barbora Chalupová, jejichž film se stal divácky nejúspěšnějším dokumentárním filmem v historii. Jedna z hlavních představitelek, Tereza Těžká, která svým výkonem pomohla dokumentaristům zmapovat chování internetových predátorů, byla nominována i v kategorii pro nejlepší herečku v hlavní roli. Režisér Radovan Síbrt natočil dokument plný nadšení a lásky k hudbě, který sleduje kapelu The Tap Tap složenou z hendikepovaných muzikantů. Jeho snímek Postiženi muzikou zobrazuje cestu k úspěchu této hudební skupiny, ale s nadhledem a černým humorem ukazuje, jaké překážky musí zdolávat lidé s celoživotním hendikepem. Mezi dalšími nominovanými filmy nechybí ani portrétní dokumentární filmy Můj otec Antonín Kratochvíl o světoznámém fotografovi, Alchymická pec o fascinujících tvůrčích procesech Jana Švankmajera nebo historický portrét Rudolfa Slánského ve snímku Kdo jinému jámu – Rudolf Slánský.

    Online přehlídku nominovaných filmů v tomto roce doprovodí exkluzivní živé streamy se všemi nominovanými režiséry hraných a dokumentárních filmů. Každý všední den od 20:30 se mohou i sami diváci zapojit do diskuze s tvůrci, které budou moderovat Petr Vizina a Táňa Zabloudilová. Jsme rádi, že letos můžeme diváky blíže propojit se samotnými tvůrci nominovaných filmů. Je to jedinečná příležitost, jak nahlédnout do zákulisí filmové tvorby a poznat inspirativní osobnosti českého filmu. Navíc každý se může se svými dotazy zapojit do diskuze, vyzývá Diana Tabakov. Rozhovory budou probíhat od 22. února do 5. března a budou zdarma dostupné na facebookových stránkách DAFilms a Českého lva nebo na webu dafilms.cz.

    Harmonogram rozhovorů

    1. 2. – Slávek Horák (Havel)
    2. 2. – Martin Vadas (Kdo jinému jámu)
    3. 2. – Andrea Sedláčková (Můj otec Antonín Kratochvíl)
    4. 2. – Agnieszka Holland (Šarlatán)
    5. 2. – Mira Fornay (Žáby bez jazyka)
    6. 3. – Vít Klusák (V síti)
    7. 3. – Bohdan Sláma (Krajina ve stínu)
    8. 3. – Radovan Síbrt (Postiženi muzikou)
    9. 3. – Jan Daňhel, Adam Ol’ha (Alchymická pec)
    10. 3. – Petr Zelenka (Modelář)

    Seznam snímků dostupných online v rámci přehlídky

    Hrané filmy:

    Bourák (režie Ondřej Trojan)

    Cesta do nemožna (režie Noro Držiak)

    Havel (režie Slávek Horák)

    Krajina ve stínu (režie Bohdan Sláma)

    Modelář (režie Petr Zelenka)

    Šarlatán (režie Agnieszka Holland)

    Veterán (režie Jan Hřebejk) – dostupné k přehrání zdarma

     

    Dokumentární filmy:

    Alchymická pec (režie Adam Oľha, Jan Daňhel)

    FREM (režie Viera Čákanyová)

    Kdo jinému jámu – Rudolf Slánský (režie Martin Vadas) – dostupné k přehrání zdarma

    Můj otec Antonín Kratochvíl (režie Andrea Sedláčková)

    Postiženi muzikou (režie Radovan Síbrt) – dostupné k přehrání zdarma

    V síti (režie Vít Klusák, Barbora Chalupová)

     

    Animované a krátké filmy:

    Anatomie českého odpoledne (režie Adam Martinec)

    Hranice (režie Damián Vondrášek)

    Jsme si o smrt blíž (režie Bára Anna Stejskalová) – dostupné pouze od 2. do 8. března

    Musí to být bolestivý (režie David Semler)

    Mlsné medvědí příběhy (režie Kateřina Karhánková, Alexandra Májová)

    Pripyat piano (režie Eliška Cílková)

     

    Televizní série (dostupné k přehrání zdarma)

    Herec (režie Peter Bebjak)

    Marie Terezie II (režie Robert Dornhelm)

    Stockholmský syndrom (režie Dan Svátek)

    Místo zločinu Ostrava (režie Dan Wlodarczyk, Jan Hřebejk)

    Specialisté (režie Peter Bebjak, Peter Magát)

    Zrádci (režie Viktor Tauš, Matěj Chlupáček)

    ///

    Všechny filmy budou divákům dostupné (pokud není uvedeno jinak) od 22. února do 14. března k legálnímu stažení nebo přehrání online. Cena za zhlédnutí filmu je od 59 Kč, vybrané filmy jsou uváděné zdarma po registraci.

    • Autor:
    • Publikováno: 21. února 2021

    Komentáře k článku: Sledujte filmy nominované na Českého lva

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,