Poslání

Kay_BudeToBoletDoktore_audio
Říká se, že lékařská věda je hlavně posláním. Kdo se nikdy ve zdravotnictví profesně nepohyboval, jen těžko si dokáže představit, co všechno může taková profese obnášet. Praxe se totiž od televizních seriálů liší. Spíš více, než méně.

V lednu 2021 se na serveru Audioteka.cz objevila početná nabídka audioknih z nakladatelství Jota. Jednou z nich je i titul Adama Kaye Bude to bolet, doktore? (This is going to hurt, 2017). Interpretace překladu Jana Kozáka připadla na Michala Bumbálka.

Adam Kay je dnes považován za poměrně úspěšného humoristu a scénáristu. Nicméně této kariéře předcházela mnohaletá lékařská praxe. Autor totiž mezi lety 2004 a 2010 pracoval jako gynekolog a porodník v celé řadě britských státních lékařských zařízení. O své zkušenosti z té doby napsal již dvě knihy. Obě se záhy dočkaly i českého překladu. Dnes uváděná audiokniha získala svou českou verzi v papírové podobě v roce 2018. Druhý titul s názvem Už zase sloužím o Vánocích (Twas the Nightshift Before Christmas, 2019) vyšel v češtině na podzim 2020.

Kayovu prvotinu jsem si k poslechu vybral v očekávání bezbřehého humoru, jenž mi umožní se po celých sedm hodin a osmnáct minut smát jako blázen. Nakonec se ukázalo, že Bude to bolet, doktore? sice svou úsměvnou tvář nabízí, ale nezůstává jen u ní. Jednou větou jde o velice osobní zpověď mladého lékaře lapeného drtivou realitou přetíženého veřejného zdravotního systému. Autor bez příkras, ale nejspíš i bez zbytečného přehánění vypráví o celé řadě konkrétních případů, s nimiž se během svého lékařského působení setkal. Profesní část svého vyprávění doplňuje i mnoha detaily z vlastního soukromého života, jenž byl tím pracovním pochopitelně zásadním způsobem ovlivňován. Periodické stěhování v závislosti na pravidelném přeřazování z nemocnice do nemocnice, absolutní nedostatek volného času, trvalé přetížení v nekonečných službách – to jsou jen některé z příkladů.

Takto podáno by se mohlo zdát, že Bude to bolet, doktore? přináší hlavně souhrn depresivních úvah. Skutečnost je samozřejmě jiná. Kniha zachycuje jak zmíněná vážná až děsivá témata, tak naštěstí mnoho vtipných postřehů a příhod. Nad lehkými vtipy však jednoznačně převládá spíše účelová satira a téměř typicky britský (nezřídka až černý) humor. I stylově tento titul zahrnuje různé formy. V celé řadě popisovaných situací nechodí autor pro hrubý výraz daleko, stejně jako se v protiváze k tomu nevyhýbá odborným výrazům. K těm ale naštěstí obvykle přihodí vysvětlení pochopitelné i těm z nás, kdo nevlastníme lékařský diplom. Není-li vám seznámení s aspekty hladkých i komplikovaných porodů proti mysli, pak se při poslechu Bude to bolet… nudit rozhodně nebudete. Dost možná se ještě ke všemu poučíte.

Přednes padesátníka Michala Bumbálka dokázal při líčení té či oné příhody skvěle vystihnout autorovy rozličné nálady. Přestože je interpret o téměř deset let starší než autor, působí jeho hlas velice věrohodně, ačkoli vlastně ztělesňuje postavu muže mladšího třiceti let. Je tak snadné zaposlouchat se do více než sedmihodinového vyprávění, že vás tato skutečnost nejspíš ani nenapadne.

Zvuková verze kopíruje knihu i svým rozdělením do deseti kapitol přenesených do stejného počtu stop ve formátu mp3. Těm předchází ještě krátký Úvod a za nimi naopak stojí Otevřený dopis ministru zdravotnictví (tomu britskému, nikoli našemu, ať už jím bude k dnešnímu dni kdokoli). Onen dopis představuje vysoce emotivní závěr celého díla – mohu-li ctěným posluchačům doporučit, neměli by jej v žádném případě vynechat. Dodá celkovému dojmu tu správnou tečku. Rozhodně stojí kromě poslechu i za následné zamyšlení.

Někdy se to tak přihodí – uchopíte knihu pro vás dosud neznámého autora, máte svá očekávání, a ono je pak všechno jinak. Pokud ono „jinak“ znamená, že se po dokončení četby (v našem případě poslechu) začnete pídit po dalších titulech ze stejné dílny, pak byla vaše volba správná. Řekl bych, že v případě Adama Kaye to platí na sto procent.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBude to bolet, doktore?

Kay, Adam

Jota, 2021

zobrazit info o knizeBude to bolet, doktore?

Kay, Adam

Jota, 2018

Napsat komentář