Hlavní obsah

Šéfové zpravodajců jdou na vládu. Mají říct, co vědí o firmách na školní testy

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka na snímku z roku 2018.

Reklama

Šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl budou na pondělní vládě ministrům vysvětlovat, co vědí o pozadí firem, které se účastnily tendru na antigenní testy.

Článek

Tendr na dodání 3,6 milionu antigenních testů bude mít na pondělní vládě dohru. Ministři rozhodnou, zda se zakázka zruší, nebo čínské testy dodá společnost Tardigrad International Consulting, kterou jako vítěznou vyhlásilo v pátek ministerstvo vnitra. Jak upozornily Seznam Zprávy, společnost přitom nesplnila podmínky podle zadávací dokumentace.

Premiér Andrej Babiš je pro zrušení tendru: zpochybnil celý průběh výběrového řízení i vítěznou firmu, kterou má za neprůhlednou, bez dohledatelné historie (zde).

Výběr naopak hájí vicepremiér Jan Hamáček, jehož resort soutěž organizoval. Výherce je podle jeho úsudku tím jediným, kdo splnil podmínky. Svého vládního partnera na oplátku nařkl, že kope za jiného účastníka řízení – za společnost Chironax, která podle zjištění redakce rovněž podmínky tendru splnila a testy by dodala za lepší ceny.

Podle Hamáčka však před touto firmou varovala Bezpečnostní informační služba (BIS) i Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) s tím, že má blízko k lobbistovi Tomáši Horáčkovi, obviněnému v kauze zdravotnických zakázek.

Šéfové obou služeb teď mají vládě předložit své argumenty. Podle informací Seznam Zpráv v pondělí do Strakovy akademie zamíří jak šéf BIS Michal Koudelka, tak šéf ÚZSI Marek Šimandl.

„Bezpečnostní služby jsou tady k tomu, aby informovaly vládu mimo jiné, když dělá nějaké rozhodnutí. A zástupci obou služeb budou zítra na vládě; jsou připraveni svá stanoviska vládě zopakovat,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr vnitra Hamáček.

Chironax vadí, Tardigrad ne

Ten trvá na tom, že vítěze tendru, tedy společnost Tardigrad International Consulting, žádná ze služeb nevyhodnotila jako rizikovou. Firma, zaregistrovaná v obchodním rejstříku od roku 2016, dosud nezveřejnila jediný finanční výkaz a podle serveru Neovlivni.cz se v její historii objevují lidé, jejichž byznys je spjat se zakládáním firem využívaných pro praní špinavých peněz.

„Oni se vyjádřili jenom k těm firmám, které z jejich pohledu představují riziko. Ani BIS, ani rozvědka firmu Tardigrad nezmínily,“ řekl Hamáček. Zdůraznil, že společnost je od roku 2019 vlastněná českou občankou a její firma se po vyřazení ostatních firem jako jediná blížila splnění podmínek.

Výherce tendru vybírala komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, zdravotnictví a školství, která o svých závěrech sepsala sedmistránkovou zprávu.

Je v ní zahrnuta i společnost I. T. A. - Intertact, která nabízela testy za 49 korun s dodáním do prvního března. Jeden test by tedy vyšel o patnáct korun levněji než od výherce, rozdíl spočíval pouze v tom, že by do Česka dokázala testy dovézt na začátku března.

I tato firma byla podle Hamáčka vyřazena a i u ní se zaštiťuje závěry zpravodajců.

„Komise vyřazovala i další firmy… Přiznám se, já u té komise neseděl, pokud byla firma vyloučena, tak u ní byla bezpečnostní rizika – stejně jako u Chironaxu,“ uvedl Hamáček.

Jeho tvrzení nelze ověřit, protože BIS se k podobným otázkám zásadně nevyjadřuje. Seznam Zprávy se BIS ptaly, zda jsou tvrzení vicepremiéra pravdivá a zda výherce tendru jako rizikového opravdu neoznačila.

„K vašim dotazům se v této chvíli nemohu vyjádřit,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Rozhodnutí o dodavateli školních testů má padnout v pondělí. Pokud bude výběrové řízení zrušeno, podle Hamáčka by nemělo být složité smlouvu s Tardigrad International Consulting vypovědět. Ale bude to něco stát. „Tu smlouvu podepisoval náměstek Vilibald Knob, ne já. Takže předpokládám, že to je standardní smlouva, která při jednostranném odstoupení znamená, že má druhá strana nárok na úhradu vzniklé škody,“ dodal Hamáček.

Reklama

Doporučované