Hlavní obsah

Trump šokoval diplomaty: nabídl Kimovi let na palubě Air Force One

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un.

Reklama

Bývalý prezident Donald Trump nabídl vůdci KLDR Kim Čong-unovi možnost se svézt na palubě Air Force One. Šokoval tak svůj tým i nejzkušenější diplomaty. Tuto a další podobné situace popsali lidé z Trumpova okolí v dokumentu BBC.

Článek

Britská BBC odvysílala třetí část dokumentárního filmu Trump Takes on the World, ve které odhaluje detaily setkání bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una. BBC označuje setkávání dvou lídrů za nejvýraznější momenty Trumpova působení ve funkci. Bývalí členové týmu v dokumentu popisují zákulisní dění, které šokovalo i ty nejzkušenější.

V roce 2019 probíhal v Hanoji druhý summit mezi lídry ohledně severokorejského jaderného programu. Skončil neúspěšně. Trump tehdy pro novináře uvedl: „Někdy prostě není jiná možnost než odejít.“ Na tomto summitu padl návrh, kterým Trump zaskočil i ty nejzkušenější diplomaty, uvádí agentura AFP. Trump nabídl vůdci KLDR Kim Čong-unovi cestu na palubě svého amerického prezidentského speciálu Air Force One.

„Prezident nabídl Kimovi, že ho sveze domů na palubě Air Force One. (Trump) totiž věděl, že Kim přijel do Hanoje po několikadenní cestě vlakem,“ uvedl bývalý Trumpův poradce pro Asii Matthew Pottinger.

„Mohu vás svézt domů za dvě hodiny, jestli chcete,“ přibližuje Trumpovu komunikaci směrem k vůdci KLDR Pottinger. Kim ale nabídku, která mu mohla významně zkrátit zpáteční cestu, odmítl.

Výčet překvapení tím ale nekončí. Podle bývalého bezpečnostního poradce Johna Boltona se lídři zemí sblížili při prvním setkání v Singapuru, kde se Kim Čong-un stal pro Trumpa neoficiálně jeho „nejlepším přítelem“.

Trump tehdy nečekaně přistoupil na Kimovu žádost o zrušení společného vojenského cvičení mezi USA a Jižní Koreou, které probíhalo přes 60 let. Podle Boltona si Kim Čong-un na společné cvičení několikrát stěžoval. „Trump najednou řekl, že zruší válečné hry (jak je pojmenovával). Nebyly dle něho potřeba a považoval je za drahé,“ dodává Bolton. „Potěší vás to,“ cituje Bolton vyjádření Donalda Trumpa adresované přímo Kimovi, kterému americký poradce prý nemohl uvěřit.

„Seděl jsem se státním tajemníkem Pompeem a personálním ředitelem Kellym v místnosti s Donaldem Trumpem a nikdo s námi nic nekonzultoval. Prostě si to sám vymyslel. Byla to nevynucená chyba. Přestupek, za který jsme na oplátku nic nedostali.“ říká Bolton.

V Singapuru se také Trump Kim Čong-unovi pochlubil svou opancéřovanou prezidentskou limuzínou. Podle dokumentárního filmu se oba politici při jednání velice sblížili, ovšem ani to nestačilo na dosažení dohody o severokorejském jaderném programu.

Pár měsíců před tímto setkáním přitom Trump označil Kim Čong-una za „raketového muže“ a vyhrožoval KLDR „ohněm a hněvem“.

Představitel OSN popsal, jak se setkání plánovalo

Vysoký představitel OSN Jeffrey Feltman popisuje, jak v době největšího napětí mezi Spojenými státy a KLDR měl doručit od Trumpa tajnou zprávu pro vůdce o tom, že by se s ním Trump chtěl sejít.

Feltman sice do KLDR pozván byl, aby vedl politický dialog se Severokorejci, nicméně americké ministerstvo zahraničí mu cestu vymlouvalo. O pár týdnů později navštívil Bílý dům generální tajemník OSN António Guterres. „Porovnávali poznámky o tom, co se děje, co by se mohlo stát, jak moc je to nebezpečné, jaká by mohla být vojenská odpověď. Všechny tyto aspekty,“ popsal Feltman pro BBC okolnosti jednání.

Feltman následně popisuje rozhovor mezi Trumpem a Guterresem. Guterres podle něj o pozvání Feltmana do Pchjongjangu věděl. Trump se k němu podle Feltmana naklonil a řekl mu: „Jeffrey Feltman by měl odjet do Pchjongjangu a říct Severokorejcům, že jsem ochotný se sejít s Kim Čong-unem.“

Feltman tedy odjel. V dokumentu popisuje, jak prožíval závažnost celé situace a své obavy nad tím, že by kvůli zastrašování ze strany KLDR mohlo dojít k válečnému konfliktu. V Pchjongjangu se proto v soukromí sešel s tamním ministrem zahraničí, aby mu zprávu od Trumpa předal. „Nejdříve bylo ticho,“ popisuje Feltman setkání. „Nevěřím vám, proč bych vám měl věřit?“ popisuje reakci severokorejského ministra Feltman. „Podívejte se, já vás neprosím, abyste mi věřil. Co se vám snažím říct, je, že jako zástupce OSN mě pověřil prezident Trump, abych vám zprávu předal,“ přibližuje Feltman svou reakci.

Cestu do Pchjongjangu popisuje jako velice znepokojivou. „Opravdu jsem se velice obával a měl jsem pocit, že konflikt je na spadnutí. Z Pchjongjangu jsem odjížděl s vidinou toho, že riskujeme válku.“

Kim na Trumpovu zprávu nereagoval napřímo. O pár měsíců později přes Jižní Koreu vzkázal, že je připravený se s Donaldem Trumpem setkat. Tehdejší americký národní bezpečnostní poradce H. R. McMaster popisuje moment, kdy Trump vyjádřil souhlas s možným setkáním. „(Jihokorejský) Ambasador Chung (po souhlasu ohledně setkání) málem spadl ze židle, protože si uvědomoval, že se USA KLDR vnucuje.“

Obávali se i další přítomní členové. Věděli, že Trump se stejně rozhodne podle sebe. „Říkal jsem si, že by bylo lepší, kdyby se Kim Čong-un aspoň chvíli cítil pod tlakem,“ říká McMaster. „Ale bylo mi jasné, že prezident si tuto příležitost nenechá ujít,“ dodává.

Po změně v Bílém domě Kim Čong-un označil USA za „největšího nepřítele“ KLDR. Nová americká administrativa prezidenta Joea Bidena uvedla, že svůj postoj k zemi nezmění, dokud Severní Korea neudělá významné kroky v jaderném odzbrojení.

Reklama

Doporučované