fb pixel Twitter reaguje na rozhodnutí ÚS: Vláda diskriminovala některé podnikatele a nedokázala vysvětlit proč – G.cz
Vyhledávání

Twitter reaguje na rozhodnutí ÚS: Vláda diskriminovala některé podnikatele a nedokázala vysvětlit proč

+ DALŠÍCH 7 FOTEK + DALŠÍCH 8 FOTEK

Nedostatečně zdůvodněné zákazy i diskriminace malých podnikatelů na úkor těch velkých jsou hlavní důvody toho, proč Ústavní soud vyhověl návrhu 63 senátorů, kterým se nelíbilo rozhodnutí vlády Andreje Babiše omezovat provoz maloobchodu v rámci proticovidových opatření. Soudu se nelíbil ani výběr prodejen, jež směly a nesměly být otevřené. Proč například mohla být otevřená květinářství, zatímco prodejny bot ne?

Martin Miko
Martin Miko 22.2.2021, 12:17

Vláda diskriminovala a neodůvodňovala zákazy

Ústavní soud se rozhodl vyhovět návrhu 63 senátorů a zrušil část proticovidových omezení, která se týkala maloobchodu. Největší problém byl v tom, že vláda Andreje Babiše pokřivovala volný trh v rámci ČR a zároveň upřednostňovala některé provozy před jinými. „Ústavní soud de facto konstatoval, že vláda neodůvodněně likviduje maloobchod a není schopna prokázat nezbytnost opatření. Jsem ráda, že tak potvrdil to, co říkáme od jara minulého roku. Tahle vláda je jen pro velké a kamarády šéfa,“ napsala na svém twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, čímž poukázala i na fakt, že například květinářství směla být otevřená, zatímco jiné maloobchody ne.

Senátoři ve svém návrhu uvedli, že tento zákaz nepřiměřeně a nelogicky zasahoval do základních práv svobodně podnikat podle článku 26 Listiny základních práv a svobod. Vláda v rámci napadených usnesení bohužel veřejnosti nedokázala logicky a pádně argumentovat, proč někdo dostal výjimku, zatímco někdo jiný ne. „Každé krizové opatření je politickým rozhodnutím, které musí být založeno na odborných podkladech, nicméně odpovědnost za ně nese vláda, nikoliv její odborní poradci. Vláda musí zvažovat nejen konkrétní odborné podklady, kterými disponuje, nýbrž zohledňovat celkový kontext a dopady svých opatření i do dalších oblastí společenského života, a to v krátkodobém i dlouhodobém hledisku,“ řekl soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček v rámci tiskové konference. K ÚS se senátorský návrh na zrušení opatření dostal už v listopadu 2020, nicméně týkal se opatření, jež už nejsou v platnosti, ale byla nahrazena jiným druhem opatření.

Šimíček poukázal na fakt, že se vláda rozhodla své zákazy v rámci maloobchodního prodeje a poskytování služeb dirigovat obrovským množstvím výjimek, které připomínaly telefonní seznam. Konkrétně se jednalo o neuvěřitelných 36 výjimek. Do budoucna se ÚS spíše snaží upozornit na to, aby vláda nezasahovala do práv jednotlivců, a klade důraz na racionální vysvětlení i konkrétní prokázání každého takto velkého rozhodnutí vlády. Vzhledem k tomu, že situace trvá už skoro rok, tak na to všechno měla vláda dost času. Občanovi ČR pak může v mnohých případech připadat, že se jednalo o nastolení nerovných podmínek pro podnikatele.

„Tento nález není o tom, že soud otevřel maloobchody“, připomněl Šimíček v rámci tiskové konference, takže by podnikatelé neměli počítat s otevřením svých živností. Na jedné straně tu máme diskriminované podnikatele, kteří mají právo otevřít svou živnost, a na té druhé zase přeplněné nemocnice lidmi s covidem-19.

Není divu, že celý český twitter zuří a opozice si zde vylévá vztek na vládu Andreje Babiše, jež upřednostňovala jedny obyvatele před druhými. V následující galerii vám nabízíme ty nejzajímavější twitterové názory na rozhodnutí ÚS.

Myslíte si, že se vláda zachovala správně? Upřednostnili byste raději otevřené jen maloobchody a zavřené supermarkety?

Podobné články

Doporučujeme

Další články