Hlavní obsah

Sigma Group vyrobila statisíce speciálních filtrů proti covidu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnosti loni vyrobila pro stát bezmála 400 tisíc speciálních filtrů P3 do masek, které chrání před nákazou koronavirem. Stát filtry poskytuje zdravotníkům, policistům a hasičům, kteří jsou vystaveni riziku nákazy covidem-19.

Článek

Letos od Ministerstva vnitra a Ministerstva zdravotnictví Sigma Group zatím nemá další objednávky, výrobní linku na filtry však udržuje v provozu. „Loni do prosince jsme vyrobili zhruba 400 tisíc filtrů. Z 95 procent se jednalo o filtry P3R určené pro Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo vnitra. Zbývajících pět procent produkce tvořily filtry ještě vyššího řádu, které obsahují také aktivní uhlí a chrání i proti chemickým látkám. Jsou to už spíš armádní filtry,“ uvedl člen dozorčí rady společnosti Sigma Group Jan Čapka.

Poslední dodávky filtrů P3 pro stát Sigma Group distribuovala loni v prosinci. „Na tyto anticovidové filtry v tuto chvíli nemáme žádné další poptávky ze strany Ministerstev vnitra a zdravotnictví. Nejsou vypsána žádná výběrová řízení, protože stát si loni vytvořil určité rezervy pro záchranné složky. Nebyli jsme jediným dodavatelem,“ podotkl Čapka. Sigma Group nyní pouze jedná s Ministerstvem obrany o dodávce 25 tisíc armádních filtrů.

Společnost Sigma Group má linku na filtry do masek stále v provozu. Týdně dokáže vyrobit 10 až 12 tisíc filtrů. Na jaře plánuje kapacitu této výrobní technologie zvýšit o několik tisíc filtrů týdně. „Dosud to všechno byly ze strany ministerstev zakázky ad hoc. Stát se zatím neodhodlal k tomu, aby vypsal výběrové řízení na dodávky na dobu například tří let. Pokud by byla tato pravidelnost, tak můžeme do našich výrobních technologií investovat významněji,“ podotkl Čapka.

Sigma Group ve svém provozu v Lutíně na Olomoucku loni na jaře instalovala roboty. Díky automatizaci a optimalizaci výrobního procesu tehdy zdvojnásobila týdenní produkci filtrů. Výrobu ochranných filtrů zakladatelé Sigmy Group zahájili v Lutíně v 30. letech minulého století. Firma má nyní v nabídce několik typů ochranných filtrů včetně modelu vyvinutého pro českou armádu. Výroba filtru P3 byla zahájena v roce 2003. Zařízení P3 chrání proti virům, bakteriím i pevným a kapalným částicím. Filtry se používají například v ochranných maskách zkonstruovaných ČVUT.

Reklama

Doporučované