Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékaři ze Sušice měli odpojit pacienta z plicní ventilace (†82): Případ vyšetřuje policie

Nemocnice v Sušici
Nemocnice v Sušici  (Autor: Romana Vébrová)
Autor: VaB - 
22. února 2021
19:06

Sušickou nemocnici prověřuje policie. Podle Práva se šetří smrt 82letého pacienta s covidem-19. Lékaři ho měli údajně odpojit z plicního ventilátoru na JIPu, druhý den zemřel. Policie má případ prověřovat jako usmrcení z nedbalosti.

Smrt dvaaosmdesátiletého pacienta vyvolala v sušické nemocnici mnoho otazníků. Dokonce tolik, že se o smrt seniora s nemocí covid-19 začala zajímat i kriminální policie. Podle Práva, který o případu informoval, měl být pacient odpojen z plicního ventilátoru jako „neperspektivní“. 

Pacient s plicními potížemi měl ležet na jednotce intenzivní péče (JIP). Deník konfrontoval i samotného ředitele nemocnice Jiřího Vlčka. Ten pochybení ze strany personálu odmítá. „Lékaři mi řekli, že se řídili přesně podle stanovených postupů pro covidové pacienty na JIP.  Samozřejmě nastávají situace, a to nejen u nás, kdy pacienta z ventilátoru odpojíme,“ uvedl.

Dodal, že takováto situace nenastává kvůli tomu, že by přístroj potřeboval někdo jiný, ale jednoduše proto, že s ohledem na stav a prognózu nemá využití přístroje žádný efekt. Lékaři mohou pacienta od přístrojů odpojit tehdy, kdy k tomu dá souhlas rodina. Ta dostane celou lékařskou dokumentaci, ve kterém by mělo být vše odůvodněno.

„Samozřejmě každého života je škoda, ale existuje také nějaká etika. Jestliže vám bude ležet pacient 15 dnů na ventilátoru a vy víte, že to nemá perspektivu, a že jakmile ho odpojíte, zemře, tak se zvažuje, co dělat. V ten moment jde o to, zda jste tomu pacientovi schopen nabídnout něco, co je pro něj ještě smysluplné,“ doplnil Vlček. 

Pomsta, nebo krutá realita?

Vlček doplnil, že v nemocnici v Sušici zemřelo za minulý měsíc celkem osm pacientů s covidem. Všichni byli odpojeni od plicního ventilátoru. „Byli to starší lidé, kteří měli ještě další postižení, a ventilátor je už nebyl schopen utáhnout,“ upřesnil.

Vlček také uvedl, že podle jeho zjištění dostala policie „tip“ od bývalé zaměstnankyně, která byla propuštěna. „Jsem si jistý, že je to ještě dohra nedávné rošády ve vedení nemocnice, které jsem byl součástí,“ zakončil šéf nemocnice. 

hanamarie ( 23. února 2021 08:04 )

Na souhlas se mě tehdy rozhodně nikdo ani nezeptal! Opravdu! Pouze mi řekli, že místo na JIP zabírá moje 72letá matka někomu mladému, kdo se zraní třeba při autonehodě. Kdyby se mě zeptali, rozhodla bych jinak! A to byla moje maminka celý život zdravotní sestrou. Dodnes je mi z toho hrozně.

kecamaprotiviru ( 22. února 2021 23:09 )

Musíte si zvyknout. Ve špitálech začne tlačenice.

jiznicechy ( 22. února 2021 22:55 )

Někde dělají lékaři všechno možné a bojují o každý život, jak dlouho bojovali o život toho taxikáře, který jako první dostal Remdesvir? Proč ho neodpojili, ale uvedli do umělého spánku atd.? Přesně jak píše někdo pode mnou - nebyl to VIP pacient, ale obyčejný člověk. No a o stavu nemocnice v Sušici .... místní znají, darmo mlčet. Té se každý, kdo může, obloukem vyhne.

buban ( 22. února 2021 20:58 )

I tak může probíhat důchodová reforma.

Matos7 ( 22. února 2021 20:51 )

Hyeny ze Sušice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa