Roboti končí, ve videu se jeden odpálil. Duo Daft Punk odchází do důchodu

Reuters ČTK Kultura Reuters, AP, ČTK, Kultura
22. 2. 2021 19:13
Slavní francouzští producenti elektronické hudby Daft Punk oznámili konec kariéry. V pondělí o tom s odkazem na jejich agentku informoval časopis Variety. Završila se tak osmadvacetiletá spolupráce tandemu, který vytvořil hity jako Around the World, One More Time nebo Get Lucky.
Rozlučkové video Epilogue, kterým Daft Punk oznámili konec kariéry. | Video: Daft Punk

Dvojice, která zásadně vystupovala převlečená za roboty v kovových helmách, na YouTube nahrála osmiminutové video nazvané Epilogue, v němž kráčí vyprahlou krajinou. Rozloučí se, načež se jeden odpálí. Záznam pochází z jejich filmu Electroma, zveřejněného roku 2008.

Nápis, který se uprostřed klipu objeví, připomíná roky 1993 až 2021, kdy byli Daft Punk aktivní.

Jejich agentka Kathryn Frazierová agentuře AP pouze potvrdila, že Daft Punk skončili. Detaily neuvedla a na doplňující otázky neodpověděla.

Duo tvořili Francouzi Thomas Bangalter a Guy-Manuel de Homem-Christo, kteří se potkali ve škole v Paříži roku 1987. Nejdříve vytvořili indierockovou kapelu Darling, roku 1993 pak založili Daft Punk. Debutové album Homework zveřejnili čtyři roky nato, do hitparád se poprvé dostali s trackem Da Funk, připomíná agentura AP.

Album Discovery z roku 2001 obsahovalo singly One More Time a Harder, Better, Faster, Stronger, které později do svého hitu Stronger zakomponoval raper Kanye West. Získal za něj Grammy, na ceremoniálu roku 2008 s ním Daft Punk vystoupili na pódiu a za koncertní záznam Alive 2007 sami převzali sošku o rok později.

Komerčně největší úspěch pak zažili s albem Random Access Memories, které roku 2013 získalo Grammy pro nejlepší desku roku.

Singl Get Lucky, jejž nazpíval Američan Pharrell Williams za doprovodu kytaristy Nilea Rodgerse, obdržel sošku pro píseň roku. Celkově Daft Punk za večer nasbírali čtyři trofeje.

"Album Random Access Memories se dá vykládat řadou způsobů. Může to být první signál přesycení taneční scény elektronickými zvuky, ale dají se v něm najít rysy koncepčního díla. Chic i Pink Floyd v jednom. Je to pokus zachytit, jak dnes vnímáme sedmdesátá léta," napsal o desce kritik Josef Vlček v Hospodářských novinách.

"Daft Punk vždy dokázali udělat ze své desky událost, která překračovala hranice pouhé hudební nahrávky," doplnil Karel Veselý v recenzi pro Aktuálně.cz.

Vydání alba Random Access Memories oslavili také fanoušci, kteří si říkají Daft Punk Czech Crew. V květnu 2013 pirátsky promítli logo kapely na zhasnutý Pražský hrad a záznam akce posléze umístili na internet.

Největším hitem Daft Punk bylo Get Lucky. | Video: Sony Music
 

Právě se děje

Další zprávy