22. února 2021 • 22:17

Úplatky v přímém přenosu. Rogoz ve videu: Ty č***ku, na tebe jsem zvědavej

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V korupční aféře kolem Romanů Berbra, Rogoze a 18 dalších fotbalistů a činovníků má policie a státní zastupitelství evidentně nabito. Disponuje i záběry přímo z kabiny rozhodčích na Strahově, kde tehdejší šéf fotbalového Vyšehradu domlouval se sudími ovlivnění zápasů přímo během jeho přestávky. Následně je na záběrech vidět i předávání peněz. Videa zveřejnila Česká televize v pořadu Reportéři ČT.



„Zlomte vaz…  Soupeři,“ zazní kabinou rozhodčích v polovině srpna 2019 při druholigovém zápase Vyšehrad – Sokolov. Poločasové skóre je 0:0 a Roman Rogoz chce vyhrát. „Rozhodnou dvě, tři penalty, víc toho nezvládneme. Říďo, na tebe jsem zvědavej, ty ču**ku, tohle není jednoduchý!“ obrací se na jednoho z trojice sudích.

Žádná penalta se v zápase nezahrávala, ale „říďa“ se sakra hodil. Byl jím asistent Petr Klupák, který zhatil první gól Sokolova odmávaným ofsajdem. Vyšehrad pak dvakrát skóroval při výhře 2:1. A proč ta přezdívka? Klupák je ředitelem základní školy Na Valech v Litoměřicích.

Předání peněz mezi hlavním rozhodčím Jiřím Houdkem (vlevo) a delegátem Jiřím Kabylem
Předání peněz mezi hlavním rozhodčím Jiřím Houdkem (vlevo) a delegátem Jiřím Kabylem

Hlavním rozhodčí zápasu byl Jiří Houdek. Dosud bylo jeho nejslavnějším videem vláčné řízení zápasu v Olomouci, po kterém musel vysvětlovat, zda nebyl opilý. Na policejním záznamu ze strahovské šatny odchází s Rogozem mimo záběr, následně se vrací s rukama v kapsách. Podle policie měl převzít úplatek 150 tisíc korun a následně se o něj rozdělit jak s pomezními, tak s delegátem Jiřím Kabylem.

Ten měl řízení zápasu hodnotit a přimhouřit oči, což mu domlouvá přímo Rogoz slovy: „Vždyť ty si normální darebák jako my všichni ostatní. Já znám ty vaše zku**ený hodnocení.“

Kabyl pak v odposleších referuje o zápase (i o sporné ofsajdové situaci) přímo Romanu Berbrovi, což má policie nahrané. Pro ČT byl ale stručnější: „Žádný peníze jsem nepřebíral a víte, že se k tomu nemůžu vyjadřovat.“

Vyšehradu se týkají i další zápasy zachycené v odposleších, třeba ten v Živanicích v předcházejí sezoně, kde delegaci rozhodčích nadiktoval přímo Roman Berbr: „Udělej Hájek, Raplík a tu holku. A tamty přehoď třeba do prdele,“ nahlásil Berbr členovi komise rozhodčích Václavu Kohoutovi. Vyšehrad utkání vyhrál a hlavní rozhodčí Hájek pak volal asistenům Janě Štychové a Marku Janochovi, že u něj mají „deset petek“, což má podle vyšetřovatelů znamenat tisícikoruny po vzoru známých kapříků. 

Roman Berbr má být hlavní postavou organizované skupiny v kauze, ve které je celkem 20 obviněných, z toho 19 bylo zadrženo. Samotný místopředseda FAČR byl ve vazbě do poloviny ledna, na svazovou funkci rezignoval, s médii nekomunikuje.

Vstoupit do diskuse
20

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud