Hlavní obsah

Režisér Hodan začal natáčet Poslední závod s Kryštofem Hádkem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Režisér Tomáš Hodan začal o víkendu natáčet film Poslední závod s Kryštofem Hádkem v hlavní roli. Snímek přibližuje lyžařský závod, při němž v roce 1913 zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata.

Článek

Autoři filmu chtějí připomenout i opomíjenou a zapomenutou postavu Němce Emericha Ratha. Právě on našel polomrtvého Hanče a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit. Premiéra dramatu je plánovaná na 24. února 2022. ČTK o tom za tvůrce informovala Simona Andělová.

První klapka padla 21. února ve Františkově v Krkonoších, v následujících dnech se štáb přesune na Medvědí boudy, na Labskou boudu, Luční boudu a další autentická místa. Natáčecí plán počítá s třiceti dny v rozmezí února až dubna. „Nechtěli jsme utéct před počasím do ateliéru, věříme, že točit v mínus 15 stupňů na místech, kde se to všechno stalo, se projeví i v syrovosti a dramatičnosti výsledného filmu,“ uvedl režisér Hodan, který je zároveň autorem námětu a scénáře.

Předlohou filmu z počátků lyžařského sportu byla tragédie z 24. března 1913. Uznávaný lyžařský přeborník šestadvacetiletý Bohumil a jeho o rok starší přítel Václav Vrbata, který ho přišel v těžkém klání povzbudit, tehdy zahynuli při prudké změně počasí při mezinárodním závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů. V hlavní roli Hanče se představí Kryštof Hádek, další postavy historického příběhu ztvární Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Eva Josefíková, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek a Pavla Beretová. Začátkem února absolvovali herci kurz otužování, aby zvládli extrémní horské podmínky.

„Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ podotkl producent filmu Ondřej Beránek. „Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána,“ dodal.

Všestranný sportovec Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Po prvním kole závodu se počasí zhoršilo a vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Rath a s nasazením vlastního života se ho snažil zachránit, bohužel marně. Později byl v horách nalezen i zmrzlý Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát. Po mnichovských událostech, druhé světové válce a následném komunistickém puči se příběh Němce, který riskoval život, aby pomohl českému kamarádovi, nehodil a Rath byl ze všeobecně známého příběhu takřka vymazán. Hanč zemřel a stal se legendou. Rath přežil a zemřel v zapomnění.

Režisér Tomáš Hodan je ultramaratonec, kterého příběh Hanče, Vrbaty a Ratha fascinuje kvůli obrovským sportovním výkonům, přátelství a odvaze těchto průkopníků sportu u nás. „Původně jsem chtěl udělat horský film o přežití. Během studia dobových materiálů mi došlo, že v tomto příběhu se skrývá celá podivnost dvacátého století a začal jsem se více věnovat historickému kontextu. Ve scénáři například hodně řešíme česko-německé vztahy ještě před první světovou válkou,“ sdělil Hodan, který je spoluautorem Kanceláře Blaník a pohádky Čertí brko.

Reklama

Související témata:

Doporučované