Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Oscarový Jiří Menzel by oslavil 83 let: Nemoc mu v posledních letech ničila život

Jiří Menzel
Zdroj: profimedia.cz
VÝROČÍ
Režisér Jiří Menzel by se 23. února dožil 83 let. Jeho filmy patří do kánonu české kinematografie. Pozornost ovšem vzbuzoval i jeho manželský trojúhelník, ve kterém s manželkou vychovávali tři děti. Jaký byl život oscarového režiséra?

Režisér Jiří Menzel se narodil 23. února 1938. V šedesátých letech, když vystudoval FAMU, patřil spolu Milošem Formanem, Věrou Chytilovou nebo Ivanem Passerem k zakladatelům československé nové vlny. Během tohoto období vznikly snímky jako Hoří, má panenko, Sedmikrásky, Intimní osvětlení nebo Ostře sledované vlaky.

Právě Menzelem režírovaná adaptace novely Bohumila Hrabala byla jedním ze dvou československých filmů, který v šedesátých letech získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Tím druhým snímkem byl neméně legendární Obchod na korze. Menzel stihnul ještě natočit další Hrabalovu novelu Skřivánci na niti, která ale téměř ihned skončila v trezoru. Režiséra postihl pětiletý zákaz činnosti, ze kterého se vykoupil až v roce 1974 příšernou budovatelskou komedií Kdo hledá zlaté dno.

Filmy Jiřího Menzela

Dá se říci, že až do osmdesátých let platilo, že na co Menzel sáhl, to se proměnilo v klasiku. Posuďte sami, v rozmezí let 1976 až 1985 natočil Na samotě u lesa, Báječné muže s klikou, Postřižiny, Slavnosti sněženek a Vesničko má, středisková. Poslední zmíněný film byl opět nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. Po smrti Bohumila Hrabala měl Menzel dlouhou režisérskou pauzu. Na úspěchy Hrabalových adaptací z osmdesátých let se pokusil navázat zfilmováním novely Obsluhoval jsem anglického krále. Tento nákladný snímek ale skončil jako křečovitá nápodoba jejich dříve úspěšné poetiky. Posledním Menzelovým snímkem byli Donšajni, který skončil jako finanční i umělecký propadák.

Nemoc ho upoutala na lůžko

V přípravě dalších projektů zabránilo oscarovému režisérovi jeho chřadnoucí zdraví. Po několikahodinové operaci mozku v roce 2017 strávil devatenáct dní v kómatu. Od té doby byl upoután na vozík a jeho stav vyžadoval každodenní nákladnou péči Starala se o něj jeho manželka Olga, se kterou vychovával dcery Annu a Evu Marii. Skutečnost jejich vztahu byla ovšem podivnější než fikce.

Děti vychovával jak vlastní

Když se zapřísáhlý starý mládenec Menzel v roce 2004 oženil Olgou Kelymanovou, jejich věkový rozdíl čtyřiceti let nazdvihl nejedno obočí. Režisér nechtěl děti a s manželkou byli domluveni, že jakmile ona bude dítě chtít, rozejdou se. To se také stalo, Olga si pořídila dceru Annu s režisérem Jaroslavem Brabcem, kterého tento zálet stál manželství. Olga se od svého manžela odstěhovala a dva roky žila s Brabcem. Poté se ovšem k Menzelovi vrátila a režisér nemanželskou dceru vychovával, jako by byla jeho vlastní. Vznikl zvláštní trojúhelník, který ale podle slov všech aktérů bezvadně fungoval. Olga Menzelová pak v roce 2015 přivedla na svět druhou dceru Evu Marii. Ačkoliv byl Menzel u porodu a vybíral dceři jméno, o tom, zda byl také otcem, se dodnes spekuluje. "Já jsem děti nechtěl, nějak mi to bylo cizí. Teď mě to mrzí, že jsem na to přišel až tak pozdě. Je to moje pitomost a děkuji Olince, že mě vlastně napravila,“ vyprávěl Menzel po narození druhé dcery.

Nebylo to ovšem poslední dítě, kterého se za svého života dočkal. Rok před jeho smrtí jeho manželka porodila prvního syna Alberta, kterého počala s egyptologem Miroslavem Bártou. Aby to celé bylo ještě zvláštnější, tak je dva dal dohromady právě Jiří Menzel. „Ta rodina spolu byla velká a šťastná. Mnoho lidí by to takto chtělo mít, ale nedosáhnou na to hlavou. Je to o velkém umění diplomacie. Navíc si myslím, že nejsem jediná, kdo má tři otce tří dětí," vyprávěla Menzelová loni v Blesku.

Zemřel s covidem

Menzel se vzhledem ke svému zdravotnímu stavu objevoval na veřejnosti už jen sporadicky. Naposledy se objevil mezi lidmi na Silvestra 2019, kdy zavítal na představení Figarova svatba ve Stavovském divadle. Jeho zdravotní stav ovšem v kombinaci s nemocí COVID-19 způsobil, že strávil své poslední dny v nemocnici. Manželka Olga za ním pravidelně chodila a podle jejích slov režisér s nemocí bojoval až do samotného konce. Bohužel, 5. září loňského roku Jiří Menzel podlehl komplikacím spojenými s COVID-19. Pohřeb byl pouze soukromý tak, jak si to režisér přál.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy