Smyslem rozhodnutí ÚS je vymezit, jak mají budoucí krizová opatření vypadat

Vláda bude příště velmi důkladně zdůvodňovat výjimky z restrikcí. Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části opatření týkající se maloobchodu a služeb vnímá jako stav minulý. Nález soudu nehovoří o odškodnění, to už stát poskytuje, a především v maloobchodu jsou kompenzace na dobré úrovni.

Skutečnost, na kterou odkazuje rozhodnutí Ústavního soudu, se podle místopředsedy vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka změnila. Vláda ale bude další případné výjimky lépe odůvodňovat. Problematiku podle něj řeší také návrh pandemického zákona, který zřejmě čeká ve světle aktuálního judikátu také změna.

O odškodnění, jehož návrh by podle Svazu obchodu a cestovního ruchu měla vláda do týdne představit, rozhodnutí Ústavního soudu podle ministra Havlíčka nehovoří a kompenzace maloobchodu a službám stát poskytuje.

Také ústavní právník doc. JUDr. PhDr. Jan Wintr, Ph.D., uvedl, že smyslem rozhodnutí je vymezit do budoucna požadavky, jak mají krizová opatření vlády vypadat. „Je tam naznačeno, že ta odůvodnění musí ukázat, o co se vláda opírá, o jaké odborné podklady, a že dostatečně zvážila, jestli to opatření je nezbytné a jestli třeba není diskriminační,“ řekl. Podle docenta Wintra je protiústavní i aktuální opatření. Vláda by ho proto měla co nejdřív zrušit či upravit.

Týmy ministerstev průmyslu, financí a úřadu vlády podle ministra Havlíčka verdikt nyní analyzují. Zároveň uvedl, že omezení provozu prodejen vycházelo z požadavku epidemiologů a odpovídá to restrikcím prakticky v celé Evropě.

Zdroj: ČTK
Foto: www.canva.com

Go to TOP