Hlavní obsah

Pozůstalost režiséra Ivana Passera převzal Národní filmový archiv

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní filmový archiv převzal pozůstalost režiséra, dramaturga a scenáristy Ivana Passera. Necelý rok po jeho smrti doputovaly z režisérovy losangeleské domácí pracovny do Česka jeho osobní deníky, fotografie, knihy, scénáře nebo golfové karty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Passer

Článek

Převoz rozsáhlé pozůstalosti je výsledkem spolupráce Národního filmového archivu, ministerstva kultury, Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu a ministerstva zahraničních věcí.

Podle tiskového oddělení ministerstva kultury zahrnuje pozůstalost zejména období po Passerově odchodu do USA, tedy od roku 1969 až do roku 2020.

„Ve třiceti čtyřech krabicích se nacházely diáře, korespondence, osobní účetnictví, knihy, rodinné i pracovní fotografie, opoznámkované scénáře, storyboardy, kuchařské recepty, ocenění nebo záznamy o sázkách. Zajímavý vhled do Passerova života přináší i sada golfových karet – hrací karty, vizitky a kousky papírů, které jsou polepené a popsané radami, jak lépe hrát golf,“ uvedlo ministerstvo kultury na svých stránkách.

Vedle filmu byl právě golf velkou režisérovou vášní, kterou sdílel i se svým přítelem režisérem Milošem Formanem.

Reklama

Výběr článků

Načítám