Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Zlomte vaz soupeři‘. Exšéf Vyšehradu Rogoz šel o poločase ‚domluvit‘ rozhodčím, v kabině ho zachytilo video

Roman Rogoz ve svém hájemství na Vyšehradě. foto: Repro ČT

Doporučujeme
Praha - Český fotbal dostal v korupční aféře okolo tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Romana Berbra, bývalého šéfa Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze a 18 dalších obviněných další trhlinu. Na záběrech, které zveřejnila Česká televize v pořadu Reportéři ČT, je vidět, jak Rogoz během jednoho ze zápasů „domlouvá“ v kabině rozhodčímu a s hlavním sudím pak zřejmě kvůli předání úplatku odchází mimo záběry.
  12:22

Datovala se polovina srpna roku 2019, kdy se odehrávalo utkání druhé ligy mezi Slavojem Vyšehrad a Baníkem Sokolov. O poločase byl stav 0:0, což se nelíbilo tehdejšímu šéfovi Vyšehradu Romanovi Rogozovi.

Ten se tak rozhodl vydat do kabiny rozhodčích.

Telefonní komunikace mezi Romanem Berbrem a rozhodčím Robertem Hájkem.
Roman Rogoz o přestávce v šatně rozhodčích.

„Zlomte vaz soupeři. Rozhodnou dvě, tři penalty, víc toho nezvládneme. Říďo, na tebe jsem zvědavej, ty ču**ku, tohle není jednoduchý!“ nadiktoval podle videa odvysílaného v pondělních Reportérech ČT Rogoz jasně ‚‘notičky’' pomeznímu rozhodčímu Petrovi Klupákovi. Hlavním sudím utkání byl Petr Houdek, který v utkání Slavie v Olomouci čelil nařčení, že duel řídil opilý.

Vyšehrad se sice žádné penalty nedočkal, Sokolovu však byla odepřena regulérní branka po odpískaném ofsajdu, domácí Slavoj pak dvakrát udeřil a zvítězil 2:1.

Na videu z ČT je také vidět, jak Rogoz s Houdkem odchází mimo záběry. Podle posledních informací policie měl zde předat úplatek v hodnotě 150 tisíc korun, který si pak Houdek rozdělil s hlavním delegátem utkání Jiřím Kabylem a výše zmíněným Petrem Klupákem.

Kabylovi pak Rogoz po utkání domlouval, aby hodnocení rozhodčích bylo příznivé. „Tak prostě zavři obě oči, řekni hele výbornej. Já neznám ty vaše zku**ený hodnocení,“ nabádal delegáta bývalý majitel Vyšehradu.

Trestní stíhání Romana Berbra či Rogoze obviněného z korupce tak nadále pokračuje, to ostatně už v pátek potvrdilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), jež zamítlo stížnosti 15 z 20 obviněných.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 000 korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...