Young Model Woman with Skin Problem. Female Face Divided into two Parts one Healthy and one Unhealthy. Facial Treatment, Medicine and Cosmetology Concept

Najděte svou hormonální rovnováhu

Životní styl
„Má splašené hormony.“ Tuto větu už slyšela většina z nás. Hormonální nerovnováha je plíživým nepřítelem, který pomalu ovlivňuje naše běžné fungování. Ačkoliv si dokážeme velice dobře představit následky, jako je přecitlivělost, únava nebo návaly horka, otázkou zůstává, jak se s nimi vypořádat a ideálně jak jim předejít.

Nahlédněme pod kůži 

Za výkyvy v hladině hormonů může řada faktorů – nevhodná strava, málo pohybu, stres nebo zdravotní potíže, mezi které patří zejména ty se štítnou žlázou. Dále také nepřirozená hladina estrogenu, kortizolu či testosteronu. 

  • Štítná žláza 

Štítná žláza produkuje tzv. thyroidní hormony, které mají přímý vliv na správné fungování metabolismu. Příznaky onemocnění tohoto orgánu se projevují například velkými změnami tělesné hmotnosti (hubnutí nebo přibírání), nálad, špatným snášením teplotních rozdílů nebo únavou. 

  • Testosteron 

Hlavní mužský hormon, který ovlivňuje vývoj mužských pohlavních orgánů a spermií. Velké množství testosteronu v dospívání může způsobit předčasnou pubertu a v takovém případě může dojít i k předčasnému ukončení růstu. Naopak nízké hladiny testosteronu mohou za omezenou plodnost mužů v dospělosti nebo za nedostatek koncentrace. U žen se tento nedostatek projevuje svalovou slabostí nebo sníženou sexuální touhou. 

  • Estrogen 

Návaly horka a nepříjemné pocení. Za tyto nepříjemné stavy může snížená hladina estrogenu, která do mozku vysílá signály o přehřátém organismu. Mozek poté aktivuje mechanismy, které spustí pocení, aby se tělo ochladilo.  

Nejčastěji se s nadměrným pocením a návaly horka setkávají ženy nad 40 let, kterým začala menopauza. To ale neznamená, že nepříjemné stavy nezažijí muži. U nich se tato nerovnováha projevuje nejčastěji kožními problémy, depresemi nebo úzkostmi. 

  • Kortizol 

Kortizol produkují nadledvinky a je často označován jako hormon stresu. Hlavním cílem kortizolu je mobilizace organismu při stresové zátěži a zajištění dostatečného množství glukózy v krvi a mozku. Jeho nerovnováha je příčinou depresí a špatné nálady. 

  • Inzulin 

Hormon slinivky břišní se stará o ukládání glukózy v játrech. Jeho nadměrná hladina může vést k onemocnění srdce nebo inzulinové rezistenci, tedy stavu, kdy tkáně potřebují vyšší dávku inzulinu pro zachování schopnosti reagovat na změny v těle.  

Vyzkoušejme hormonální jógu 

Cvičením se člověk udržuje v rovnováze psychické i fyzické. Na tu hormonální se zaměřuje i speciální druh jógy. „Hormonální jóga se skládá ze speciální sekvence pozic a dechových technik, které po sobě vždy ve stejném pořadí následují. Jde o poměrně praktickou a zapamatovatelnou terapii, která pomáhá regulovat tělesné hormony auvádí tělo zpět do rovnováhy,“ vysvětluje lektorka jógy Petra Plutnarová. 

Jóga má podle ní příznivý vliv na hormonální rovnováhu obou pohlaví. Důležité je být k jógovému terapeutovi upřímný a sdělit mu, na které potíže by se člověk rád zaměřil. Hormonální rovnováha není nikdy záležitost jedné pozice nebo příčiny – vždy jde o komplex faktorů. V současné uspěchané době bývá nejčastěji příčinou dlouhodobě působící stres, dodává. 

Najděme pomocníka v jídle 

Kromě cvičení a zdravého jídelníčku vyzkoušejte doplňky stravy a vitaminy, které vám s rovnováhou pomohou. Správnou funkci štítné žlázy podpoří dostatek jódu, který je obsažen především v rybách. Testosteron ukočírujete pomocí vyváženého jídelníčku apohybu.  

Hořčík a vitamin B přirozeně vyvažuje hladinu kortizolu a dostatek bílkovin a vlákniny drží v rovnováze inzulin. Pokles hladiny inzulinu ovlivní i pravidelný pohyb a vyvážená strava. Nemusíte hned běhat maraton a jíst jen saláty, stačí, když se začnete každý den alespoň chvíli procházet a omezíte pití sladkých limonád při večerní siestě u televize.

Dejte nerovnováze sbohem! 

Pokud se cítíte dlouhodobě unavení, tíží vás stres nebo se mění vaše váha, zamyslete se, zda za tím nestojí vaše hormony, a poraďte se s odborníky. Být v hormonální rovnováze je totiž důležité nejen pro vás a vaše tělo, ale i pro okolí. Je přeci jenom lepší trávit čas s nejbližšími a rozdávat energii než celý víkend prospat či proležet.