Hlavní obsah

Soud pražskému gymnáziu zakázal distanční výuku, musí vyučovat „normálně“

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Soud přikázal pražskému Gymnáziu Na Zatlance obnovit denní formu vzdělávání. Distanční formu výuky mu zakázal.

Článek

Dnes to sdělil asistent předsedkyně Městského soudu v Praze Adam Wenig, podle kterého příslušné krizové opatření povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu. Soud tak vyhověl správní žalobě podané studentem prvního ročníku. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,“ uvedl Wenig. Soud dnes rozhodl v neveřejném jednání.

Z rozhodnutí vyvěšeného na úřední desce soudu vyplývá, že senát Milana Taubera vycházel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas. Aktuální nouzový stav není podle názoru soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, které vláda vyhlásila proti vůli Sněmovny.

Tauberův senát zcela odmítl argumenty, které vláda ohledně nutnosti vyhlášení nouzového stavu použila. Zpochybnil, že nouzový stav je jedinou alternativou k ochraně životů a zdraví při pandemii. Žádost hejtmanů o vyhlášení nouzového stavu je podle soudu jen nezávazným procedurálním krokem, nikoliv novým věcným důvodem. Při ukončení nouzového stavu navíc nehrají přední úlohu v řešení pandemické situace hejtmani, ale orgány ochrany veřejného zdraví – Ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice.

Soud také připomněl, že vláda je podle ústavy odpovědná Sněmovně. „Argument, podle kterého Poslanecké sněmovně není nijak bráněno nově vyhlášený nouzový stav zrušit, velmi silně tuto odpovědnost vlády vůči Poslanecké sněmovně relativizuje,“ podotkl. Obnovování nouzových stavů při nesouhlasu Sněmovny s jejich prodlužováním označil za „učebnicový příklad obcházení ústavního pořádku“.

Student prvního ročníku gymnázia se žalobou domáhal ochrany před nezákonným zásahem a žádal, aby soud škole přikázal obnovit prezenční výuku tak, jak byla uskutečňována do 2. října 2020. Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády. Student poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Pro pražské Gymnázium Na Zatlance se ale fakticky nic nemění, protože žáci mají tento týden jarní prázdniny.

„V sobotu 27. února končí nouzový stav. My máme v tuto chvíli jarní prázdniny, takže stejně nebudeme otevírat. Od pondělí pak bude platit úplně nová situace,“ řekl pro Seznam Zprávy zástupce ředitelky gymnázia Radek Bílý.

„Vedení Gymnázia Na Zatlance nyní čeká na podrobné zdůvodnění rozhodnutí a rozsudek nechce komentovat,“ potvrdila rovněž Kateřina Musilová ze sekretariátu gymnázia.

„Ministerstvo školství není účastníkem řízení, a proto se musí s rozhodnutím soudu teprve seznámit. Až poté bude možné se k celé věci blíže vyjádřit,“ přidala se mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Podobně se vyjádřil i pražský magistrát, který školu zřizuje. „Gymnázium umístí na svůj web informaci o tom, že se věcí zabývá ve spolupráci s legislativou Ministerstva školství, a bude na web průběžně vydávat další informace,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu uvedl, že jde o problém Ministerstva zdravotnictví. „Slyším to poprvé od vás. Je to otázka na Ministerstvo zdravotnictví. To by se k tomu mělo vyjádřit a reagovat,“ řekl v České televizi.

„Soud připomíná, že o podané žalobě rozhodoval ke dni vydání rozsudku, tudíž nehodnotil a hodnotit ani nemohl právní možnost konat denní výuku v budoucnu,“ podotkl soudní senát.

Reklama

Doporučované