Dvě kauzy z lékařského prostředí. Hřebejk natočí film nebo seriál o Rathovi a Dbalém

ČTK ČTK
23. 2. 2021 16:06
Dvě kauzy, které spojuje lékařské prostředí, korupce a vysoce postavení lidé, zfilmují režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský. Projekt nazvaný Sněžím! začnou natáčet příští rok na jaře, diváci by ho měli vidět na podzim 2022.
Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl odsouzený na sedm let nepodmíněně.
Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl odsouzený na sedm let nepodmíněně. | Foto: ČTK

Vyprávět bude o případu bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, který si vedl obsáhlý deník, a lékaře i bývalého politika Davida Ratha.

Hřebejk a Jarchovský vycházejí z předlohy dvou knih novináře Radka Kedroně nazvaných Sněžím! - Deník bílé mafie a Operace Rath. Zda vznikne film, nebo televizní seriál, ještě není zřejmé.

"Za ten rok doma jsem konečně viděl Vlka z Wall Street nebo seriál Boj o moc. A postupně propadl sebeklamu, že to musím dokázat také. A na knihách Radka Kedroně nás s Petrem Jarchovským oslovil jejich černý humor," popisuje Hřebejk.

Autoři se rozhodli kauzy spojit do jednoho příběhu mimo jiné proto, že je vyšetřoval stejný tým. "Uvažujeme o dvanáctidílné televizní komediální krimisérii, která může být případně prezentována i v podobě dvou celovečerních kinofilmů. Ještě uvidíme, kam a jak se projekt rozvine," doplňuje producent Matěj Chlupáček.

Příběhy kromě týmu vyšetřovatelů spojuje lékařské prostředí a chování hlavních aktérů. Autor knih Radek Kedroň sledoval pozadí korupčních případů, shromáždil dokumenty z vyšetřování, zpovídal státní zástupce, detektivy i svědky. Zrekonstruoval kauzu tak, že na známé příběhy nahlíží z dosud neznámých úhlů. Zprostředkovává také pohled do prostředí elitních kriminalistů.

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý byl odsouzen na sedm let nepodmíněně.

V médiích proslul tím, že si o svém korupčním, finančním i kokainovém tažení vedl deník s popisem toho, jak fungovala mafie v českém zdravotnictví, od dodavatelů přes šéfy zdravotnických zařízení a vysoké státní úředníky až po vyhlášené kmotry. Exředitel Dbalý čelí obžalobám ještě ve dvou korupčních kauzách.

Lékař David Rath z ČSSD vedl ministerstvo zdravotnictví, zasedal v Poslanecké sněmovně, působil i jako středočeský hejtman. V roce 2012 ho policie zadržela se sedmi miliony korun, podle vyšetřovatelů to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku.

Rath dle obžaloby dostal úplatky také v další kauze. S manželi Kottovými si do svého zatčení stihli rozdělit 38 milionů korun, z toho Rath dostal 16 milionů. V roce 2019 byl odsouzen na sedm let vězení, později mu soudy trest za další činy ještě prodloužily.

Kdybych si ten příběh chtěl vymyslet, tak by to bylo moc. Často se nestane, že by se korupčník usvědčil sám, říká autor knihy Sněžím! Radek Kedroň. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy