Petříček uvedl, že stát se snaží maximálně urychlit dodávky v rámci objednávky Evropské unie. S partnery jedná o tom, zda by se nemohl počet vakcín dovážených do ČR v krátkodobém horizontu zvýšit. Země by později příslušné množství kompenzovala.

"Mám potvrzeno, že Izrael nám poskytl několik tisíc dávek od společnosti Moderna," řekl šéf diplomacie. Zdůraznil při tom velmi dobrou spolupráci obou zemí.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko má podezření na jihoafrickou mutaci. U navrátilců ze Zanzibaru i ve školce

Agentura Reuters dnes napsala, že Izrael daruje symbolické množství vakcín proti covidu-19 Palestincům a několika zemím. Podle izraelských médií mají vakcíny od Izraele obdržet Honduras, Guatemala či Česká republika. Izraelský rozhlas Kan uvedl, že vakcíny jsou darované výměnou za diplomatickou podporu židovského státu.

Jednorázová akce

Server Lidovky.cz informoval, že do Česka dnes dorazilo 5000 dávek vakcíny Moderna. Očkováno s nimi bude 2500 vojáků, aby mohli pomoci u covidových lůžek. Prozatím se má jednat o jednorázovou akci.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Kapacita JIP se blíží vyčerpání. Přibývá stále mladších pacientů ve vážném stavu

Server SeznamZprávy minulý týden napsal, že Babiš v dopise začátkem ledna požádal Izrael o případné přebytky vakcín proti covidu-19. V dopise se odvolával na "nejužší pouta" obou zemí, psal o posilování českého diplomatického zastoupení v Jeruzalémě a uvedl, že Izrael je pro ČR vzorem v tom, jak rychle a efektivně dokáže obyvatelstvo očkovat.