Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dvě kulatá výročí v jednom roce. Jubilejní kolonie a Zábřeh-Družstvo oslaví 100 let

Ostrava-Jih |

V Ostravě-Jihu si letos připomenou hned dvě kulatá výročí. Krásných 100 let oslaví Jubilejní kolonie a také vilová čtvrť Zábřeh-Družstvo. Jde o dvě nejkrásnější části obvodu.

Městský obvod Ostrava-Jih vydá další publikaci. Vyjít by měla už na konci května, kdy vilová čtvrť Zábřeh-Družstvo oslaví 100 let od založení obecně prospěšného a stavebního družstva ve Vítkovicích.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Byl to spolek tehdy a cílem toho spolku bylo postavit obytnou vilovou čtvrť, dnešní Zábřeh-Družstvo, takže vlastně před 100 lety začala vznikat tato krásná, vůbec jedna z nejkrásnějších částí našeho obvodu.”

Kdysi tady bydlel například Jan Vašek, tvůrce známého ostravského orloje, který je v současné době umístěn v ostravském muzeu, nebo generální ředitel vítkovických železáren Rudolf Peška. Obyvatelé se o historii této čtvrti dozvídají i díky komentovaným prohlídkám, které probíhají v rámci Mezinárodního dne památek a sídel a vždy je o ně velký zájem.

Anketa: obyvatelé Ostravy-Jihu: “Nebydlím, ale kdysi jsem tady bydlela a hlavně jsem tu chodila do školy. Tady to vždycky bylo takové trošku jako rodinné, protože jsou tu samé rodinné domky , takže tady se asi dobře bydlelo. Já jsem bydlela o kousek dál na okraji, víceméně na okraji Jubilejní kolonie.”
“V 8 letech jsme se tady přistěhovali a vůbec nic o tom nevím. Jsem moc ráda, že v podstatě se člověk dozví věci, které ví a najednou se zkvalitní bydlení. Člověk si začíná více a více vážit toho, kde bydlí.”

Kniha tak bude speciálním dárkem pro tuto vilovou čtvrť a bude mapovat její historii. 100 let letos oslaví i rodinné stříbro obvodu, Jubilejní kolonie, a to 30. června. Radnice chce k tomuto jubileu spustit speciální web jubilejnikolonie.cz

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Přinese veškeré možné informace o historii i současnosti Jubilejní kolonie. No a byli bychom rádi, pokud bychom našli ještě různé pamětníky, historické fotografie, nebo třeba i aktuální postřehy z těchto obou oblastí. Takže pokud by se někdo našel, kdo by chtěl přispět něčím do toho našeho díla, tak má stále možnost.”

Své vzpomínky, příběhy, zážitky a fotografie můžete na radnici posílat až do konce dubna.

Nahlásit chybu


K tématu

Jubilejní kolonií vás provede nová appka. Chystá se i nová publikace o historii Ostravy-Jihu

16. května 2023 17:59 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Nejen obyvatelé Ostravy-Jihu se mohou těšit na další publikaci o historii obvodu. Ještě letos totiž vyjde další kniha. Tentokrát půjde o kritické vydání jedné z nejstarších dochovaných kronik.

Oslavy 100 let Velké Ostravy začaly putovní panelovou výstavou na Jihu, další akce se zde uskuteční v únoru

16. ledna 2024 14:59 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Návštěvníci náměstí Ostrava-Jih zde během ledna naleznou panelovou výstavu z dílny Archivu města Ostravy. Jejím cílem je dokumentovat přípravy, vznik i následný vývoj Velké Ostravy, která letos slaví stoleté výročí. Jih je prvním z pěti městských obvodů, kde budou informační panely vystaveny.

Umělečtí kováři vytvářejí památník Gustavu Eiffelovi. Zdobit bude Jubilejní kolonii v Hrabůvce

12. září 2023 14:05 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Umělecká škola AVE ART uspořádala už tradiční sympozium prostorových forem. Umělečtí kováři v rámci něj letos tvoří dvě plastiky. Jedna z nich bude po dokončení umístěna v Jubilejní kolonii v Hrabůvce.


Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

15. 5. slaví zdravotnické záchranné služby Den linky 155

Včera 8:55 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dispečeři ročně přijmou přes 1,7 milionu tísňových volání Každou minutu vyjedou v České republice na pomoc pacientům v průměru dva sanitní vozy. Na počátku naprosté většiny těchto výjezdů je volání na tísňovou linku 155. A právě Den linky 155 slaví zdravotnické záchranné služby už tuto středu, na kterou připadá symbolické datum 15. 5.

Karviná má v plánu koupit Karvinské moře

14. května 2024 17:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V pondělí 13. května se konalo v sále Obchodně podnikatelské fakulty. 12. zasedání Zastupitelstva města Karviné. Doplňujícím bodem programu byl plán města koupit lokalitu Karvinské moře.

Čokoládová tretra se v Havířově těšila opět velkému zájmu

14. května 2024 10:05 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Na hřišti u Základní školy Marie Kudeříkové se konalo základní kolo Čokoládové tretry, což je běžecká soutěž pro děti do 11 let. Motivací pro mladé sportovce byl postup do finále v rámci Zlaté tretry v Ostravě.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Radnice poděkovala havířovským hokejistům za skvělou sezonu

14. května 2024 10:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Hokejisté AZ byli v letošní sezoně jen kousek od postupu do 1. ligy. Vedení radnice chtělo týmu poděkovat a pozvalo hráče na společný oběd.

V Karviné modernizují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

14. května 2024 16:39 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu prostranství Gagarinova náměstí a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

ZŠ Bohumínská poprvé navštívili žáci z polského Těšína, školy navázaly přeshraniční spolupráci

Žáci i učitelé Základní školy Bohumínská ve Slezské Ostravě a Szkoły Podstawowej nr 1 z polského Těšína se poprvé sešli, aby navázali přeshraniční spolupráci. Polské hosty čekalo v Ostravě tradiční přivítání chlebem se solí, ale i prohlídka školy, nebo přátelský zápas v basketbalu.

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili výročí 125 let od založení sboru

Dobrovolní hasiči z Kunčiček oslavili v neděli 5. května letošní výročí 125 let od založení sboru. Velká sláva začala mší k příležitosti svátku svatého Floriána, který je právě patronem hasičů. V hasičárně pak členové sboru převzali ocenění za dlouholetou obětavou práci.

Zábřežský Kostel Sv. Ducha v Ostravě má nové píšťalové varhany

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Vrchol festivalové sezóny se rychle blíží. Coloursy budou hostit 19 držitelů ceny Grammy

14. května 2024 13:53 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Už za dva měsíce vyvrcholí festivalová sezóna, kdy po 4 dny ovládnou Dolní Vítkovice legendární Colours of Ostrava. Letošním světových hvězdám vévodí Lenny Kravitz, ale představí se celkem 19 držitelů ceny Grammy. Těšit se ale můžete i na divadlo a velmi populární diskusní fórum Meltingpot.

Kostel Sv. Ducha v Zábřehu má nové píšťalové varhany. V regionu jsou unikátem

14. května 2024 10:56 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Nové varhany konečně rozezní stěny kostelu sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Pro region jsou mimořádné nejen svou velikostí ale i stylem francouzského romantismu, ve kterém jsou postaveny. Vyrobeny byly v Německu.

Mladí cyklisté z Ostravy se učili bezpečnému provozu

14. května 2024 10:49 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Se zásadami bezpečného chování v silničním provozu se každoročně seznamují žáci 3. až 5. tříd základních škol z Ostravy. Vyvrcholením dopravní výuky mladých cyklistů byla soutěž, která se konala na dopravním hřišti v Hrabůvce.

Dvě kulatá výročí v jednom roce. Jubilejní kolonie a Zábřeh-Družstvo oslaví 100 let
Vydáno 23. února 2021 16:07, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
V Ostravě-Jihu si letos připomenou hned dvě kulatá výročí. Krásných 100 let oslaví Jubilejní kolonie a také vilová čtvrť Zábřeh-Družstvo. Jde o dvě nejkrásnější části obvodu.

Městský obvod Ostrava-Jih vydá další publikaci. Vyjít by měla už na konci května, kdy vilová čtvrť Zábřeh-Družstvo oslaví 100 let od založení obecně prospěšného a stavebního družstva ve Vítkovicích.

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Byl to spolek tehdy a cílem toho spolku bylo postavit obytnou vilovou čtvrť, dnešní Zábřeh-Družstvo, takže vlastně před 100 lety začala vznikat tato krásná, vůbec jedna z nejkrásnějších částí našeho obvodu.”

Kdysi tady bydlel například Jan Vašek, tvůrce známého ostravského orloje, který je v současné době umístěn v ostravském muzeu, nebo generální ředitel vítkovických železáren Rudolf Peška. Obyvatelé se o historii této čtvrti dozvídají i díky komentovaným prohlídkám, které probíhají v rámci Mezinárodního dne památek a sídel a vždy je o ně velký zájem.

Anketa: obyvatelé Ostravy-Jihu: “Nebydlím, ale kdysi jsem tady bydlela a hlavně jsem tu chodila do školy. Tady to vždycky bylo takové trošku jako rodinné, protože jsou tu samé rodinné domky , takže tady se asi dobře bydlelo. Já jsem bydlela o kousek dál na okraji, víceméně na okraji Jubilejní kolonie.”
“V 8 letech jsme se tady přistěhovali a vůbec nic o tom nevím. Jsem moc ráda, že v podstatě se člověk dozví věci, které ví a najednou se zkvalitní bydlení. Člověk si začíná více a více vážit toho, kde bydlí.”

Kniha tak bude speciálním dárkem pro tuto vilovou čtvrť a bude mapovat její historii. 100 let letos oslaví i rodinné stříbro obvodu, Jubilejní kolonie, a to 30. června. Radnice chce k tomuto jubileu spustit speciální web jubilejnikolonie.cz

Petr Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih: “Přinese veškeré možné informace o historii i současnosti Jubilejní kolonie. No a byli bychom rádi, pokud bychom našli ještě různé pamětníky, historické fotografie, nebo třeba i aktuální postřehy z těchto obou oblastí. Takže pokud by se někdo našel, kdo by chtěl přispět něčím do toho našeho díla, tak má stále možnost.”

Své vzpomínky, příběhy, zážitky a fotografie můžete na radnici posílat až do konce dubna.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000024227/dve-kulata-vyroci-v-jednom-roce-jubilejni-kolonie-a-zabreh-druzstvo-oslavi-100-let