https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ptaci-chripka-se-prokazala-u-labute-v-nymburku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ptačí chřipka se prokázala u labutě v Nymburku

23.2.2021 17:16 | PRAHA (ČTK)
V případě, že se nemoc potvrdí u volně žijících ptáků, nevyhlašují veterináři mimořádnými opatřeními ochranná pásma v okolí. Ilustrační foto
V případě, že se nemoc potvrdí u volně žijících ptáků, nevyhlašují veterináři mimořádnými opatřeními ochranná pásma v okolí. Ilustrační foto
Foto | Victor Ranedo / Ekolist.cz
Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě na Labi v Nymburku. Jde o sedmý letošní nález u volně žijících ptáků, informoval Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Pět předchozích potvrzených případů u divokých ptáků bylo z jižních Čech, jeden v Libereckém kraji. Ve středních Čechách bylo na začátku února potvrzeno ohnisko v malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Jde o subtyp H5N8.
 

V případě, že se nemoc potvrdí u volně žijících ptáků, nevyhlašují veterináři mimořádnými opatřeními ochranná pásma v okolí.

Choroba se v ČR vyskytuje v šesti krajích, poslední ohnisko v chovu bylo zjištěné v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku v Kraji Vysočina. O víkendu tam nechali veterináři utratit kolem 300 kusů drůbeže. Farma na oploceném pozemku s dvěma malými vodními nádržemi chovala kachny, husy, krůty a slepice.

Předchozí ohniska v chovech byla v jižních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji. Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se choroba na lidi nepřenáší. O víkendu ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě. O "významném objevu" úřad informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

"Informaci máme v tuto chvíli pouze z médií, žádný z oficiální mezinárodních orgánů, ať už referenční laboratoř EU pro ptačí chřipku či Světová organizace pro zdraví zvířat, tuto informaci oficiálně nepotvrdil. Nebudeme se proto v tuto chvíli k této záležitosti blíže vyjadřovat," dodal Majer.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist