Etická komise v kauze okolo Berbra nerozhodla, práci jí komplikuje i status poškozené strany

Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) zatím v případech šesti podezřelých v trestní kauze okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra nerozhodla. Verdikt nevynesla vzhledem k tomu, že se úterní zasedání kvůli pandemii koronaviru konalo distančně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Berbr

Roman Berbr | Zdroj: Profimedia

Komise zahájila s šesticí mužů disciplinární řízení před měsícem. Nejvýše postavenou osobou je rozhodčí Pavel Rejžek, který čelí podezření, že z pozice hlavního sudího ovlivnil ligová utkání mezi Opavou a Zlínem v srpnu 2019 a Plzně s Jabloncem v září minulého roku.

Rozhodčí si předávali úplatky přímo v šatně, plyne z policejních záběrů

Číst článek

V souvislosti s loňským zápasem na západě Čech se mohl dopustit disciplinárního přečinu i tím, že si měl nechat od Berbra slíbit úplatek v podobě nominace na mezinárodní listinu rozhodčích FIFA.

Ostatních pět podezřelých má souvislost s utkáními Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé.

Etická komise vede řízení s asistenty Zdeňkem Mudrou a Vladimírem Pastyříkem, Patrikem Filípkem coby sekretářem komise rozhodčích FAČR, vedoucím sekretářem řídící komise pro Čechy Janem Hořejším a členem komise rozhodčích řídící komise pro Čechy Václavem Kohoutem.

„Vzhledem k tomu, že dnešní zasedání etické komise se konalo pouze distančním způsobem a podle disciplinárního řádu je účastník řízení vždy oprávněn se zúčastnit zasedání a řádně se k věci vyjádřit, nebylo v případech souvisejících s probíhající trestní kauzou meritorně rozhodnuto,“ řekl ČTK mluvčí FAČR Michal Jurman.

„Zároveň byla diskutována možnost zahájení dalších disciplinárních řízení souvisejících s probíhající trestní kauzou, o čemž bude ještě etická komise rozhodovat formou per rollam. Případná zahájená disciplinární řízení by byla zveřejněna na úřední desce příští týden,“ dodal Jurman.

Organizovaný zločin, tvrdí policie

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR.

Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu a zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. Podle vyšetřovatelů Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu.

Z 20 obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě, jako poslední opustil vazební věznici 13. ledna Berbr. Kontroverzní funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli aféře nefiguruje na žádných postech ve fotbale.

Rozhodování etické komise částečně komplikuje fakt, že FAČR nezískala v trestním řízení status poškozené strany a tím pádem nemůže nahlížet do spisu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme