Hrůza z Čechů, jaká tu nebyla: Německá média uveřejnila erekční graf koronaviru

23.02.2021 18:27

Pro mnoho dojíždějících a řidičů kamionů nastala v pondělí u hranic především jedna věc: povel stůj! Před dálničními hraničními přechody do Německa se následně vytvořily kilometrové dopravní zácpy. Němci tak reagují na neutuchající situaci s šířením nákazy na našem území. Aby toho nebylo málo, své kroky odůvodnili víc než příhodným grafem.

Hrůza z Čechů, jaká tu nebyla: Německá média uveřejnila erekční graf koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Německu, ilustrační foto

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí
Německá vláda minulý týden označila Česko za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací a v návaznosti na to zavedla přísné kontroly na hranicích a nikoho, kdo by neměl opravdu vážný důvod, za hranice nepustí. Například pendleři mohou vstoupit do země pouze v případě, pokud pracují ve zdravotnictví. Na hranicích se kvůli kontrolám tvořily obrovské fronty. Podle informací deníku Bild am Sonntag bylo v minulém týdnu zkontrolováno při vstupu do Německa přes 104 tisíc osob.

Nad tím, jak Německo proti ČR přitvrdilo, a ještě více zpřísnilo podmínky pro cestování, se pozastavil poslanec německého Bundestagu za Alternativu pro Německo (AFD) Petr Bystroň. Podle něj je zajímavé, že po celou dobu trvání azylové krize tvrdila německá vláda občanům, že absolutně není možné uzavřít hranice. „A teď to najednou jde. Afghánci a Syřané nám nevadí, ale Češi ano. To je velmi zvláštní interpretace evropské soudržnosti,“ uvedl Bystroň.

Hospodářské noviny uvedly, že Německo svým téměř neprodyšným uzavřením hranic porušilo dohodu, která v rámci Evropské unie platí od jarního začátku pandemie. Na tom se shodla většina států EU. Česko podpořilo celkem sedmnáct zemí, aby Němci své kontroly na hranicích zmírnili, protože jsou tak přísné, že vážně narušují dodávky zboží v rámci unie. Stejný názor měla i Evropská komise.

Graf publikovaný například deníkem Bild:
 

Zřejmě i to byl důvod, proč německá média sáhla po dalších argumentech. A jedním z nich byl také graf s průběhem šíření nákazy ve vybraných státech během ledna a února letošního roku. Česká republika v tomto klání dopadla jednoznačně nejhůř.

Od začátku pandemie došlo v České republice k více než milionu infekcí a 18.143 úmrtím, dodal Bild. „Členský stát EU má téměř 10,7 milionu obyvatel. Podle nejnovějších informací ze zdravotnické agentury EU ECDC bylo v České republice statisticky přibližně 177 úmrtí covid-19 na milion obyvatel do 14 dnů; pro Německo byla hodnota kolem 115," uvedl v souvislosti s ČR.

Graf se ocitl také na sociálních sítích, kde řada Němců popřála do České republiky hodně zdraví.

V úterý rovněž před novináře vystoupil náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Hovořil mimo jiné o pomoci německého příhraničí s našimi pacienty. „Zde je nutné jasně říct, že tato pomoc z hlediska kapacity je relativně malá a zatím jediná oficiální nabídka od německé strany se týkala možnosti umístění 9 pacientů,“ uvedl Černý.

Náměstek rovněž upozornil, že v nemocnicích je v tuto chvíli hospitalizováno více než 6 500 pacientů. Z toho musí na jednotkách intenzivní péče ležet více než 1 300 osob a celý systému už se blíží svým limitům. Jenže počty covid pozitivních osob stále rostou. Pokud nezačne klesat reprodukční číslo koronaviru, tak se v příštích dvou týdnech budeme muset vyrovnat s vyčerpáním kapacity lůžek intenzivní péče v řadě krajů republiky, včetně Prahy.

Mezitím na Twitteru

Při pohledu na sociální sítě, především pak na Twitter, který je známý svou aktuálností, je patrné, že Němci v souvislosti s Českou republikou (#Tschechien) řeší výhradně koronavirus.

Drtivá většina zpráv, kterých jsou desítky denně, zachycuje především stav našeho zdravotnictví. Jiné se věnují překladům materiálů o nemocnicích a naplnění místních lůžek. Stranou pozornosti uživatelů Twitteru není ani uzavření hranic a poukázání na jednotlivé přechody.

Z přibližně dvou stovek tweetů, které jsme četli, nebyl ani jediný laděný útočně, nikdo z komentátorů se do České republiky vyloženě nenavezl. Pokud tomu tak bylo, jednalo se spíše o povzdech, jak špatné to u nás je.

„Krušné hory jsou ekonomicky silně propojeny s Českou republika a mnoho saských společností je závislých na českých odbornících. S obchodními zástupci mluvíme o situaci a chceme spolupracovat na řešení," glosoval například Michael Kretschmer, předseda vlády Saska (CDU).

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…