Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory pohrozily koncernu Volkswagen stávkou

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Německé odbory IG Metall pohrozily koncernu Volkswagen (VW) stávkou kvůli sporu o výši mezd. Odboráři žádají pro 120.000 zaměstnanců v šesti západoněmeckých továrnách VW zvýšení mezd o čtyři procenta. Koncern dnes ale s žádnou nabídkou nepřišel, a navíc poukázal na dopady pandemie nemoci covid-19. Termín pokračování rozhovorů zatím stanoven nebyl.

"Pravděpodobnost, že vstoupíme v březnu do varovné stávky, vzrostla," řekl agentuře DPA Thorsten Gröger, který odbory vede ve spolkových zemích Dolní Sasko a Sasko-Anhaltsko.

Vyjednávač VW Arne Meiswinkel prohlásil, že koncern o dohodu stojí, je ale nutné dosáhnout společného postoje k současné pandemické situaci a k jejím dopadům. Teprve na základě takové rozvahy je podle něj poté možné jednat o nabídkách. Meiswinkel také zdůraznil, že vedle dopadů pandemie je nutné vzít v úvahu i chystané investice do digitalizace a transformace automobilového odvětví.

I přes pandemii a s tím související nižší odbyt koncern očekává, že za loňský rok vykáže provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek v rozsahu kolem deseti miliard eur (zhruba 261 miliard Kč). O rok dříve Volkswagen, který je největším výrobcem aut na světě a jehož součástí je rovněž Škoda Auto, dosáhl zisku 19,3 miliardy euro, který po očištění činil 13,3 miliardy euro.

Témata:  Volkswagen odbory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy