Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Začíná lyžařský šampionát. České naděje se upínají k Razýmové

Česká výprava pro nadcházející světový šampionát v klasickém lyžování čítá pětadvacet jmen. V Oberstdorfu, kam se MS vrací po šestnácti letech, se nejvíc čeká od Kateřiny Razýmové. Kromě ní zasáhne do bojů jedenáct dalších běžců, osm skokanů a pět sdruženářů v českých kombinézách. Přímý přenos kvalifikace závodu žen na 5 km sledujte od 8:50 na webu ctsport.cz, muži vyjedou na dvojnásobnou trať ve 10:20.

Kateřina Razýmová
zdroj: ČTK autor: Libor Plíhal

Šampionát začne v nezvykle teplém počasí ve středu kvalifikacemi běžců a skokanek a první sady medailí se rozdají o den později. Téměř dvoutýdenní maraton závodů vyvrcholí v neděli 7. března tradičně závodem běžců na 50 km.

Do německého střediska se mistrovství světa vrací po šestnácti letech a na rok 2005 mají Češi jedinečné vzpomínky. Kateřina Neumannová tehdy slavila zlato na desítce volnou technikou, skokan Jakub Janda vybojoval stříbro a bronz a běžci Dušan Kožíšek s Martinem Koukalem získali bronz při premiéře sprintu dvojic.

Tentokrát by jakýkoliv medailový výsledek znamenal senzaci, ale umístění v desítce reálné je. Na boj se špičkou myslí především běžkyně Kateřina Razýmová. "Největší šance bude na volné desítce. Určitě má formu, aby se o to poprala," řekl kouč žen Jan Franc. "Pokud by se k ní připojil ještě někdo s umístěním v nejlepší dvacítce, byl by to super úspěch. To bych považoval za úspěšné mistrovství," dodal.

Poslechněte si nový díl Snow fokus podcastu:

Vedle Razýmové se pokusí prorazit především ve sprintech Kateřina Janatová a Tereza Beranová. Na MS se představí i Petra Hynčicová a Petra Nováková.

Z mužů se letos daří Michalu Novákovi. V týmu jsou s ním Luděk Šeller, Jan Pechoušek, Ondřej Černý, Adam Fellner, Petr Knop a Jonáš Bešťák. "Pošilháváme alespoň po jednom umístění k desátému místu, to by bylo fantastický," řekl kouč Vasil Husák. Na mysli měl hlavně Nováka a doufal i ve finále v týmovém sprintu dvojic. "Nadchlo by mě být do šestého místa, ale musí se všechno sejít i se štěstím."

V běžecké stopě může hodně zamíchat pořadím počasí. Po mrazech přišlo oteplení a v Oberstdorfu je aktuálně až 18 stupňů. "Ze sněhu to dělá něco extrémně náročného a špinavého," řekl Husák a Franc dodal: "V těchto podmínkách platí, že čím lehčí, tím lepší. Katce by to asi mohlo vyhovovat, ale bude záležet i na lyžích."

Je nám líto, video expirovalo.
Běžci jsou největšími českými nadějemi na MS klasiků

Skokanky mají větší šance než reprezentace mužů

Na můstcích se čeká více od žen, které budou poprvé skákat i na velkém můstku, než od mužů. "Ženské družstvo má v sezoně lepší výsledky a vzhledem k velmi mladému věku všech to pro ně bude především sbírání cenných zkušeností na vrcholných akcích," uvedl v tiskové zprávě šéf skokanů Jakub Janda.

Především třiadvacetiletá Karolína Indráčková a šestnáctiletá Klára Ulrichová by mohly vylepšit české maximum, kterým je 27. místo Michaely Doleželové z premiérového závodu skokanek na MS v Liberci v roce 2009. V nominaci jsou i osmnáctiletá Štěpánka Ptáčková a šestnáctiletá Veronika Jenčová.

Poprvé po čtrnácti letech bude na šampionátu chybět Roman Koudelka, který na začátku února absolvoval plastiku vazu v koleni. Češi budou skákat ve složení Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala a Vojtěch Štursa.

Sdruženáři jedou v sestavě Tomáš Portyk, Ondřej Pažout, Jan Vytrval a Lukáš Daněk a při premiéře žen na MS se představí i šestnáctiletá Tereza Koldovská.

K favoritům prakticky ve všech disciplínách patří Norové. Této sezoně na můstcích vládne Halvor Egner Granerud, sdruženářům Jarl Magnus Riiber. Ve stopě sice Norové vynechali většinu SP, ale očekává se nadvládla Therese Johaugové a Johannese Klaeba, ale suverénem zimy byl doposud Rus Alexander Bolšunov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články