Hlavní obsah

Gymnázium podalo stížnost proti nařízení soudu obnovit výuku

Novinky, jas
Aktualizováno

Pražské Gymnázium Na Zatlance, kterému soud přikázal obnovit denní formu vyučování, podalo proti verdiktu kasační stížnost. Škola to uvedla na svých webových stránkách.

Foto: Mapy.cz

Gymnázium Na Zatlance

Článek

„S ohledem na možný závažný dopad rozhodnutí nejen na studenty, ale i jejich rodinné příslušníky a také členy učitelského sboru a jejich rodiny v době stupňující se pandemie a narůstání počtu nakažených nemocí COVID-19 byla ještě v den vyhlášení rozsudku, tj. dne 23. 2. 2021, podána k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost,” uvedlo gymnázium s tím, že její součástí je i návrh na přiznání odkladného účinku.

Další postup řeší vzdělávací ústav se zřizovatelem i ministerstvem školství.

Soud gymnáziu zakázal distanční formu výuky. V úterý to sdělil asistent předsedkyně Městského soudu v Praze Adam Wenig, podle kterého příslušné krizové opatření povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu.

Soud zakázal pražskému gymnáziu distanční výuku

Domácí

„Lze shrnout, že pro postup žalovaného (gymnázia), který neposkytuje denní formu vzdělávání, v době vydání tohoto rozsudku neexistuje žádný způsobilý právní podklad,” uvedl Wenig.

Soud v úterý rozhodl v neveřejném jednání. Rozhodnutí bylo pravomocné, ale bylo možné proti němu podat kasační stížnost, což škola učinila.

S ohledem na jarní prázdniny by se výuka mohla obnovit nejdříve příští týden.

Ústavní právník Wintr: Verdikt o gymnáziu může mít široký právní dopad

Domácí

Student prvního ročníku Gymnázia Na Zatlance se žalobou domáhal ochrany před nezákonným zásahem a žádal, aby soud škole přikázal obnovit prezenční výuku tak, jak byla uskutečňována do 2. října 2020. Gymnázium od 5. října loňského roku učí studenty distančně, a to na základě opatření vlády. Student poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Ministerstvo školství tvrdí, že verdikt nebude mít dopad na celý systém distančního vzdělávání, který panuje v souvislosti s epidemií koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám