Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražské gymnázium musí otevřít, rozhodl soud. Škola podala kasační stížnost

Aktualizováno -
24. února 2021
13:55
Autor: ČTK - 
24. února 2021
09:44

Pražské Gymnázium Na Zatlance podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu proti pravomocnému rozsudku Městského soudu v Praze, který škole nařídil obnovit denní formu výuky. České televizi (ČT) to sdělil advokát školy. Soud v úterý v neveřejném jednání gymnáziu zakázal distanční výuku. Příslušné krizové opatření vlády vydané kvůli epidemii koronaviru podle něj povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu.

Městský soud vyhověl správní žalobě, kterou podal student prvního ročníku gymnázia. Soudní senát Milana Taubera vyšel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas. Aktuální nouzový stav není podle názoru soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, které vláda Andreje Babiše (ANO) vyhlásila proti vůli Sněmovny.

Gymnázium učí distančně od 5. října loňského roku, a to na základě opatření vlády. Student v žalobě poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Radní hlavního města pro oblast školství Vít Šimral (Piráti) v úterý uvedl, že Gymnázium Na Zatlance ani žádná další škola, kterou magistrát zřizuje, prezenční výuku neobnovuje. „Chceme žákyně a žáky zpátky ve školách, ale až v okamžiku, kdy to pro ně i pro jejich pedagogy bude dostatečně bezpečné prostředí,“ napsal na twitteru.

Plaga: Otevřít nemusí

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v úterý uvedl, že škola je nyní uzavřená kvůli jarním prázdninám a nouzový stav v tomto týdnu skončí. Rozhodnutí podle něj platí jen pro jednu konkrétní školu. „V příštím týdnu již budou školy, tedy i zmíněné gymnázium, fungovat podle pandemického zákona či dle zákona o ochraně veřejného zdraví z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil Blesku.

Další žaloba na pražskou školu

Kasační stížnost podala i žena a její dcera, které už dříve také zažalovaly jednu z pražských škol kvůli tomu, že škola dívce kvůli opatření vlády zakázala prezenční výuku. Zabývat se jí bude rozšířený senát Nejvyššího správního soudu. 

Stěžovatelky zažalovaly základní školu a jeden sportovní klub. Na soud se obrátily kvůli tomu, že škola dívce na základě usnesení vlády od 14. října 2020 zakázala osobní přítomnost na základním vzdělávání, klub z toho důvodu, že zrušil tréninky. Stěžovatelky na instituce podaly žalobu na ochranu před nezákonnými zásahy, podle nich protiústavně zasáhly do jejich veřejných subjektivních práv. Dívka se podle žaloby musela kvůli zákazu vzdělávat distančně a v omezeném rozsahu a trénovat individuálně. Žena pak podle žaloby byla nucena být jí nápomocna, a proto musela omezit svou hospodářskou činnost.

Městský soud žalobu obou v půlce listopadu odmítl, podle něj nebyly splněny podmínky řízení, kdy ani jeden z žalovaných nevykonával pravomoc v rámci své působnosti. Soud uvedl, že se instituce jen řídily krizovými opatřeními vlády.

Kvůli epidemii nemoci covid-19 jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po jednání vlády uvedl, že se nadále počítá s plánem částečného návratu dětí do škol počínaje od 1. března dále. Podmínkou je ale distribuce antigenních testů a platnost pandemického zákona.

Vzdělávací expertka Jana Pácalová v Epicentru Blesku promluvila o soběstačnosti dětí na střední škole:

 

adeso ( 24. února 2021 10:47 )

se nerozčiluj takhle obrvelká kravina v ČR elegantně projde. Jinde ve světě ani náhodou.. Naši právníci včetně hlup----ka Ry----

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa