INZERCE

Takto vypadá nejdražší mince vydražená v roce 2020 v ČR. Z vyvolávací ceny 5 milionů se vyšplhala až na milionů 30. Byla vyražena v Kremnici. zdroj: aukční dům Macho & Chlapovič

Numismatici vyčkávají, jak se zachová ekonomika. Svoje „klenoty“ zatím raději drží

Sběratelé mincí a bankovek častěji zadržují kvalitní numismatický materiál a vyčkávají, jak se bude vyvíjet ekonomika paralyzovaná pandemií Covid-19. Loni objem obchodů v tomto sektoru klesl o téměř 36 procent. V nižším a středním segmentu ovšem trh zaznamenal rekordní cenový růst. Vyplývá to ze statistik a expertních analýz aukčního domu Macho & Chlapovič.

Nejvzácnější vydraženou mincí, která byla loni v České republice vydražena je desetidukát panovníka Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642 s vyvolávací cenou 5 milionů korun, který byl vydražen v konečném výsledku za 30 milionů korun. Celkově se na domácím trhu uskutečnily obchody za 322 971 000 korun, což je o 179 437 500 korun méně, než v roce 2019.

Desetidukát Ferdinand. Detail mince, jejíž dražba stanovila rekord roku 2020 – 30 milionů korun. Foto: aukční dům Macho & Chlapovič

Ochota prodávat skvosty padá

„Mezi hlavní bariéry, které stále ještě zabraňují přílivu nového numismatického materiálu, patří zejména nejrůznější cestovní omezení a zejména fakt, že v roce 2020 se uskutečnil znatelně nižší počet numismatických aukcí,” říká Elizej Macho, spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič a pokračuje: „Ochota prodávat navíc stále klesá. Sběratelé si uchovávají kvalitní materiál, a to i navzdory faktu, že jeho cena se zvyšuje. Prozatím můžeme sledovat, že se i přes nepříznivé ekonomické podmínky neprojevují prodeje z nouze”. Trh tak naopak zaplavují noví silní investoři, kteří ve snaze diverzifikovat a ochránit svůj majetek, numismatický materiál proaktivně schraňují.

Loňský cenový vývoj značně překvapil přinejmenším ve středním a nižším segmentu. Zde se očekávalo, že zhoršené ekonomické poměry mohou implikovat prodeje lidí, kteří zaznamenali výpadky svého běžného příjmu. „Naopak, v tomto segmentu numismatických předmětů zaznamenáváme rekordní cenový růst, jako například u svatováclavských jednodukátů, kde se jedná o více jak stoprocentní nárůst” zakončuje Macho.

Změnilo se i pořadí aukčních domů

Vývoj na numismatickém trhu. Grafika: Ekonomický deník

Oproti roku 2019 se pořadí významnosti jednotlivých aukčních domů částečně změnilo. I přes pokles ve výši 20,5 procent si dominanci a zároveň nadpoloviční podíl na trhu (52,4 procent) udržel aukční dům Macho & Chlapovič s loňským obratem 203,1 milionů korun.

Na druhé místo poskočil aukční dům Antium Aurum s 42,6 procentním nárůstem a obratem 84,3 milionů korun, který sesadil aukční dům Aurea. Ten klesl na třetí příčku, kde po propadu o 69,9 procent disponuje tržním objemem 33,6 milionů korun. Propady aukčních domů však rozhodně neodrážejí nezájem sběratelů. O kolik méně měli sběratelé možnost vydražit si v loňských aukcích, o to více materiálu se prodalo prostřednictvím přímého prodeje.

Jiří Reichl