Blanenská divadelní scéna během epidemie ožívá

24. února 2021, kultura, přečteno: 1558×

Herci Blanenského divadla zkouší novou komedii, divadelní scénu ve městě by mělo posílit loutkové divadlo a oslavou jedenadvacátých narozenin obnovil svoji činnost Divadelní spolek Slawjena. Kulturní a společenskou scénu sice uzavřel celorepublikový lockdown, umělci ale nezahálí a připravují nová vystoupení a divadelní hry.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V malém sále v Dělnickém domě se nachází pozapomenutá scéna pro loutkové divadlo. Loutkáři nejen z Divadla Kolárka plánují tuto scénu oživit a připravit představení. Zatím je třeba prostor vyklidit, zrevidovat loutky i rekvizity, a hlavně promyslet dramaturgii. Odhadem tak stovka marionet a prstových loutek čeká na své loutkovodiče.

Loutkové divadlo obsahuje stovku marionet a prstových loutek.

„V zadních skříních jsem objevila asi 150 loutkových scénářů. Také tam byly uloženy časopisy ze 70. a 80. let, kde jsou inspirativní náhledy na práci s loutkou. Je to materiál na samostatnou, dlouhodobou práci. Tímto bych zájemce o spolupráci na loutkovém divadle chtěla oslovit, můžeme se spojit ke společné práci,“ vyzvala zájemce o loutkové divadlo Eva Petrželová, umělecká vedoucí Divadla Kolárka.

Svoji činnost obnovilo též Blanenské divadlo, a to ztvárněním hry Na útěku. Konverzační komedii pro dvě herečky už tak od podzimu zkouší Irena Vrtělová a její neteř Kateřina Vrtělová pod vedením profesionálního režiséra Vlastimila Pešky. Původně byla premiéra zamýšlena na letošní březen. Jak to ale všechno dopadne, nikdo neví.

„Obávám se, že v březnu ještě nebudou kulturní akce povoleny. Jakmile ale bude hra hotová, natočíme pro diváky klip, aby viděli, co je čeká. Až bude možnost, budeme hrát naživo,“ přiblížila představitelka jedné z postav Irena Vrtělová.

On-line vysíláním už svoje 21. narozeniny oslavil také Divadelní spolek Slawjena. Původně brněnské uskupení, které po několikaletém útlumu činnosti a proměně hereckého ansámblu obnovuje svoji činnost právě na pódiu blanenského Dělnického domu. Hudebníci a divadelníci tak při dodržování veškerých platných protiepidemických nařízení zkouší původní westernovou komedii, se kterou chtějí vyrazit i mimo prkna domácí scény.

Divadelní spolek Slawjena obnovuje svoji činnost. Domácí scénou se jí stal nově Dělnický dům v Blansku.

„Rád bych řekl, kdy se na naši komedii mohou diváci těšit. Jakmile to bude z epidemického hlediska možné, věřím, že budeme připraveni představení pro diváky a posluchače odehrát,“ uvedl umělecký vedoucí spolku Slawjena Vít Šujan.