Hlavní obsah

Z 28 nalezených zápisníků zpěváka The Doors vznikne kniha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frontman The Doors Jim Morrison je vnímán jako klasická rocková legenda i sex symbol, ale jeho hlavní touhou bylo psaní. Všechny jeho básně, písňové texty, deníkové zápisky, úvahy a příběhy mají vyjít poprvé souborně. Anglická verze, která má mít asi 600 stran, bude na trhu už letos 8. června.

Foto: HarperCollins

Sebrané spisy Jima Morrisona

Článek

Objemný svazek The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics obsahuje mimo jiné jeho básně a písně nebo dříve vydané texty Wilderness a The American Night, ale hlavně spoustu neznámého materiálu ze zhruba 28 nedávno zpracovaných zápisníků a také 160 fotek a kreseb. Posledním zdrojem knihy se stal pařížský zápisník z doby těsně před Morrisonovou smrtí.

Jedna z největších rarit je filmový scénář The Hitchhiker. Film nebyl nikdy dokončen, ale existuje krátký experimentální film HWY, který obsahuje jeho části. Ten byl podle Morrisonových slov přípravou na “něco většího“.

Knihu bude doprovázet i audionahrávka čtení poezie, které se odehrálo v Los Angeles na jeho posledních narozeninách v roce 1970. Předmluvu sepsal Tom Robbins, celoživotní milovník The Doors, který v roce 1967 recenzoval jejich koncert.

Když dětem vládne heroin. Seriál My děti ze stanice Zoo míří na HBO

Film

Sebrané spisy by Morrisona určitě potěšily - chtěl, aby ho lidé brali vážně jako spisovatele. „Vždy to byl můj sen,“ řekl roku 1969 v rozhovoru s americkým magazínem RollingStone.

The Doors vznikli v roce 1965 v Los Angeles, kde Ray Manzarek potkal Jima Morrisona. Skupina se stala symbolem 60. let a s touto dekádou také odešla na věčnost. Morrison, který dlouhodobě užíval různé drogy, zemřel už v roce 1971 ve 27 letech. Varhaník Ray Manzarek zemřel v roce 2013.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám