Černobyl (2014): Když se v průběhu jaderné katastrofy zrodí láska

Kdo by neznal příběh největší jaderné katastrofy, co se stala v rove 1986. Jen stěží ji něco překoná jak už do šíře škod, tak to počtu obětí. Není tedy divu, že se podle této události natočilo mnoho filmů.

Film Černobyl z roku 2014 ale vypráví nejenom příběh největší katastrofy, ale také do něj jemně vplétá příběh čisté lásky. Jak to dopadne mezi Alyou a Pavlem, který je vyslán, aby odklízel radioaktivní suť ze zasaženého reaktoru?

Černobyl 1986

Je duben 1986. Pripjať, Ukrajina. K roztavení jádra došlo v reaktoru 4 černobylské elektrárny. Během výbuchu zemřelo přes třicet lidí, ale odhadovaný počet obětí v důsledku radioaktivního záření dosáhne čtyřmístného čísla. Tato nehoda bude považována za největší ekologickou katastrofu na světě.

Šokující zpráva o výbuchu v jaderné elektrárně se velice rychle rozšířila, protože celý svět sledoval tragédii ve strachu a zmatku. Objevilo se ale také mnoho těch, kteří projevili nezištnou odvahu a integritu v počátečních snahách stabilizovat výkon reaktoru.

Film si diváky nezískal

I přes svou silnou podstatu odlehčenou příběhem velké lásky se tento film nesetkal s velkým diváckým úspěchem. Filmu se ujali ukrajinští filmaři, tak se očekávalo, že bude opravdu kvalitní. Nicméně ani autenticita k úspěchu nedopomohla. Ve filmu si můžete všimnout mnoha chyb, například, kdy se likvidátor suti prochází po střeše plné grafitu bez jakékoli ochrany – ale nic se mu nestane, a podobně.

Start pro Jurije Borisova

Alespoň někomu tento film pomohl – a to byl mladičký Rus, který si v tomto filmu střihl hlavní roli. Jurij Borisov, mladý, pohledný, 21letý herec, byl od této doby obsazován do více filmů. Nicméně výkon jeho herecké lásky musíme také vyzdvihnout. 24letá Marja Pojezžajeva dala do tohoto filmu opravdu vše – a příběh lásky jsme jim tak opravdu věřili.

Vy také?

Zdroje: imdb.com, csfd.cz

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu