Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sportovní hala v Říčanech se proměnila v očkovací centrum. Zvládne naočkovat 500 lidí denně

Autor: ČTK - 
24. února 2021
11:39

Ve sportovní hale v Říčanech u Prahy město dnes otevřelo velkokapacitní očkovací centrum. Zatím funguje ve zkušebním provozu, dnes má v plánu očkovat do 100 lidí. Příští týden by to mělo být kolem 300 a postupně se chce dostat až na 500 nebo 600 zájemců denně, uvedl ve středu starosta David Michalička (Klidné město).

Na provozu centra se podílejí město a Nemocnice Agel Říčany. Radnice má na starosti technickou a technologickou stránku, například IT vybavení. Nemocnice zajistila zdravotnický i administrativní personál, částečně i z řad dobrovolníků.

Odbavovací systém v centru je podobný jako na poště, na začátku při vyplnění dotazníku zájemce dostane pořadové číslo, které sleduje na obrazovce. „Máme tady jednoduchý navigační systém, aby klienti hned u vstupu věděli, co mají dělat a kam mají jít,“ uvedl Michalička. Zástupci radnice se podle něj inspirovali v jiných očkovacích centrech po republice, navštívili České Budějovice a Brno.

Říčanské centrum bude zatím provozu ve všední dny od 8:00 do 16:00, registrace je prostřednictvím státního rezervačního systému. Už v 8:00 dnes před centrem stála skupinka seniorů, kteří se přihlásili na ranní očkování. Kromě nich dorazilo i několik zdravotníků. „Jsme ze Staré Boleslavi, přijeli jsme si pro druhou dávku,“ řekl ČTK jeden z nich. Ocenil mimo jiné to, že ve velkokapacitním centru je jednodušší manipulace s očkovací látkou.

Město muselo zajistit veškeré materiální a technické vybavení, od omyvatelné podlahy přes nábytek a očkovací kóje až po zázemí pro zdravotnický personál a IT vybavení. Zdravotnický materiál včetně očkovací látky zajišťuje nemocnice, která vakcíny dostává centrálně přes Středočeský kraj. Provoz centra tak bude záviset i na plynulosti dodávek, kraje podle dosavadních zpráv většinu vakcín spotřebují krátce po dodání.

Ve Středočeském kraji je přes 20 očkovacích míst včetně soukromých. Velkokapacitní jsou také v Mladé Boleslavi, Benešově, Kladně, Slaném a Kolíně. Další centra začínají fungovat také v Sedlčanech a Nymburku.

Video  Vláda o respirátorech, nouzovém stavu i úsporách vedoucích do krematoria. Na co odpovídali ministři?  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa