TÉMA: Jak to golf vyhrál na celé čáře

TÉMA: Jak to golf vyhrál na celé čáře

PŘÍBĚH O TOM, JAK PGA TOUR DOKÁZALA OCHRÁNIT HRÁČE A ZACHRÁNIT SEZONU V DOBĚ ZUŘÍCÍ PANDEMIE.


S MAXEM ADLEREM

 

Je čtvrtek ráno 12. března na TPC Sawgrass v Ponte Vedra Beach. Nehybným vzduchem prosvítá ranní slunce. V celém okrese St. Johns jsou všechny obchody a školy normálně otevřené.

Andy Levinson, starší viceprezident PGA Tour pro pořádání turnajů, je pohodlně usazený v informačním boxu ve VIP stanu. Jde o každoroční tradici – Levinson a spolu s ním Andy Pazder, vedoucí turnajů a soutěžního golfu, si tady odpracují jednu směnu na začátku The PLAYERS jako ambasadoři turnaje. Když vidíte vysoké činitele tour, jak ukazují fanouškům nejlepší cestu k 17. greenu nebo k toaletám, vykouzlí vám to úsměv na tváři podobně, jako když královna rozlévá polévku v chudobinci. „Bývá to pro mě jeden z nejradostnějších dnů v roce,“ líčí Levinson. „Takže tam teď sedím a říkám si, kde vězí Andy, když se mi najednou zblázní telefon.“

K tomuto bláznění patřily i kritické tweety od některých hráčů (nejsžíravější od Lucase Glovera), ve kterých tepali do PGA Tour za to, že podle nich nezareagovala správně na situaci kolem pandemie. Naopak tenisová ATP Tour v tom týdnu zrušila turnaj v Kalifornii a NBA krátce před tím pozastavila celou sezonu, stejně jako baseballová MLS, která to oznámila ten den ráno. Vzápětí ji následovala i NHL. Univerzitní ligy se zastavovaly jedna po druhé. Ale PGA Tour pokračovala, jako by se nechumelilo, jen od pátku zakázala vstup divákům. Golfista C. T. Pan si v záchvatu jasnozřivosti sbalil kufry a odletěl domů do Houstonu.

Tour samozřejmě o viru věděla už od ledna, kdy byla na celém území Spojených států vyhlášena zdravotní pohotovost. Ale ještě týden před The PLAYERS, na turnaji Arnolda Palmera v Orlandu, nikdo o tomto tématu s profesionály nekomunikoval. „Nikdo z toho nebyl moudrý, protože se to celé seběhlo tak nečekaně,“ nabízí svůj pohled Anirban Lahiri, který v Orlandu neprošel cutem a odletěl domů na India Open, aniž by tušil, že má na 73 dnů se soutěžním golfem utrum. Lahiri potom sledoval rychlý vývoj událostí na The PLAYERS na dálku. Levinson, který do té doby přičichl k medicíně nejvíc tak možná v souvislosti s dopingovými testy, v té chvíli ještě netušil, že se bude muset v epidemiologických otázkách narychlo dovzdělávat tak usilovně, že si vyslouží přezdívku Felčar Levinson.

Svou směnu ve VIP stanu si Levinson protáhl až do pozdního dopoledne, načež zamířil do zasedačky ve druhém poschodí klubovny, kde s komisionářem PGA Tour Jayem Monahanem, Pazderem a dalšími činovníky průběžně jednali až do půl desáté večer. Levinson začal zařizovat telekonference různých lékařských kapacit s dr. Tomem Hospelem, který pro PGA Tour pracuje jako poradce pro zdravotní otázky. Protože v té době bylo na celé Floridě jen několik prokázaných případů koronaviru, dostali v podstatě jen obecné informace o nakažlivých nemocích jako takových. (Mimochodem Hospel je neskutečně výkonný – během pandemie se zúčastnil prvních 10 turnajů PGA Tour po jejím restartu, dál provozoval svou lékařskou praxi v Dublinu v Ohiu a ještě pracoval jako poradce pro NBA a pro jeden fotbalový klub.)

Tyler Dennis, starší viceprezident PGA Tour a její provozní ředitel, předsedal nouzovému meetingu, na kterém se měl načrtnout plán aspoň pro následující den. Tour už v minulosti zažila, že jeden den se turnaj hrál bez diváků kvůli ničivým bouřím, ale tohle bylo něco zcela nového. Bylo potřeba snížit na minimum počet lidí v celém areálu, a tak přišel na přetřes celý pobyt profesionálů v resortu od příjezdu po odjezd. Například Dennisův dospívající syn měl držet ceduli se skóre, ale bez fanoušků nic takového nebylo potřeba, stejně jako marshallové, většina pracovníků ochranky, hostesky a podobně. U bran do areálu pořád museli stát hlídači, zapotřebí byli pracovníci televize zajišťující přenos, sběrači míčků na drivingu a přinejmenším část pracovníků cateringu. Během několika hodin se počet nutných dobrovolníků smrskl z 2000 na méně než 400.

Dennis říká: „Je zajímavé, že plán, se kterým jsme to odpoledne vyrukovali, se nakonec zhruba ve stejné podobě používal po zbytek roku.“

Později odpoledne, v době, kdy se Justine Rose a Cheyenne Woods vykroutili ze sponzorského závazku strávit čas s klienty finanční společnosti, zvedl zástupce tour telefon a zavolal Tracy West, ředitelce turnaje Valspar Championship, který se měl konat následující týden. (Mimochodem tento turnaj v Tampě Bay má docela smůlu. Kromě loňska byl zrušen i v roce 2001, protože se měl konat bezprostředně po teroristických útocích 11. září.) West byla turnajovou ředitelkou už tehdy před dvaceti lety, takže se na ni dalo spolehnout, že díky svým zkušenostem zvládne z ničeho bleskově vytvořit nový bezpečnostní plán. Několik velmi rušných hodin proto se svým týmem strávila tím, že obvolávali lékařské specialisty a nemocnice a vymýšleli mimo jiné nové obchodní procesy. V devět večer toho všichni měli dost a West je poslala domů…

CELÝ ČLÁNEK vyšel v prvním letošním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 11. ÚNORA 2021