Hromadné propuštění v ČSA

01_csa

České aerolinie chystají v souvislosti s probíhající a stále nekončící koronavirovou pandemií hromadné propouštění svých zaměstnanců. Situace, ve které se letecká společnost, která patří mezi pět stále fungujících na světě, nachází, je nejhorší od jejího založení. V posledních dnech potom firma oznámila Úřadu práce svůj úmysl propustit až 430 zaměstnanců. To je současně prakticky počet všech současných zaměstnanců aerolinek. Jaká je tedy budoucnost ČSA?

Konec nebo restrukturalizace?

České aerolinie se nachází v kritické situaci vzhledem k situaci na trhu letecké dopravy a cestovního ruchu obecně. S koncem února navíc skončí ochrané uvěrové moratorium. Za rok 2020 zaznamenaly České aerolinie ztrátu 1,5 miliardy korun a pokud se jim nedostane nějaké formy pomoci, budou muset podle Jiřího Šimáněho, spolumajitele skupiny Smartwings, mateřské společnosti ČSA, vyhlásit úpadek a bude je čekat insolvenční řízení. ČSA totiž nemají tolik možností jako mateřské Smartwings skrze její leasingovou společnost.

Jiří Šimáně také vyzval vládu k vytvoření specializovaného záchranného fondu pro leteckou dopravu. To však odmítl Karel Havlíček, ministr Průmyslu a obchodu stejně jako dopravy. Podle něj mají ČSA možnost čerpat kompenzace z programu Covid Plus, který je přístupný i pro společnosti z oblasti cestovního ruchu a dopravy.

Z těchto zpráv by se mohlo zdát, že ČSA mají minimální manévrovací prostor a krach je prakticky nevyhnutelný. To však firma prozatím odmítá.

02_csa

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jedeme dál

ČSA tvrdí, že plánované propouštění se nemusí týkat všech zaměstananců jak by plynulo z předběžného oznámení odborům a Úřadu práce. Propuštění by mělo být součástí restrukturalizačních snah a společnost by měla pokračovat ve své standardní činnosti. V současné době se neplánuje ani rušení naplánovaných letů.

Současně však platí, že ani odbory neznají plán vedení na záchranu firmy v následujících několika týdnech. V následujících dnech a týdnech budeme tak s napětím sledovat, jestli se značka s historií sahající do roku 1923 svého stoletého výročí dožije.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com 

 

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.