Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hynek: Po sezoně už skončím. Téměř na sto procent

Kristian Hynek stojí na prahu své poslední sezony. Končit chtěl původně už po té předchozí, ale nakonec se rozhodl si kariéru ještě prodloužit. Čtyřicetiletý vicemistr světa a mistr Evropy z maratonu horských kol říká, že půjde o definitivní závěr kariéry.

Kristian Hynek
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Přestože nejistota a komplikace spojené s nemocí covid-19 přetrvávají, Hynek má jasno. Že by pokračoval dál i v roce 2022, prakticky vyloučil. "Na 99 procent skončím, přestože covidem bude ovlivněná i tahle sezona. Nemůžu to odkládat do nekonečna. Už teď si říkám, že v těch takřka jednačtyřiceti letech trochu přesluhuju," řekl Hynek.

"Na druhou stranu se furt ujišťuju, že je to hodně v hlavě. Cyklistika mě furt baví. Motivaci rozhodně nepostrádám. Pořád jsem schopen konkurovat nejlepším, i když je to těžší a těžší. Nemůžu to však dál odkládat, musí to přijít, už je nejvyšší čas. I když sezona bude ovlivněná koronavirem, můj konec už to neovlivní," doplnil Hynek.

"Nevím, co by se muselo stát... Jedině, že by se mi nepodařilo sehnat náhradu do týmu. Že bych musel absolvovat etapáky s Martinem Stoškem, aby měl s kým jezdit. Ale to snad nenastane. Intenzivně pracujeme na tom, aby tady plnohodnotná náhrada byla," ujistil Hynek, který obléká dres týmu, v němž je vedle nich stabilně ještě Dominik Buksa.

Stáj, která bude jezdit pod novým názvem Canyon Northwave, přivítala do svých řad posilu. Tou se stal Němec Andreas Seewald. "Není dobré měnit vítěznou kombinaci, takže naše trojka zůstává a k nám přichází Andreas. Pokud se prokáže jeho potenciál, mohl by být tím, kdo se po bok Martina postaví a nahradí mě. Je v něm ohromný, ale neprobuzený potenciál. Co máme údaje z jeho testů a osobních konzultací s jeho trenérem, je to kluk, který to v sobě má. Věřím, že mu pomůžeme jeho talent, potenciál a ambice rozvinout," přiblížil Hynek.

Kristián Hynek
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Věří, že před týmem jsou i další velké úspěchy. "Je neuvěřitelné, co jsme za dva roky fungování dokázali, jsem na to ohromně pyšný. Nevím, jestli nějaký maratonský tým má po dvou letech fungování dvě medaile z mistrovství světa. Je to nad očekávání nás všech," připustil Hynek, na něhož loni navázal bronzem Stošek.

Sám Hynek byl konci kariéry jednou už hodně blízko. "Možná už to bude tak patnáct let, třináct určitě. Souviselo to tehdy se ztrátou motivace na jedné straně a nabídkou velmi zajímavé pracovní pozice na straně druhé. Tam to vážně hrozilo. Tehdy kdyby ta pracovní nabídka klapla, asi bych skončil a paradoxně bych nedosáhl na své největší kariérní úspěchy. Osud tomu chtěl, že jsem neskončil. A když se ohlédnu, jsem z to moc šťastný, absolutně bych neměnil," ujistil Hynek.

Končit by měl tím nejlepším ze světa maratonu horských kol. Až ke konci sezony byl přesunut prestižní etapový závod dvojic Cape Epic. "Bylo by to zajímavé, kdyby se podařilo končit vítězstvím a stali bychom se s Martinem Stoškem první ryze českou dvojicí vítězů. Pak dva týdny nato je ještě mistrovství světa. A na Elbě, kde šampionát bude, to mám strašně rád. Je to místo, kde tu kariéru rád zakončím zrovna tak," řekl Hynek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články