Hlavní obsah

Notičky: Tajné plány fotbalové Plzně a biatlonová Wonder Woman

Foto: Magion149

Biatlonová Wonder Woman Markéta Davidová.

Reklama

Seznam Zprávy spouští newsletter, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání Notiček – pokud se vám budou líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Co se tak dneska podívat blíže například do Viktorie Plzeň? Pohled na průběžnou ligovou tabulku, v níž se fotbalisté Viktorie krčí na 8. příčce, dává napovědět, že přestavba týmu pod trenérem Adrianem Guľou zatím úplně nešlape. A nejspíš i to, že ambice klubu se postupně snižují.

Časy, ve kterých klub třikrát startoval v Lize mistrů a kdy do Plzně tekly z Evropy stamiliony, v součtu miliardy korun, jsou, zdá se, pryč. Naopak, podvakráte se teď nepodařilo postoupit ani do skupiny Evropské ligy. A ty peníze chybí.

Strůjce sportovních úspěchů Pavel Vrba už koučuje konkurenční Spartu, špílmachr Pavel Horváth se trenérskému řemeslu učí v Příbrami. Kdo v Plzni zůstává, jsou majitel klubu Tomáš Paclík a také generální ředitel Adolf Šádek.

V zákulisí se spekuluje, že pozice obou mužů se nejspíš bude v dohledné době redefinovat. Paclíkovi se vedle fotbalových neúspěchů údajně příliš nevede ani v jiných sférách, i proto, že jeho dlouholetí obchodní partneři na Slovensku tam ustoupili do pozadí. A tak má být ve hře přesun významné části akcií Viktorie Plzeň z Paclíkových rukou do Šádkových. Na přímý dotaz to Václav Hanzlík, mluvčí Viktorie Plzeň, nepotvrdil. Ale ani nevyvrátil: „Platí, že jediným vlastníkem akcií je pan Tomáš Paclík. K různým informacím ze zákulisí či spekulacím na toto téma se nehodláme vyjadřovat ani se jimi jakkoli zabývat.“

Dalším mužem, který v blízkosti klubu zůstává, je pak jistý Martin Svoboda. Například v neděli seděl na stadionu v Mladé Boleslavi, kde Plzeň hrála, poblíž Adolfa Šádka. Vzhledem k přísným „covidovým“ nařízením smí být na stadionech jen omezený počet osob, Viktoria Plzeň měla na utkání k dispozici pouhých 10 „vipek“. Ale Martin Svoboda se do té kvóty kamarádu Šádkovi vešel.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Paclík a Adolf Šádek.

Pokud vám jméno Martin Svoboda nic neříká, možná vám řekne víc jeho přezdívka Chřestýš. Ano, to je ten pán, o kterém v roce 2012 rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma prohlásili do notářského zápisu, že jim nabídl a posléze i vyplatil úplatek 200 000 korun, když Viktoria Plzeň porazí tým Jablonce. U soudu to posléze ale zopakovat odmítli, nevypovídali. A tím celá aféra skončila a Martin Svoboda alias Chřestýš byl obžaloby zproštěn.

V mládí s oblibou nosíval na krku zlaté řetězy, jejichž šelestění mu vykouzlilo přezdívku. Pracoval ve fotbale v Satalicích, v Táborsku, v Čáslavi. Málokdo pochybuje o tom, že Svoboda je bafuňářem z rodu Horníků, Rogozů a spol. Zákulisní práce s rozhodčími je jeho obor.

A co má společného s Viktorií Plzeň? Prý nic, samozřejmě. „Mezi panem Martinem Svobodou a klubem FC Viktoria Plzeň není žádný smluvní vztah, v rámci klubu nezastává žádnou funkci. To, že sledoval zápas v Mladé Boleslavi (či kterýkoli jiný zápas) po boku pana Šádka, je na základě jejich dlouhodobého přátelského vztahu,“ napsal mi mluvčí klubu Václav Hanzlík. Díky soudnímu projednávání kauzy s Adámkem a Býmou víme, že si pánové Šádek se Svobodou volají mnohokrát denně, Chřestýš je pevnou součástí Šádkova života. A svým způsobem je tedy od Šádka hezké, když se teď se starým kamarádem ukazuje na zápasech, přestože Svoboda opět lítá v dalším průšvihu. Figuruje totiž mezi dvaceti osobami obviněnými z korupce v rámci takzvané Berbrovy kauzy.

Podle policie totiž Svoboda loni v březnu ovlivnil s pomocí rozhodčích utkání ČFL Bohemians B – Sokol Brozany (0:2) ve prospěch hostí, měl sudí zkorumpovat blíže neurčenou sumou. „Potřebuju to, nějakou zakázku, aby si se mi na to podíval, buď tak hodnej.“ To je věta z telefonátu hlavnímu rozhodčímu utkání Tomáši Grímmovi, která Svobodu dostala do průšvihu. Stejně jako další hovory policií odposlouchávaného Grímma jiným lidem, v nichž vypráví, že „to udělá Chřestýš“. Svým asistentům z utkání Bohemians B – Brozany, tedy Marku Janochovi i Janě Štychové, potom Grímm sdělí, že u něj mají „deset petek piva“.

Zda šlo o pěnivý mok, nebo o šifru úplatku, to nejspíš časem rozplete soud. Stejně tak, zda Martin Svoboda alias Chřestýš zákon překročil, či nikoli. Jeho přítel Adolf Šádek ho zjevně nezavrhl a zlé jazyky by dodaly, že se mu ještě Chřestýšovy služby mohou hodit. Zejména teď, když místo fotbalového černokněžníka I. kategorie Romana Berbra zůstává na VIP tribuně plzeňského stadionu osiřelé.

Kouzelnice týdne: Markéta Davidová

Markéta Davidová.

Jako jediná ze všech závodnic, tak trochu jako komiksová Wonder Woman, sklopila ve vytrvalostním závodě přesnou střelbou všech 20 terčů, a navíc jí to i na lyžích pěkně svištělo. A tak se Markéta Davidová, 24letá vysokoškolská studentka z Janova nad Nisou, stala ve slovinské Pokljuce mistryní světa v biatlonu. V úspěchu se snoubil její velký talent, který v minulosti naznačily čtyři medaile z MS juniorů, a také kouzlo osudového dne, protože jak sama sympaticky přiznala, u několika terčů teď ve zlatém závodě trefila takzvaně kalibr, tedy čistou hranu, kde přesný zásah od nepřesného dělí snad jen milimetr.

V pozadí jejího úspěchu stojí další kouzelník Jiří Hamza. Muž, který „bafuňářsky“ uspěl ve dvou sportech, dříve coby manažer brněnských basketbalistek, svého času nejlepších v Evropě, teď jako šéf českého biatlonu. „Děkuji fanouškům, že i když poslední dobou úspěchy scházely, dívali se v televizi dál,“ poznamenal po triumfu Davidové. A rozhodně nemluvil z cesty. Vysoká televizní sledovanost biatlonu přitahuje sponzory a tím pádem finance pro špičkovou přípravu závodníků. I díky tomu získala Markéta Davidová zlato.

Zásahy týdne

Sázka s Trpišovským. Šlágrem týdne je zápas Evropské ligy mezi fotbalisty Slavie a Leicesteru, který Jiří Hošek ve speciálním vydání podcastu Angličan v předstihu detailně rozebral s koučem domácích Jindřichem Trpišovským. A uzavřel s ním netradiční sázku.

Cesta zpět na stadiony. Byť tomu aktuální neblahá čísla šíření covidu-19 vůbec nesvědčí, hledají se už cesty, jak při důkladném otestování vrátit fanouška zpátky na stadiony či koncerty. Autoři projektu mu říkají Cesta ze tmy.

Válka s pěti kruhy. Kam se hrabe rivalita Sparty se Slavií. Snad největší zášť ve sportovním zákulisí teď panuje mezi Českou unií sportu a Českým olympijským výborem, který za týden čekají volby vedení. A tak péčí ČUS vyplouvají na povrch třeba i příběhy o cestách ministerských úředníků na OH.

Co trefili jinde

Jak se žije s příjmením Mussolini. Fotbalová kariéra pravnuka fašistického vůdce, který zavlekl Itálii do druhé světové války, se rozvíjí v Laziu Řím, jehož skalní fanoušci se hlásí k extrémní pravici. (Deník N)

Druhá kariéra. Karolína Erbanová získala olympijskou medaili jako rychlobruslařka. A sní o tom, že by se na příští ZOH mohla dostat i jako členka ženského hokejového týmu. (idnes.cz)

Tomáš Souček, superstar. Někdejší záložník Slavie v anglické Premier League v dresu West Ham United září a všimli si toho i v renomované redakci BBC, kde mu věnovali zajímavý profilový text. (BBC)

Tweet týdne

Možná vám to přijde trochu infantilní, ale mě tedy tohle video fotbalistů Rubinu Kazaň pobavilo moc. Už si to pouštím popáté.

Pokud jste dočetli až sem, pak se sluší poděkovat vám za přízeň a podporu. A za týden jsme tu s Notičkami zase.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované