InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Už sto pacientů s covidem leží v jindřichohradecké nemocnici. Ta je na hraně své kapacity

Jindřichohradecká nemocnice je na hranici své kapacity pro pacienty s covidem. , Autor: Nemocnice Jindřichův Hradec

Jindřichohradecká nemocnice je na hranici své kapacity pro pacienty s covidem.     Autor: Nemocnice Jindřichův Hradec

JINDŘICHŮV HRADEC – Na dnešním zasedání jindřichohradeckého zastupitelstva, které probíhá formou videokonference, vystoupil hned v úvodu jako první host. Tím byl primář oddělení ARO v Nemocnici Jindřichův Hradec Vít Lorenc, který chtěl zastupitele seznámit se situací ve zdravotnickém zařízení, která je velmi napjatá.

„V současné době je v jindřichohradecké nemocnici hospitalizováno kolem stovky pacientů s onemocněním Covid-19. Je to množství, které přesahuje i počet v podzimní vlně. Problém spočívá v tom, že ačkoliv jsme samozřejmě kapacitně připraveni, tak má pravděpodobně až padesát procent nemocných britskou mutaci koronaviru," uvedl Vít Lorenc. Dodal, že tato varianta onemocnění má dva nepříznivé faktory. Až dvacet procent těchto pacientů totiž vyžaduje intenzivní péči a postihuje i mladší ročníky. „Měli jsme tak na ARU pacienty ročníků 1974, 1978 nebo 1961. A v tuto chvíli začínáme být opravdu velice vážně kapacitně na hraně. Intenzivní péče zcela jistě. V současné době máme čtrnáct nemocných na umělé plicní ventilaci, z toho deset jich je v těžkém stavu. Za poslední týdny jsme ve spolupráci s docentem Balíkem připojovali tři pacienty na ECMO, z toho dva přežili a jeden je ještě v Praze," poznamenal primář s tím, že situace se přiostřila během uplynulého víkendu, kdy nemocnice přijala k lůžkové péči pětatřicet pacientů s covidem. „Vzhledem k tomu, že máme dobrý a funkční urgentní příjem, tak opravdu přijímáme jen ty pacienty v těžkém stavu, kteří už mají poruchu oxygenace," doplnil Vít Lorenc.

Nárůst pozitivity na koronavirus na Jindřichohradecku je enormní a primář oddělení ARO vyjádřil obavu, aby nakonec okres nemusel jít z hlediska zatížení zdravotního systému cestou chebskou nebo sokolovskou. „V nemocnici stále ještě rozšiřujeme další kapacity lůžek s kyslíkem, takže v současné době disponujeme asi 170 lůžky, na která můžeme napojit i vysokoprůtokový kyslík. Ale i tato kapacita má své hranice. A musím říct, že i přes to všechno, co se děje v nemocnici v současné době, a co považuji za téměř katastrofický scénář, tak uvnitř města se děje něco úplně jiného. Absolutní nedodržování hygienických režimů, popírání toho, že vůbec nějaký problém máme. Dosahuje to už do velmi nepříjemných rozměrů," zmínil primář Lorenc a apeloval na zastupitele, aby na místní obyvatele vyvinuli veškerý možný tlak k dodržování nařízených opatření, protože nyní už dochází k nekontrolovanému šíření koronaviru.

Určité záložní kapacity je možné ještě využít v táborské nebo českobudějovické nemocnici. V pandemickém plánu kraje je také možnost uložení stabilních pacientů v Lázních Třeboň. „Ale jak to sleduji, tak teď nastala změna oproti podzimu. Mám pocit, že těch stabilních pacientů, které bychom mohli přesouvat do lázní nebo nezdravotnických zařízení, příliš není," řekl primář. Nemocnice navíc musela ukončit veškerou neakutní operativu a utlumila veškerý provoz, i když se ještě do minulého týdne snažila operovat. „Už se s omezeními potýkáme od jara a chtěli jsme poskytovat co největší míru péče. To už teď nejde," podotkl Vít Lorenc.

V jindřichohradecké nemocnici teď navíc navyšují kapacitu odběrů PCR testů. Ta by se měla nejpozději od pondělí zdvojnásobit. Zvyšovat se bude i antigenní testování, se kterým vypomáhá armáda.

Diskuse k článku - 24 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Martin 

    Reagovat

     

    Na jaře 2020 jsme měli vůči Covidu podstatně větší respekt. Nyní je vir o dost agresivnější a my se chováme jako by to byla rýmička. Téměř denně napomínám lidi v obchodě aby se mi tak netlačili na záda. Téměř denně vídám lidi s rouškou přes ústa, ale nos mají venku. Taky se alespoň 1x Týdně doma testovat antigenním testem. Martin.

    Vloženo 25.2.2021 12:15:16

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Na jaře se všichni strachy z.esrali,protože měli strach z neznámého viru a tak i ti dnešní pseudohrdinové si kákly strachy do trenek a zalezli pod postel. Posléze se začali šířit dezinformace, že je to jen rýmička a že to napadá jen staré a nemocné, takže ti pseudohrdinové nabyli vědomí, že jich se to netýká, setřeli hovínko z trenek a začali machrovat, jak oni jsou kingové a silní jedinci.Společnost projevila svou skutečnou prohnilou tvář a odhalila kolik je v ní bezcharakterních cynických sobců, znevažující lidské životy a pohrdající stářím.Teď se však karty obrací a bere si to už i mladé, ale těm trotlům, kteří mají v hloupých hlavách zafixovano, že je to jen rýmička , jim to už nikdo z hlavy nevymaže, dokud se o té "rýmičce" nepřesvědčí na vlastní kůži.

      Vloženo 25.2.2021 13:35:15

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Neboj, ono je to dožene.

        Vloženo 25.2.2021 19:17:03

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tak hlavně, že očkujeme 80+. Mladi a střední věk ať umírá!!!! Když vidím ty lidi, jak rvou na očkování nemohoucí na vozíkách, tak jsem vzteky bez sebe. Psk nemocnice informuji, jak to postihuje mladší. S co z toho????Staří naočkovaní budou ležet doma a mladí v nemocnicích. Super

    Vloženo 25.2.2021 08:24:59

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Zloduchu, aby jsi se nepo.....

      Vloženo 25.2.2021 08:42:19

  • Petra K. 

    Reagovat

     

    Zajimave, ze v dnesnim clanku na Novinky.cz je mapka s aktualni obsazenosti nemocnic covidovymi pacienty a JH ma uvedeny udaj 49 pacientu.

    Vloženo 25.2.2021 06:48:32

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Děkujeme panu hejtmanovi, Kubovi!

    Vloženo 24.2.2021 22:32:41

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Taky bych poděkoval, kdyby bylo za co!

      Vloženo 24.2.2021 22:34:01

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tak ať lidé, kteří jsou schopni transportu, přesunou do polních nemocnic, které se tak vehementně stavěli s stali mnoho milionů. Jejda, oni nejsou?! Jak je to možné, vždyť byly pro tyto účely stavěny, nebo se pletu?!
    Nebo ať zajišťují lék, který je prokazatelně účinný a začnou tím ty lidé léčit. Na nějaké schvalování od vlády na použití tohoto léku bych se vykašlala, tak jako oni kašlou na nás občany.

    Vloženo 24.2.2021 22:12:18

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Polních nemocnic by mohlo být hodně, ovšem personál není.

      Vloženo 24.2.2021 22:17:53

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Souhlas ????

        Vloženo 25.2.2021 00:11:44

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Tak až přijedou z Afganu, kde jsou nevím proč, bude lidí dost

          Vloženo 25.2.2021 00:13:40

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Však to už se vědělo když to začalo že není personál,hlavně že se postavili polní nemocnice
        a stálo nás to plno milionů a někdo si namastil fest kapsu.

        Vloženo 25.2.2021 00:16:36

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace