Na pokožku má léčivé a hojivé účinky. Zklidňuje, regeneruje a zpomaluje stárnutí. Řeč je o měsíčku lékařském.

Je to úžasná bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) s bohatě větvenými lodyhami, podlouhlými listy a žlutými až oranžovými květy. Dorůstá do výšky 80 centimetrů. Vyžaduje slunné a prostorné místo s nepříliš promáčenou půdou. Daří se jí nejvíce v dobře propustné hlinitopísčité půdě, kde je dobře zásobená živinami. Pokud se této bylince daří, kvete v dlouhém období, a to od jara až do pozdního podzimu.

Měsíček lékařský je označovaný také jako anglický marigold nebo šafrán chudáků. Má protizánětlivé, antibakteriální, antiseptické, protivirové, protiplísňové, baktericidní a antioxidační schopnosti. Na pokožku má zklidňující, hojivé, léčivé, regenerační a anti-aging účinky. Snižuje otoky, pomáhá při obnově kožních tkání a tvorbě kolagenu. Chrání před působením volných radikálů a následným poškozením pokožky. Je vhodný na ekzémy, lupénku, lokální alergické reakce i popraskané rty. Doporučuje se také na dětskou, citlivou, podrážděnou, suchou či zánětlivou pokožku.

Měsíček lékařský je ve vysoké míře obsažen v tělovém mléku pro sametovou pokožku s názvem Bylinný závoj od Havlíkovy apotéky. „Jde o vysoce kvalitní organický produkt s klinicky ověřenou aktivní látkou Fucocert®, která zaručuje dlouhodobou hydrataci pokožky. Při kontaktu s kůží tvoří na jejím povrchu ochranný film, který chrání před nepříznivými vlivy prostředí jako je slunce, vítr, chlad. Působením hydrolytických enzymů se látka Fucocert® rozkládá na jednoduché cukry se silným hydratačním potenciálem,“ vysvětluje Vivienne Nagy, jednatelka Havlíkovy Apotéky. Mezi další důležité složky Bylinného závoje patří makadamiový olej, bambucké máslo, řebříček, jitrocel, esenciální olej z heřmánku.

Cena: 354 Kč / 200 ml.

Bylinka s příjemnou vůní připomínající citrón, zlepšuje náladu a kognitivní funkce, pomáhá naší mysli při stresu. Tak to je meduňka lékařská.

Je skvělá na suchou a citlivou pokožku. Meduňka lékařská je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Jde o vytrvalou rostlinu, která dorůstá do výšky až jednoho a půl metru. Listy jsou řapíkaté, vejčité a velmi aromatické. Má bílé květy, které rostou mezi červnem a srpnem. Této bylince vyhovují obzvláště chráněná a slunná stanoviště s propustnou humózní půdou

„Meduňka patří k nejpoužívanějším lokálním bylinkám. Má čistící účinky, pomáhá tlumit zarudnutí pokožky a urychlit průběh zánětlivé reakce. Pokožce napomáhá obnovit rovnováhu. Její antioxidační účinky pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pokožky,“ říká o této bylině Vivenne Nagy, jednatelka Havlíkovy apotéky.

Noční tělová maska od Havlíkovy Apotéky přímo se jménem Meduňka obsahuje extrakt i olej z meduňky pro zklidnění a zpevnění suché a citlivé pokožky. Obsahuje certifikovanou aktivní látku COSMÉLÈNE® GINSENG s klinickou studií, která je tvořena výtažkem z ženšenu. Má schopnost stimulovat syntézu kolagenu v pokožce, díky čemuž se pokožka zpevní. Používá se proto v anti-aging kosmetice pro zralou pleť na redukci vrásek, má úžasnou krémovou konzistenci. Tělová maska Meduňka by měla být posledním krokem Vaší večerní rutiny v péči o pokožku.

Před tím, než se uložíte ke spánku, naneste si trochu směsi do svých dlaní. Poté si ji důkladně rozetřete po celém těle a nechte působit celou noc.

Cena: 348 Kč / 150 ml.

Zklidnit podrážděnou pokožku a hluboce ji hydratovat dokáže rakytník řešetlákový.

Taktéž má vysoký antioxidační potenciál. Rakytník je opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých (Elaeagnaceae). Tato rostlina tvoří keře či stromky se zelenými listy, nažloutlými květy a žlutými či oranžovými, někdy až červenými plody. Osa květu se u stromku buď promění v trn, nebo opadá. 

Plody mohou mít kyselou, nasládlou i hořkou chuť. Zrají v období srpna a září, ale vydrží dlouho do zimy. Síla rakytníkových plodů je známá již dlouhá staletí.

V lidovém lékařství Sibiře, Mongolska i některých oblastí Číny se využívá rakytník už velmi dlouhou dobu. Je také nazýván sibiřským zázrakem. Pomáhá při hojení poškozené pokožky, včetně tvorby jizviček a zmírňuje podráždění po opalování. Vlasy chrání proti působení volných radikálů, které může vést k jejich poškození. Nejen vlasům, ale i pokožce celého těla dodá jemnost a hebkost.

Rakytník je skvělý pro každodenní péči o pokožku celého těla. Jemný mycí elixír na tělo s rakytníkem, rozmarýnem a grepem od Havlíkovy apotéky je navržen pro všechny, kteří chtějí dbát o tělo přirozeným způsobem.

Směs výtažků tuzemských bylin s obsahem jemných tenzidů působí blahodárně na pokožku unavenou, dehydratovanou a podrážděnou.

Cena: 245 Kč / 200 ml.

O dalších bylinkách a účinných složkách používaných v kosmetice se můžete dozvědět na webu Havlíkovy apotéky v sekci Herbář.