Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Epidemiolog Smejkal: Čekají nás těžké dny. A výpadek vakcín AstraZeneca není dobrá zpráva

Autor: mach, simao - 
24. února 2021
19:50

Problémy s dodávkami vakcín do EU pokračují. Po Pfizeru se nyní řeší hrozba nižších dodávek od firmy AstraZeneca. Z původně plánovaných 180 milionů dodá dávek možná polovinu. K očkování se přitom dál upíná velká pozornost i řada nadějí. Podle epidemiologa IKEM Petra Smejkala to není dobrá zpráva, ale zase na druhou stranu druhou dávku této konkrétní vakcíny lze odložit až o 12 týdnů. Smejkal vedle toho ve středu v ČT promluvil o tom, co nyní čeká Česko. A nejde o optimistické vyhlídky. On sám je pro 40denní tvrdý lockdown.

„Ano, rozhodně nás čekají těžké dny, jsme v tunelu, my říkáme, že vidíme světlo na konci tunelu, ale jsme pořád v tunelu. A než velká část společnosti bude proočkovaná - březen, konec března, duben - do té doby to období bude opravdu těžké,“ uvedl epidemiolog Petr Smejkal ve středu v Interview ČT24.

40 dní lockdownu v Česku?

Smejkal je hlavním epidemiologem IKEM a aktuálně také nový člen Rady vlády pro zdravotní rizika. Rozvolnění by dle něj mohl přinést cca 40denní tvrdý lockdown. „Lockdown je k tomu, abyste stlačili průchod viru na minimum, na nějakých pár tisíc, mezitím připravíte testování. Když rozvolníte, tak už nerozvolníte do situace, ve které jste byli předtím, rozvolníte do masivního testování,“ uvedl.

Na radikální opatření dle něj není pozdě. „Dělat pořád ještě něco musíme, protože kdybychom nic nedělali, stále nás to bude stát spoustu lidských životů a to nechceme. Co můžeme dělat? Asi všichni víme, že jsme spoustu věcí měli dělat už dávno,“ podotkl epidemiolog.

„Možná jsme ta opatření, co byla, mohli více vynucovat. Spousta opatření nebyla dodržována,“ míní Smejkal. „Horší lockdown by znamenal zejména omezení pohybu kolem vašeho bydliště na nějakou vzdálenost, bohužel vidíme, že se to šíří i v mateřských školkách, ten virus. Rozhodně to bude znamenat odložení toho, v co jsme doufali, že půjdou děti do škol. A možná uzavření mateřských škol,“ varoval v ČT před středečním večerním jednáním vlády.

Lockdown Česka Smejkal hájil. „Není možné, aby to nepomohlo. Já to nemůžu slíbit, ale je velmi pravděpodobné, že tohle bude náš final lockdown, protože v tu dobu nám naběhnou vakcíny, a já si myslím, že s tím jarem i ty klimatické podmínky, že to prostě takhle bude. Ale zase musím říct B: nikdo vám nemůže vyloučit, že ta mutace bude taková, že vakcíny nebudou fungovat,“ připustil.

Výpadek vakcín AstraZeneca vyvolal rozpaky

Naděje se nadále upínají k očkování - a proočkování společnosti. Jeden ze tří dodavatelů pro Česko - švédsko-britský výrobce vakcín AstraZeneca - včera v Bruselu oznámil další výpadek v dodávkách vakcín pro Evropskou unii.

Oznámení o dalším výpadku dodávek AstraZenecy tak vyvolalo další vlnu rozpaků. Evropská komise oficiálně reagovala vyjádřením, že jednání o dalším harmonogramu dodávek nadále probíhají a že očekává „vylepšený návrh“ dodávek.

Farmaceutická společnost slíbila, že se pokusí maximálně využít všech výrobních kapacit v Evropě i mimo ni, zveřejnil magazín Der Spiegel.

 

„Poslední prognóza dodávek pro druhé čtvrtletí cílí na dodávky v souladu s dohodou s Evropskou komisí. Podle ní by zhruba polovina množství měla dorazit z výrobního řetězce závodů v EU a zbývající část pak z mezinárodní dodavatelské sítě,“ uvedla Českému Rozhlasu Radiožurnál následně mluvčí společnosti.

Ohledně hrozby zpožděné dodávky Smejkal na dotaz Blesku odpověděl takto: „Není to úplně dobrá zpráva, ale na druhou stranu lze druhou dávku očkování odložit až o 12 týdnů.“

Video  Smejkal v říjnu 2020: Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

Očkování v číslech 

Česko má objednané vakcíny pro přibližně 11 milionů lidí. Zatím dorazilo okolo 700 tisíc dávek vakcín proti nemoci covid-19, z nichž bylo k datu 23. 2. naočkováno 581 542 osob.

U 220 924 osob bylo očkování ukončeno aplikací druhé dávky.  Vyplývá to z dat, které zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví. Nejméně bylo zatím podáno dávek vakcíny právě firmy AstraZeneca, která by měla být připravena mj. pro učitele. 

Vakcína druhé kategorie

Podle lékaře a biochemika Alexandra Kekulé je vakcína AstraZeneca tzv. vakcínou druhé kategorie, což ale rozhodně neznamená, že není funkční.

„AstraZeneca má účinnost okolo 70 procent a o něco hůře se adaptuje v případě, že virus mutuje. Nepůsobí tak dobře na jihoafrické a brazilské varianty, které aktuálně začínají v populaci dominovat. Ale pořád si myslím, že je lepší jet vlakem ve 2. třídě, než jít pěšky,“ vysvětlil Kekulé v pořadu ZDF-Tak.

Babiš prosí o vakcíny a lůžka v zahraničí

Premiér Andrej Babiš (za ANO) požádal okolní státy o pomoc v podobě dodání přebytečných vakcín. Už v lednu napsal i prezident Miloš Zeman dopis izraelskému premiérovi. Babiš i prezident se v nich odvolávají na dlouholeté „mnohovrstevnaté vztahy“, premiér v něm pak mimo jiné žádá o dodávku přebytečných vakcín. Dopis zveřejnily Seznam Zprávy. 

Izrael je celosvětově premiantem v očkování. Aspoň jednu dávku vakcíny má už v těle téměř polovina izraelské populace. 

Vakcíny z Izraele

Žádost českého premiéra byla vyslyšena a Izrael poslal do Česka 5000 ks vakcíny Moderna. „Mám potvrzeno, že Izrael nám poskytl několik tisíc dávek od společnosti Moderna,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Volná lůžka v Německu

Kromě vakcín požádal český premiér německou kancléřku Angelu Merkelovou o přijetí několika českých pacientů z přetížených nemocnic na Karlovarsku. Kancléřka požádala Sasko, Bavorsko a také Sasko Anhaltsko o monitoring volných kapacit. Zatím je volných devět lůžek v Sasku, další země budou o svých kapacitách informovat. 

Premiér Saska Anhaltska Reiner Haseloff (CDU) oznámil po úterním jednání vlády, že situace v Česku se dá označit za katastrofu. „Češi to sami nezvládnou,“ řekl Haseloff s tím, že v nejbližší době bude oznámeno, kolik českých pacientů zvládne země přijmout. Na konci roku 2020 byla situace v Sasku Anhaltsku srovnatelná s Českem. Na konci prosince leželo na intenzivních lůžkách 180 pacientů, nyní je to podle statistik ministerstva zdravotnictví 101. Země na jaře 2020 přijala několik pacientů ve vážném stavu ve Francii.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 25. února 2021 06:27 )

ještě jsem ji teda řekl, že vím, že mě chce vidět na kolenou, proto mi to furt nabízí, až pak se začala smát. Přišla by o zákazníka, vůbec nezná mapu..

frantacizek ( 25. února 2021 05:22 )

zase jsem dostal chuť na koblížky s povidly a dojdu do pekárny tady kousek a máme tam novou slečnu prodávající, tak ještě neví.. Vezmu koblížky a ona mi zase tlačí koláče za 8 ve slevě. Tak jako minule ji říkám, že z toho nabírám jak Pavarotti a nepotřebuju, aby mě dostal covid. Ona hned v předklonu - jééé to jste vy, ty roušky a jste jinak oblečený. Už bychom si měli začít zase vidět do obličeje, snad už to přijde

esperanza2013 ( 25. února 2021 00:08 )

AstraZeneca má účinnost okolo 70 procent a o něco hůře se adaptuje v případě, že virus mutuje. Nepůsobí tak dobře na jihoafrické a brazilské varianty, které aktuálně začínají v populaci dominovat. Ale pořád si myslím, že je lepší jet vlakem ve 2. třídě, než jít pěšky,“ vysvětlil Kekulé v pořadu ZDF-Tak.

70% to je hrozne malo. Vakcina od Moderny ma 95%

1pravda1 ( 24. února 2021 23:49 )

Pandemie ukázala, že někteří jsou chránění a ani diskuze u nich není, hlavně ti co kecali, že je třeba ochránit ohrožené skupiny a sám 54 let skončil na mimotělním oběhu s vynikající péčí... a také KOMU CHCEME POMŮŽEME VAŠE MÉDIA... a jeden vtípek nakonec, biologové varují, byl potvrzen první přenos covidu z člověka na Narcis

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa