Bez vlasů. Komiksem roku se stalo vyprávění Drahoňovské o životě s těžkou nemocí

ČTK ČTK
24. 2. 2021 22:12
Nejlepší českou komiksovou knihou roku 2020 na cenách Muriel se stala publikace Bez vlasů autorky Terezy Drahoňovské a kreslířky Štěpánky Jislové. Autobiografické dílo vypráví o životě s alopecií, autoimunitní poruchou, jejímž průvodním jevem je vypadávání vlasů, obočí, řas i dalšího ochlupení.
Autorka vítězného komiksu Tereza Drahoňovská.
Autorka vítězného komiksu Tereza Drahoňovská. | Foto: Libor Fojtík

Podle poroty Drahoňovská upřímně a se snahou pomoci dalším nemocným zachycuje postupné vyrovnávání se s alopecií, reakce okolí nebo léčbu, kterou podstoupila, než se smířila s faktem, že vlasy jí už dost možná nikdy nenarostou.

"Album je vedle skvělé kresby a celkově profesionálního provedení v domácím prostředí nové hned ve třech ohledech, a to ve spojení originálního tématu otevírajícího komiks dalším čtenářům, autobiografického žánru a ženské perspektivy. Bez nadsázky se dá říct, že něco takového tady ještě nevyšlo," konstatovala porota.

Ukázka z komiksu Bez vlasů.
Ukázka z komiksu Bez vlasů. | Foto: Paseka

Na komiksových cenách Muriel, jejichž vítěze pořadatelé vyhlásili tuto středu večer v přímém přenosu České televize, dále uspěl Jiří Franta. Získal ocenění za kresbu komiksu Singl, v němž smysl pro drobnokresbu i působivé celky "vnesl do poměrně banálního příběhu o vztahu na jednu noc", uvedla porota.

Nejlepší scénář napsal Džian Baban, autor titulu Rváčov 1. Za přínos komiksu dostali cenu Tomáš Kučerovský a Tomáš Prokůpek, kteří založili a vydávají revue Aargh!. Do síně slávy byli uvedeni Ivan Stable a Jakub Němeček, zakladatelé nakladatelství Mot komiks.

Pandemie koronaviru zasáhla i do komiksového byznysu, který se loni z trvalého desetiprocentního růstu dostal do téměř dvacetiprocentního poklesu, uvádí česká databáze Comics DB. Ještě vloni v únoru se přitom v Praze konal první zdejší komiksový veletrh Comic-Con, mezinárodní setkání fanoušků, po němž bylo možné čekat zvýšený zájem o žánr. Největší propad ve srovnání s rokem 2019 nastal v květnu, kdy se obvykle koná veletrh Svět knihy spojený s uvedením nových titulů. Jeho uspořádání zamezila pandemie.

Čtrnáctý ročník cen byl podle poroty přelomový tím, že se v něm výrazně prosadily autorky. Nominovány byly ve všech devíti kategoriích, ze čtyř si odnesly cenu. Také v minulých ročnících ceny sice uspěly výrazné solitérky jako Lucie Lomová, Lela Geislerová nebo Toy_Box, nikdy ale nebylo možné mluvit o vlně autorek.

"Růžová v jejich podání není stereotypní 'holčičkovskou' barvou, ale získává nové významy. Může se zdát zbytečné na to v roce 2021 upozorňovat, nicméně v domácím komiksu s téměř stoletou, i když nesouvislou historií došlo k něčemu takovému poprvé," míní porotci.

Letos nejvíce nominací získala animátorka Kateřina Čupová, která dokončila svou první samostatnou knihu. Jedná se o komiksovou adaptaci k oslavě 100 let od napsání R.U.R., slavného dramatu Karla Čapka.

Čupová však cenu získala v kategorii Nejlepší krátký komiks, kde byla nominovaná dvakrát - za posmutnělou melancholickou pohádku Pařez a za nakonec oceněný Druhý břeh, příběh ze skautské antologie nazvané Odvaha je volba. Čupová se dle poroty projevila coby originální a pracovitá autorka, která při zachování charakteristického stylu umně variuje různé stylizace.

Cenu za nejlepší komiks pro děti obdržel Petr Kopl za třetí souborné vydání příběhů o čarodějnicích Morgavse a Morganě. Nejlepší překladový komiks vydala Paseka v podobě titulu Jedno obyčejný léto od Mariko Tamaki a Jillian Tamaki.

Málo si uvědomujeme, jak velkou částí naší osobnosti můžou vlasy být, říká Tereza Drahoňovská, žena s alopecií a scenáristka komiksu Bez vlasů. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy