Ostříhat hortenzie na ježka? To nikdy nezkoušejte. Nevykvetly by

25. únor 2021

V předjaří se většina zahrádkářů s chutí vydává na zahradu vyzbrojena zahradnickými nůžkami. Ne všem rostlinám ale prospívá střih na ježka. Například na velkokvěté hortenzie se musí velmi opatrně. Proč? To nám v Hobby magazínu vysvětlil pardubický zahradník František Hlubocký.

„Je dobře, že jste hortenzie nestříhali na podzim a počkali si na jaro. Hortenzie s neostříhanými uschlými květy mají lepší šanci přečkat zimu. Ale pozor, ani na jaře to se střihem nepřehánějte. Důvod je jednoduchý. Většina velkokvětých hortenzií má poupata založená v koncových pupenech, tedy skoro až nahoře, těsně pod uschlými květy. Razantním sestřihem byste si budoucí květy ustřihli,“ vysvětluje zahradník.

Kam přesně střihnout

Těsně pod uschlým květem z loňska uvidíte baculaté a kulaté pupeny. To jsou budoucí květy. Větvičku je třeba zkrátit asi tak jeden až dva centimetry nad těmito pupeny. Na stonku najdete ještě hladké přisedlé výrůstky, to jsou listové pupeny.

Při stříhání velkokvětých hortenzií si musíme počínat velmi opatrně

Pokud se hortenzie už příliš rozrůstá a nechcete ji mít tak vysokou, proveďte postupný sestřih. Část stonků odstřihněte patnáct až dvacet centimetrů nad zemí. Musíte se smířit s tím, že v daném roce kvést nebude. Druhou část keře ustřihněte těsně pod květem, aby hortenzie vykvetla. A příští rok vystřídejte. Tak se vám podaří hortenzie zkrátit na požadovanou výšku, a budou kvést v průběhu této operace alespoň částečně.

Sníh – poklad pro hortenzie

Hortenzie má ráda vlhko. Ještě během zimy házejte ke kořenům sníh. To jim udělá dobře, čím více, tím lépe. Později zachytávejte měkkou dešťovou vodu a opět vylévejte k hortenziím.

Chcete modré květy? Hnojte těsně před rašením

Koupíte si nádherné, modře kvetoucí hortenzie, ale za pár let vám vyblednou. U hortenzií platí totiž zásada chemické reakce lakmusového papírku. Zásadité prostředí značí červenou nebo růžovou barvu, kyselé modrou. Proto je podle zahradníka Františka Hlubockého třeba půdu okyselit.

Hortenzie s neostříhanými uschlými květy mají lepší šanci přečkat zimu

Zeminu můžete okyselit buď přídavkem rašeliny, nebo přihnojit síranem amonným, ale pozor, se síranem se to nesmí přehnat.

Staří zahradníci používali speciálně u hortenzií kamenec, což je pro změnu síran hlinitý, ten rozředili vodou a tím modřili. A v nejhorším případě postačila lžíce octa na konev vody a zálivka asi dvakrát za sezónu.

Dnes to mají zahrádkáři mnohem jednodušší. Stačí si koupit speciální hnojivo pro modré hortenzie. „Jedná se o tři až čtyři zálivky, ale pozor, je nutné s nimi začít brzy, už tak v březnu, těsně před rašením,“ upřesňuje František Hlubocký.

Spustit audio