Exposlanec Pavel Severa Foto: Tiskový odbor KDU-ČSL

Bývalého politika Pavla Severu soud zprostil obžaloby z podvodu

Soud dnes zprostil bývalého politika Pavla Severu obžaloby z podvodu se směnkami asi na deset milionů korun. Podle soudu skutek není trestným činem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce a zmocněnec poškozené rodiny si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Podle obžaloby Severa údajně v letech 2010 až 2012 na svém dlouholetém příteli, podnikateli Zdeňku Švecovi podvodně vymohl podpis na čtyři směnky. Švec měl podle spisu kvůli nemoci a závislosti na alkoholu snížené až vymizelé rozpoznávací a ovládací schopnosti. Severa vypověděl, že Švecovi v letech 2001 až 2010 půjčoval desetitisícové i statisícové částky, protože podnikatelova firma byla v potížích. Koncem 90. let totiž podle něj ručila za úvěr jiné společnosti, která nesplácela. Po roce 2010 je po dohodě se Švecem sdružil do čtyř směnek.

Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by směnky byly falešné a že by Severa zneužil špatného zdravotního stavu Švece. Podnikatel také nikdy své jednání, tedy podpisy směnek, nerozporoval. „Soud nemohl dospět ke spolehlivému závěru, že by obžalovaný zneužil situace poškozeného, nechal ho podepsat uvedené listiny a naložil s nimi, jak je popsáno v obžalobě. Nebylo možné akceptovat popis skutku uvedený v obžalobě,“ řekl předseda senátu Jan Šlosar.

Jedna směnka zněla na 6,5 milionu korun, ručitelem byla Švecova firma Alteron, později byl cenný papír převeden na Severovu tchyni. Na podzim 2013 Severa nechal podnikatele u notáře podepsat smlouvu na prodej atelieru v Balbínově ulici v Praze, který byl majetkem Alteronu, tchyni, kupní cena 5,6 milionu korun byla po dohodě o zápočtu směnkou uhrazena. Společnost ale po Švecově smrti v prosinci 2013 směnku odmítla uznat a odstoupila od dohody o převodu nemovitosti. Zaplacení dalších tří směnek na 2,75 milionu korun, 1,02 milionu korun a 600.000 korun začal Severa po rodině podnikatele požadovat v dědickém řízení.

Švec zemřel koncem roku 2013. Jeho firmu Alteron soud s nároky na náhradu škody odkázal na občanskoprávní řízení. Kam se poděly peníze, které Severa Švecovi půjčil, není jasné. V účetnictví podnikatelových firem se neobjevily.

Soud konstatoval, že mezi Severou s Švecem panovaly neobvyklé vztahy. „Docházelo-li k půjčkám a jejich případnému vrácení, a nejedná se o žádné zanedbatelné částky, že takové transakce byly prováděny bez příslušných listin a záruk,“ uvedl Šlosar.

Vyšetřování se vleklo velmi dlouho. Policie případ v červnu 2017 odložila, na což si stěžovala vdova po podnikateli. Do případu se vložilo státní zastupitelství, které nařídilo jeho došetření. Kvůli kauze se směnkami v prosinci 2017 odvolala TOP 09 Severu z pozice generálního sekretáře strany.

(čtk)