Nejvyšší soud se otázkami aplikace právní úpravy omylu aktuálně zabýval ve dvou sporech Foto: PxHere

NSS: Určit správný žalobní typ nemusí být jednoduché ani pro právního profesionála

Odvoláním radního Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Vladimíra Vlka z července 2019 se bude znovu zabývat Městský soud v Praze. Vlk se proti svému odvolání bránil žalobou, městský soud ji odmítl. Nejvyšší správní soud (NSS) ale vyhověl jeho kasační stížnosti a usnesení městského soudu zrušil, vyplývá z informací na webu NSS.

Vlka a dalšího radního ERÚ Vladimíra Outratu odvolal kabinet na konci července 2019, skončil i tehdejší předseda rady Jan Pokorný, kterému nebyl prodloužen mandát. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to tehdy odůvodnil tím, že všichni tři jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů, tedy nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů.

Vlk byl členem rady jmenován k 1. srpnu 2017. V žalobě k městskému soudu upozornil na to, že byl z funkce odvolán před uplynutím pětileté lhůty. Odvolání z funkce považoval za nezákonný zásah do svých práv. Městský soud ve věci rozhodl na konci listopadu 2020, kdy dovodil, že odvolání z funkce člena Rady ERÚ není nezákonným zásahem, ale rozhodnutím. A protože žalobce podle soudu podal nesprávnou žalobu, odmítl ji.

NSS nyní rozsudkem žalobcově kasační stížnosti vyhověl a usnesení městského soudu zrušil. „Nejvyšší správní soud nejprve souhlasil s městským soudem, že napadený akt vlády je skutečně pro účely soudního přezkumu rozhodnutím. V další části však již Nejvyšší správní soud nesouhlasil se závěrem městského soudu, že žalobce nebylo třeba poučit o nesprávně zvoleném žalobním typu,“ uvedl NSS na svém webu.

Podle NSS určit správný žalobní typ nemusí být jednoduché ani pro právního profesionála. Z hlediska účinné soudní ochrany však není přijatelné, „aby tíha nepřehlednosti žalobních typů působila v neprospěch jednotlivců,“ uvedl předseda senátu NSS Zdeněk Kühn.

Nejvyšší správní soud proto usnesení městského soudu zrušil a věc vrátil městskému soudu k dalšímu řízení. Městský soud podle NSS poučí žalobce o správném žalobním typu, a pokud žalobce žalobu změní, věc projedná a rozhodne znovu.

Vlk už dříve uvedl, že nic neprovedl a že má čisté svědomí. Proto dal věc k soudu. Havlíček se při oznamování zásadních změn ve vedení pětičlenné rady úřadu naopak odvolával na informace bezpečnostních složek.

(čtk)