Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Trutnovské peklo: Nikdy mě za život neučili, že mi umřou dvě třetiny pacientů, říká sestra

Trutnovské peklo: Nikdy mě za život neučili, že mi umřou dvě třetiny pacientů, říká sestra
Zdroj: profimedia.cz
Koronavirus
Práce ve zdravotnictví obvykle není žádný med, na to, co ale přišlo s koronavirovou epidemií, byl připravený málokdo. Lékaři, sestry, saniťáci a další jsou v zápřahu bez dovolené prakticky více než rok a každý den jsou svědky mnoha zdrcujících příběhů. Výjimkou není ani vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice Trutnov Vlasta Bílková, jejíž okres na tom byl na přelomu roku v podstatě nejhůř z celé republiky. "Nikdy jsem nezažila tolik pacientů, se kterými jsem mluvila, zaintubovala je, že by mi do několika dnů zemřeli," svěřila se Bílková v rozhovoru pro DVTV.

Pár měsíců nazpátek byla situace v Trutnovsku naprosto kritická. Tamní nemocnice byla plná pacientů s koronavirem, řada z nich v těžkém stavu, přičemž dvě třetiny nakažených na jednotkách intenzivní péče nepřežily. Taková byla realita trutnovského pekla, které si na vlastní kůži vyzkoušela vrchní sestra Vlasta Bílková.

Lékaři na něco podobného nebyli připraveni

"Stále nemohu uvěřit, že jsme to zvládli, aniž bychom se z toho psychicky zhroutili," uvedla Bílková v rozhovoru pro DVTV. Ačkoliv je zkušenou zdravotnicí, za celou svou kariéru se nesetkala s ničím podobným. "Nikdy jsme nezažili takový nápor pacientů, nikdy jsem za směnu nezažila, že bychom resuscitovali tolik pacientů. Nikdy jsem nezažila tolik pacientů, se kterými jsem mluvila a zaintubovala je, že by mi do několika dnů zemřeli. Nikdy mě za život neučili, že mi umřou dvě třetiny pacientů," říká vrchní sestra v emotivní výpovědi.

I proto je pro ni naprosto nepochopitelné, že existuje řada lidí, kteří pandemii zpochybňují. "Dostala jsem se několikrát do situací, že za mnou přišli plačící příbuzní a ptali se mě, co udělali za chybu, že se chránili, stejně tak své partnery, dědečky, babičky. Najednou ti příbuzní onemocněli, dostali se do těžkého stavu, nezvládli to a zemřeli. Když pak vidíte takové lidi jak pláčou, že jim třeba muž umřel, zatímco dodržovali opatření, tak nechápu ty lidi, co říkají, že covid je výmysl, že to nic není a že vlastně v nemocnici si všichni vymýšlíme," svěřila se Bílková v DVTV s bolestnými pocity.

Podporu státu necítí

Bohužel jak se zatím zdá, je to boj s větrnými mlýny a některé lidi zkrátka nejde přesvědčit. I proto jim Bílková říká, ať se jdou podívat do nemocnic na ARO, aby sami viděli, jaký je skutečný obraz pandemie, během které si vyčerpaní lékaři nezvládají ani odpočinout a nabrat nové síly. Například Bílková si oddechla naposledy před rokem.

Těžké je pro ni překousnout i fakt, že v takovéto době necítí ani podporu státu. "Ocenila bych, aby byla jednotnost v rozhodování, když se vydá nějaké rozhodnutí, aby nebylo 300 výjimek. Aby jeden den, když to tak řeknu, platil modrý způsob a druhý den červený. To je takové zvláštní," zoufá si vrchní sestra. Epidemie koronaviru přitom v Česku ani zdaleka nepolevuje a Bílková stejně jako ostatní zdravotníci před sebou má ještě několik měsíců tvrdé dřiny, kterou by nejeden člověk neustál.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy